樂古Nakuz

標題: 快過光可唔可以超越時空?? [打印本頁]

作者: 豐乳同露    時間: 2-5-2006 13:50
如果得,人有冇可能可以成受到呢??
作者: 骨奴    時間: 2-5-2006 13:54
應該係得,,不過e家連同光速一樣快的機械都未做到,,,快過光速牙,等多1000年都未必做到...如果有左穿越時空,,個世界就會好亂,,有d野可以突然間改絪,,到時邊個維持到,,唔通真係有時空警察???

SO,就算人受到,,都唔好唸....何況人係受唔到
作者: ☆基路亞∼洛樂    時間: 2-5-2006 14:40
我諗緊d科學家夠唔夠膽整出d咁既野.後果真係唔知會點~
我也同意樓上大大所講既野....
><" 大家都被動漫,科幻的東東影響了! 呢d作出黎ga咋,雖然又唔可以肯定冇可能發生,就係冇可能發生既野,科學家先有興趣去研究XDDDD
其實有d違反大自然規律既野,最好諗都唔好諗,隨時爆發既唔係世界大戰,而係世界大亂

[ Last edited by ☆基路亞∼洛樂 on 2006-5-2 at 02:44 PM ]
作者: 骨奴    時間: 2-5-2006 17:14
Originally posted by ☆基路亞∼洛樂 at 2006-5-2 14:40:
[color= ...

ya,,you 'r right!!!

如果真係有日有人做到,,咁佢就可以信間偷野..@@!!!!

哇,,唔敢想像到時世界會點lo
作者: (Arthur)佑兒    時間: 2-5-2006 17:18
Originally posted by 骨奴 at 2006-5-2 17:14:

ya,,you 'r right!!!

如果真係有日有人做到,,咁佢就可以信間偷野..@@!!!!

哇,,唔敢想像到時世界會點lo

咁好嚇人,一秒前你個100蚊仲係你手1,一秒後就唔見左=.="
作者: 骨奴    時間: 2-5-2006 17:22
Originally posted by (Arthur)佑兒 at 2006-5-2 17:18:

咁好嚇人,一秒前你個100蚊仲係你手1,一秒後就唔見左=.="

如果真係有超越時空,,呢樣係事實!!!!!!
作者: Rookierookie    時間: 2-5-2006 17:54
作者: 1992wtk    時間: 2-5-2006 18:04
=.=...理論上可以...
什麼相對論說的~~當時間是光速,時間會停頓...超過的話...時間就往回走...
作者: §→全←§    時間: 2-5-2006 21:44
Originally posted by ☆基路亞∼洛樂 at 2006-5-2 06:40:
[color= ...

有時D野唔一定會完美嫁,科技強,不一定是好的,可能科技太強,會令個地球反轉!!
作者: Rookierookie    時間: 2-5-2006 21:47
作者: iq300    時間: 2-5-2006 21:55
Originally posted by ☆基路亞∼洛樂 at 2006-5-2 06:40:
[color= ...

我想同你講,冇野係無可能既,其實樓主係睇到newspaper的一篇文章,我都有睇到,
佢係講話如果做到一種物質,係可以放出負能量嫁話,就可以對beside既空間改變,
理論上可行,但係做唔做到負能量就係問題,依家重係好難講,但係唔可以否定既
作者: 翼..    時間: 2-5-2006 21:58
嗯..

對於「光速」是否最快這個定論...

如果不是最快,那又何來「超越時空」?

---------------

以上是我白痴無聊說的話。
作者: 痔痕仔@恆    時間: 3-5-2006 00:23
Originally posted by 1992wtk at 2006-5-2 18:04:
什麼相對論說的~~當時間是光速,時間會停頓...超過的話...時間就往回走...

相對論說.... 當一件物體達到光速, 它的時間便會無限延長, 質量無限加大, 長度無限縮少....
但係相對論的一個重要原理就是沒有東西可以快過光速...
所以
計算時間廷長的公式
計算質量加大的公式
計算長度縮少的公式
都是建基於「光速是最快的, 無任何野快過光速」

如果你快過光速.... 即係話你可以追返之前的光...
即係你可以追返之前既時間.... 所以就係時間倒流....

Originally posted by iq300 at 2006-5-2 21:55:

我想同你講,冇野係無可能既,其實樓主係睇到newspaper的一篇文章,我都有睇到,
佢係講話如果做到一種物質,係可以放出負能量嫁話,就可以對beside既空間改變,
理論上可行,但係做唔做到負能量就係問題,依家重係好難 ...

負能量已經能夠做到了.... 其實做負能量出黎就係要用黎抗衡人造黑洞.... 咁樣就可以穿過黑洞啦....
我睇過本書係咁講....
但係要有足夠的負能量才可以撐開黑洞, 以目前製造負能量的速度.... 你等幾百年都未必得...
何況製造時光機唔單只要負能量... 點樣去製造人工黑洞已經係一個好麻煩既問題...
時光機.... 算吧啦 =口="

[ Last edited by 痔痕仔@恆 on 2006-5-3 at 12:27 AM ]
作者: 田中    時間: 3-5-2006 19:20
我想問下點解光速係最快?
解釋下ok嘛 真係唔明
作者: ipleo2005    時間: 3-5-2006 19:33
係NAKUZ以前有個POST以經講過...
不過我都唔記得係邊個板>_<
佢話唔可以架- -''
我肯定冇記錯...不過佢係唔係吹水我唔知@@
作者: [S]loveman1314    時間: 3-5-2006 19:46
其實都好多得意問題   如果真係得既話   咁你係出發之前唔係而經返左黎? hehe
作者: 小求    時間: 3-5-2006 21:02
如果可以超越時空
我相信無人可以成受
作者: 龍    時間: 3-5-2006 21:04
我覺得....時光機這東東..沒有比較好...有了..就會造成空前的世界混亂...如沒有效阻上這混亂...真的很嚴重
作者: frodo    時間: 3-5-2006 21:10
E+都未有機器整到.
咁有冇人質疑過相對論???
咁如果公理同定義錯左..
咁之後d定理就全部錯晒..
可能到達光速..時間未必會停頓
作者: [S]tom0197    時間: 4-5-2006 00:13
有很多很多科學家諗過可以, 但我'個人'認為世事重是不那麼簡單的, 都現在都冇人try過快過光, 況且d 科學家都係諗會有可能ja ma...都未必真係.
快過光...人連光的1/12 都未做到呀......十至二十年la....聽講話....唔係快過光先可以........
作者: 骨奴    時間: 4-5-2006 08:41
Originally posted by frodo at 2006-5-3 21:10:
E+都未有機器整到.
咁有冇人質疑過相對論???
咁如果公理同定義錯左..
咁之後d定理就全部錯晒..
可能到達光速..時間未必會停頓

相對論起好耐之前已經證實左!!仲有人想質疑?所以你之後所打的..應該...都唔洗答

不要由一個真實的理論去假設錯誤的存在再分析問題,,這要花上一生的時間都不能找到的.....你應該正面的使用....ok

Originally posted by [S]tom0197 at 2006-5-4 00:13:
有很多很多科學家諗過可以, 但我'個人'認為世事重是不那麼簡單的, 都現在都冇人try過快過光, 況且d 科學家都係諗會有可能ja ma...都未必真係.
快過光...人連光的1/12 都未做到呀......十至二十年la....聽講 ...

經過相對論學,,這應該是有可能的,,而且你都會說d 科學家有唸過,,,你估下佢地做過幾多實驗,,你唸清楚,,係科學家而唔係普通人.....so.....
不過我相信真係無機會在世上做到,,,,,就算有人發明左/做左出黎,,神都會阻止......因為後果唔敢想像!!!!!!十至二十年?????比多一百年佢地都做唔到,...應該@@

[ Last edited by 骨奴 on 2006-5-4 at 08:47 AM ]
作者: 星之閃星    時間: 4-5-2006 18:55
你試下去黑洞咪知囉
吸力仲快過光
唔死返黎講比我聽
作者: 呀怒    時間: 4-5-2006 19:13
Originally posted by 骨奴 at 2006-5-4 08:41:

相對論起好耐之前已經證實左!!仲有人想質疑?所以你之後所打的..應該...都唔洗答

不要由一個真實的理論去假設錯誤的存在再分析問題,,這要花 ...

唔好將科學家講到好似神人咁..
佢地都係普通人..

m..我認為..大家o既時間都唔同..
假設:我超越光速(假設超越光速等於快過時間)
但係你地唔會超越..
姐係話就算我改變歷史..
都只係改變我o既歷史..
唔會影響你地..
同時間..
我就同所有o既我(你地歷史入面o既我)分裂左..
係你地果邊..我仲係三維空間生物..
但係我果邊o既我..經已係四維生物..

[ Last edited by 呀怒 on 2006-5-4 at 07:21 PM ]
作者: 翼..    時間: 4-5-2006 19:19
@v@

光速就是時間嗎..?

快過光速又何來會時間倒流?

為什麼會?

因為你們已把光速認定為時間

但光速不是時間@0@

所以快過光速也不可能時間倒流吧..

可能只會達到某個速度 - ?速
作者: 呀怒    時間: 4-5-2006 19:22
Originally posted by 翼.. at 2006-5-4 19:19:
@v@

光速就是時間嗎..?

為什麼會?

但光速不是時間@0@

所有都只是假設...

板主幹嗎要解除俺的頂置帖..
俺看現在它沈到第3頁了..

我可以推帖嗎=v='"

[ Last edited by 呀怒 on 2006-5-4 at 07:26 PM ]
作者: albie    時間: 4-5-2006 19:27
Originally posted by 翼.. at 2006-5-4 19:19:
@v@

光速就是時間嗎..?

為什麼會?

但光速不是時間@0@

不是因為光速是時間,
所以快過光速就會時間倒流啊-_-"

Originally posted by 呀怒 at 2006-5-4 19:22:

所有都只是假設...

板主幹嗎要解除俺的頂置帖..
俺看現在它沈到第3頁了..

我可以推帖嗎=v='"

[ Last edited by 呀怒 on 2006-5-4 at 07:26 PM ]

已經很耐冇人回貼la...
作者: 翼..    時間: 4-5-2006 19:33
Originally posted by albie at 2006-5-4 19:27:

不是因為光速是時間,

那光速是什麼/.\
作者: 呀怒    時間: 4-5-2006 19:33
Originally posted by albie at 2006-5-4 19:27:

不是因為光速是時間,

已經很耐冇人回貼la...

話你知..樂古冇乜邊個睇頂置帖..
當板主將帖頂置就似插它一刀..
再將它解頂就是殺死它T^T..

這是我的經驗= ="

Originally posted by 翼.. at 2006-5-4 19:33:

那光速是什麼/.\

就是3 x 10^5公里一秒

以及所謂的恆常..

[ Last edited by 呀怒 on 2006-5-4 at 07:37 PM ]
作者: albie    時間: 4-5-2006 19:37
Originally posted by 呀怒 at 2006-5-4 19:33:

話你知..樂古冇乜邊個睇頂置帖..
當板主將帖頂置就似插它一刀..
再將它解頂就是殺死它T^T..

這是我的經驗= ="

但係我地都係有義務去將一些有熱烈討論ge貼置頂...
作者: 呀怒    時間: 4-5-2006 19:43
Originally posted by albie at 2006-5-4 19:37:

但係我地都係有義務去將一些有熱烈討論ge貼置頂...

我多數用來頂板規..
只要精華便是對發帖者最大的恩典..
當然要加分吧=v="
作者: asdfgpk2005    時間: 4-5-2006 20:17
過去就是過去 就算你快得過光 最多可以將時間好慢地過 唔可以時間倒流

[ Last edited by asdfgpk2005 on 2006-5-4 at 02:10 PM ]
作者: 你是好人    時間: 4-5-2006 20:39
樓主講快過光可唔可以超越時空

其實可以
當一個黑洞出現你以快過光,黑洞就可以到第二個地方
因為黑洞出現之後就會出現時空交錯,所以你有機會去到其他地方

以上係我估下= =
作者: 痔痕仔@恆    時間: 4-5-2006 22:10
大家似乎討論了光速與時間有什麼關係呢....
讓我post愛因斯坦博士的公式出來吧....

個 square root 畫得好樣衰, 大家別見怪 =.="

T=運動狀態下時間拉長
t=靜止狀態的時間
v=運動狀態的速率
c=光速

大家可以計下...
當V = C, 結果會係點
當V > C, 結果會係點
作者: 翼..    時間: 4-5-2006 23:51
Originally posted by asdfgpk2005 at 2006-5-4 20:17:
過去就是過去 就算你快得過光 最多可以將時間好慢地過 唔可以時間倒流

[ Last edited by asdfgpk2005 on 2006-5-4 at 02:10 PM ]

講得好/__\

世上只有更快  沒有最快>___<!
作者: 痔痕仔@恆    時間: 5-5-2006 00:33
Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-5-4 22:10:
大家似乎討論了光速與時間有什麼關係呢....
讓我post愛因斯坦博士的公式出來吧....

個 square root 畫得好樣衰, 大家別見怪 =.="
...

Einstein d 公式真係無得頂...
if C = 0, T = 1/0t, 即係無限 =.=
if V > C, 計唔到T...

即係相對論係話左光速不可能被超過..... bao_34
作者: [H]vo1990813    時間: 5-5-2006 00:45
關於相對論,我有一條問題,為甚麼要用光速?,光速可能在地球是最快的!記住!是[可能],因為我地現代的科技沒有達到光速~所以就認為光速是最快?錯啦~一定有比光速快的東西~加上~我唔知未來啦~但係有條問題~我假設你有一部時光機!你會不會改變自己或者人地的過去呢??可能會~又可能唔會~我唔清楚你地會不會~但係我可以肯定如果未來有時光機的話~一定會有人回到過去~去改變過去的!為甚麼人會沒有人發現~可能你會講全球60億人口~你又點知無啊!可能會有~不過美國~又或其他國家把消息禁止左~又或者可能未來也沒有時光機.........
多謝大家睇完這篇廢話
作者: 痔痕仔@恆    時間: 5-5-2006 01:01
Originally posted by [H]vo1990813 at 2006-5-5 00:45:
關於相對論,我有一條問題,為甚麼要用光速?

因為相對論很多公式都是圍繞著光速不可被超過的原則, 所以佢條公式要用到光速
Originally posted by [H]vo1990813 at 2006-5-5 00:45:
光速可能在地球是最快的!記住!是[可能],因為我地現代的科技沒有達到光速~所以就認為光速是最快?錯啦~一定有比光速快的東西~

要快過光速請找出相對論的破綻 bao_34
加上~我唔知未來啦~但係有條問題~我假設你有一部時光機!你會不會改變自己或者人地的過去呢可能會~又可能唔會~我唔清楚你地會不會~

發明時光機的目的, 或是想時間旅遊的主要目的也是改變過去吧...
但係我可以肯定如果未來有時光機的話~一定會有人回到過去~去改變過去的!為甚麼人會沒有人發現~可能你會講全球60億人口~你又點知無啊!可能會有~不過美國~又或其他國家把消息禁止左~又或者可能未來也沒有時光機

我相信時光機也可以選擇地點吧...

其實你篇野... 你用得太多可能, 或者... 根本唔明白你既觀點 =.=

[ Last edited by 痔痕仔@恆 on 2006-5-5 at 01:08 AM ]
作者: 田中    時間: 5-5-2006 01:15
關於相對論,我有一條問題,為甚麼要用光速?,光速可能在地球是最快的!記住!是[可能],因為我地現代的科技沒有達到光速~所以就認為光速是最快?錯啦~一定有比光速快的東西~加上~我唔知未來啦~但係有條問題~我假設你有一 ...

不過有樣野我好想問 如果 你話有將來有可能有時光機 返到過去
到果時睇既過去可能係而家 但係我地而家睇既呢一刻係最先進既
可能所存在既空間究竟係咪並存呢
而且如果咁講 即係話我地所睇到既現在可能係過去 當有一個將來既時空時
作者: 痔痕仔@恆    時間: 5-5-2006 01:41
[quote]Originally posted by 田中
作者: 田中    時間: 5-5-2006 01:54
Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-5-5 01:41:

咁樣既話,,, 另一個空間係咪有相同既野??

我覺得照咁睇既 應該有可能(當然唔清楚所謂既將來係幾時)
作者: 骨奴    時間: 5-5-2006 09:47
關於相對論,我有一條問題,為甚麼要用光速?,光速可能在地球是最快的!記住!是[可能],因為我地現代的科技沒有達到光速~所以就認為光速是最快?錯啦~一定有比光速快的東西~加上~我唔知未來啦~但係有條問題~我假設你有一 ...

只要有一個範圍,,最就會出現,,,所以在人類研究多年以來,,在地球上最快的速度是光速,,這是沒有錯的,,因為在人的觀察局限中,光速是最快的....

e.g 1-5 中最大的是哪個...5是一定的,,,,如果我說世上最大的數是多少..不可能有人答出.不是無限的

所以最是會出現的,,不要把最拉到太遠...在這個世界中假設一個速度局限,,光速就是最快

so,,希望大家不要再討論有關光速的定義什麼什麼最不最吧^^

另外,,,還是看到有人對相對論作出假設.......再一次,,相對論已經給證實了,,所以假設只能放到其他因素身上,,,e.g 人受到??? 時間停左人會點,,人會生存到??可能時間停左,,,連人的動作都停哂.......
作者: garycoolman    時間: 5-5-2006 21:07
愛因斯坦話 如果物體要到達光速速度
質量一定要好大
作者: 痔痕仔@恆    時間: 5-5-2006 22:39
Originally posted by garycoolman at 2006-5-5 21:07:
愛因斯坦話 如果物體要到達光速速度
質量一定要好大

應該話, 當物體達到光速, 質量變會成無限大....
當物體移動速度越快, 佢既質量就會相對地增加
作者: 笨彤ku    時間: 5-5-2006 22:52
奇怪
我中一姐
點解我明條公式既= =(唔係明哂,只係有d明)

p.s.c^2個上係點解?

[ Last edited by 笨彤ku on 2006-5-5 at 10:56 PM ]
作者: 愛.小廢∼*    時間: 5-5-2006 23:25
你都未反映到以經比人抽插了...
作者: 痔痕仔@恆    時間: 5-5-2006 23:40
Originally posted by 笨彤ku at 2006-5-5 22:52:
奇怪
我中一姐
點解我明條公式既= =(唔係明哂,只係有d明)

p.s.c^2個上係點解?

[ Last edited by 笨彤ku on 2006-5-5 at 10:56 PM ]

條公式其實好易.... 我中三都明 = =
C^2 = 光速既平方
作者: 龍    時間: 6-5-2006 13:24
如果真係可以超越光速..一定會是好似e+咁既飛行模式?????會唔會以其他方式超越光速?
作者: 係咁膠    時間: 6-5-2006 15:18
可以令光的速度減漫嗎?
作者: 呀怒    時間: 6-5-2006 15:25
Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-5-5 23:40:

條公式其實好易.... 我中三都明 = =
C^2 = 光速既平方

最重要係E=mc^2的c^2點解要二次呢?
愛坦斯坦話光速係恆時不變..
咁姐係話300000x300000=300000km
我記得有本書係咁講..
根住我問老師..
佢話咩係用黎底銷重力果條式= ="
冇記錯呢條式係狹義相對論提出..
果時仲未加入重力呢個元素..

Originally posted by at 2006-5-6 13:24:
如果真係可以超越光速..一定會是好似e+咁既飛行模式?????會唔會以其他方式超越光速?

將物質光子化??= ="

仲有我有個問題..
相對論話重力可以使到時間減慢..
而光又係恆常..
咁我地用時間量度光速係咪有不對?

[ Last edited by 呀怒 on 2006-5-6 at 03:28 PM ]
作者: ┼明月新星↗    時間: 6-5-2006 19:39
超光速是沒有可能的
根據相對論來說,沒有東西能給light為快
而且當達到光速時,太空船和光成一直線
加上太空船的密度已變成無限大,此時太空船的長度變為0
換言之,太空船和太空船內的太空人也會在這個世界上消失
如果能做到超光速,那時光便回倒流 回到過去,更會可能遇到幾個你自己bao_16
作者: frodo    時間: 6-5-2006 19:54
我連想象都想象唔到一個人處於時間停頓的狀態會點樣?
作者: 天狼星    時間: 6-5-2006 21:11
其實講左好耐= ="
我地冇可能改變到過去...
快過"c"都係可以"睇"到過去,唔係"回"到過去...
作者: 天狼星    時間: 6-5-2006 21:15
回#49
speed=distance/time
time 細左, distance都會細左, so 冇問題
因為光冇acceleration
作者: ┼明月新星↗    時間: 6-5-2006 22:19
Originally posted by frodo at 2006-5-6 19:54:
我連想象都想象唔到一個人處於時間停頓的狀態會點樣?

你就算環遊宇宙幾百萬光年也不會死
作者: @苦命小弟@    時間: 6-5-2006 22:24
無倒轉既時間,所以無比光速快既野~
作者: 魔靈兒    時間: 6-5-2006 22:25
我唔認同有時光機
......
我地假設未來會有時光機,
時光機不是可以超越未來嗎??
咁點解我地冇見到未來ge人呢??
你咪姐係根本唔會有時光機的出現呢.....
定係有咩特別原因呢..
作者: 痔痕仔@恆    時間: 7-5-2006 01:07
Originally posted by 魔靈兒 at 2006-5-6 22:25:
我唔認同有時光機
......
定係有咩特別原因呢..

無錯.... 所謂的時光機只是科幻小說(包括我最愛的多啦a夢)裡的橋段吧...
作者: 阿仙奴    時間: 7-5-2006 01:13
作者: garycoolman    時間: 7-5-2006 10:00
Originally posted by 魔靈兒 at 2006-5-6 22:25:
我唔認同有時光機
......
定係有咩特別原因呢..

你錯啦
未來既人可能係黎到依個時代之前已經認為
唔可以搞亂依個時代既跌序
所以佢地生活係我地生邊我地唔知
仲有人話過達文西係時空客
因為佢係幾百年既過去 
畫出我地現代既武器草圖 :飛機 坦克  直升機
而已又真係做到同行到  
我地如果未見過ps2就唔知會有依樣野 又點去做呢??
所以達文西係迷之男@@可能真係時空客@@?
作者: ┼明月新星↗    時間: 7-5-2006 14:20
Originally posted by garycoolman at 2006-5-7 10:00:

因為佢係幾百年既過去 
畫出我地現代既武器草圖 :飛機 坦克  直 ...

若果要回到過去 必定要超光速
這是不可能的 你一開頭已經錯了

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-5-7 at 11:01 PM ]
作者: 呀怒    時間: 7-5-2006 14:46
Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-5-7 14:20:

若果要回到過去 必定要起光速
這是不可能的 你一開頭已經錯了

最錯是你..說根據相對論嗎?
相對論說要超越光速是不可能..
但它舉了個例子..
說:要行10光年的距離只需用9年..
    只要速度越快..距離越短..
    重力越大..時間越慢..
    所以黑洞被認為時間停頓的區域..
作者: 大和    時間: 7-5-2006 15:19
Originally posted by 呀怒 at 2006-5-7 14:46:

時間是永遠不會停止也不會倒後 你要清楚時間和空間的關系是對比
你可以說黑洞中的時間前進度和外面的時間前進度相差很大 但不是停頓
作者: 呀怒    時間: 7-5-2006 15:36
Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-5-7 15:19:

時間是永遠不會停止也不會倒後 你要清楚時間和空間的關系是對比
你可以說黑洞中的時間前進度和外面的時間前進度相差很大 但不是停頓

那時間怎麼會向前走?..時間與空間有咩可以對比?
那不是說..無限質量同有限質量都不能令時間停頓?
作者: ┼明月新星↗    時間: 7-5-2006 23:06
Originally posted by 呀怒 at 2006-5-7 14:46:

最錯是你..說根據相對論嗎?
相對論說要超越光速是不可能..
但它舉了個例子..
說:要行10光年的距離只需用9年..
    只要速度越快..距離越短..
    重力越大..時間越慢..

打錯了一字  是超光速
我也知道超光速是不可能的 前面說了
當速度增高時,時間會變慢,但是時間變慢是常有的事
如果要說時間變慢的原因  倒不如談"孖生了效應"的故事?
作者: 痔痕仔@恆    時間: 8-5-2006 00:04
重力的確是會令到時間減慢...
舉一個例子, 一個人類假要居住在一顆中子星附近, 那個人身處的空間的時間便會比地球上的時間要慢。

所以... 如果係想要發明時光機的話, 超光速是不可能的。
但是你可以製造人造黑洞....
作者: ┼明月新星↗    時間: 8-5-2006 11:25
Originally posted by 痔痕仔@恆 at 2006-5-8 00:04:
重力的確是會令到時間減慢...
舉一個例子, 一個人類假要居住在一顆中子星附近, 那個人身處的空間的時間便會比地球上的時間要慢。

所以... 如果係想要發明時光機的話, 超光速是不可能的。
但是你可以製造人造 ...

利用黑洞和白洞來進行瞬時旅行
只要途中沒有被因果地平破壞便行了

最後  總結
快過光不可以超越時空
因為當達到和光一樣快的時候,你的密度已經變成無限大,這是不可能的
因為在這個時候,長度已經變成0  即是你和太空船也會在這個世界上消失 因為長度已經為0
即是沒有    所以超光速是不可能

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-5-8 at 11:35 AM ]
作者: 魔靈兒    時間: 8-5-2006 11:40
我想知道...點解質量無限大, 但係點解長度係0呢??
點解唔會係 1x10^x  ???
作者: 大和    時間: 8-5-2006 12:13
Originally posted by 魔靈兒 at 2006-5-8 11:40:
我想知道...點解質量無限大, 但係點解長度係0呢??
點解唔會係 1x10^x  ???

質量無限大明顯已經超越了這個空間的物理定論 所以超光速粒子會一下子全部變成碎片 然後塌陷
產生一個毀滅一切的黑洞 另外既然產量已經無限大 引力也是無限大 即是可以無視"真空能" 把宇宙由向外擴大調轉變成向內塌陷 看來超光速飛行的終點會是直通天堂

[ Last edited by 呵呵^^(精銳左) on 2006-5-8 at 01:28 PM ]
作者: 魔靈兒    時間: 8-5-2006 18:54
Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-5-8 12:13:

質量無限大明顯已經超越了這個空間的物理定論 所以超光速粒子會一下子全部變成碎片 然後塌陷
產生一個毀滅一切的黑洞 另外既然產量已經無限大 引力也是無限大 即是可以無視"真空能" 把宇宙由向外擴大 ...

直上天堂..你的意思是死嗎= =?

但點解唔可以用一d物件造出黑白洞呢...那不是可以穿越嗎?
作者: kh君    時間: 8-5-2006 19:33
我覺得係可以既~點解?

其實我覺得我地既未來已經有咁既野....

唔係點會有咁多陰間野...其實係未來人返黎個陣玩野囉我覺得~
作者: 大和    時間: 8-5-2006 20:16
Originally posted by 魔靈兒 at 2006-5-8 18:54:

1)我的意思是宇宙都會消失 不是直通天堂還有什麼?(別跟我說地獄)
2)白洞同黑洞無關

[ Last edited by 呵呵^^(精銳左) on 2006-5-8 at 08:27 PM ]
作者: ┼明月新星↗    時間: 8-5-2006 20:36
Originally posted by 魔靈兒 at 2006-5-8 18:54:

利用銀河系的星際塵/星際物質吧
不錯的選擇 而且那些星際物質阻了我們的視線
作者: 浪貓.貓少仔    時間: 8-5-2006 20:45
Originally posted by 1992wtk at 2006-5-2 18:04:

呢d都係佢諗出黎~
未證實都....
作者: [S]hoking    時間: 8-5-2006 21:09
Originally posted by 浪貓.貓少仔 at 2006-5-8 20:45:

呢d都係佢諗出黎~
未證實都....

好耐之前講左證實左lor= =....
作者: 呀怒    時間: 9-5-2006 09:48
Originally posted by ┼明月新星↗ at 2006-5-7 23:06:

打錯了一字  是超光速
我也知道超光速是不可能的 前面說了
當速度增高時,時間會變慢,但是時間變慢是常有的事
如果要說時間變慢的原因  倒不如談"孖生了效應"的故事?

你打錯個[子]字..

但我覺得這例子不太好..
因為時間與生長速度是沒有關系的(在我的獨立時間觀點上)..汗

有人說黑洞就是白洞..
只是時間問題..
但所計的時間是我們的時間還是黑洞的時間?
作者: ┼明月新星↗    時間: 11-5-2006 06:47
Originally posted by 呀怒 at 2006-5-9 09:48:

你打錯個[子]字..

但我覺得這例子不太好..
因為時間與生長速度是沒有關系的(在我的獨立時間觀點上)..汗

有人說黑洞就是白洞..
只是時間問題..
但所計的時間是我們的時間還是黑洞的時間?

死了 我常常打錯字...
我想應該是黑洞自已的時間
作者: ondogdoghk    時間: 11-5-2006 23:19
愛因C坦﹏話過....光係所有有形體既物質既速度既頂點.....

e=mc^2 係坦坦用黎解釋光同能量同質量既關係......雖然我係太明.....但係剩係睇條式都知

e=mc^2  所以  c=(e/m)開方  ﹏而佢亦講過愈接近光速.....個物體就會將推佢既能量轉化為質量﹏令質量加大.........愈接近光速愈會難加速

所以要超越光速.......基本上就唔可以有形體.......(比如係靈魂)  
或者要做出足夠加速至光速既能量
(但係果d能量大約要 相等於太陽既能量.....即係冇可能......因為能量只係轉化唔會創造出黎.......如果做得出....應該要將一個星球左右既野完全毀滅......)

所以在快過光 超越時空之前......首先諗下人點可以冇左形體之後重可以生存

(除非有煉金術既人體煉成:::先分解後再煉成)

[ Last edited by ondogdoghk on 2006-5-11 at 11:38 PM ]
作者: zeron    時間: 12-5-2006 16:21
Originally posted by 豐乳同露 at 2006-5-2 05:50:
如果得,人有冇可能可以成受到呢??

根據呢個理論係得既
因為你快過光的話 就=係光前面
可以重新見到 之前的野
但係問題唔係人成唔成受到的問題
因為 根據 f=ma 加速先會有力 只要慢慢加都可以多過光速 但是力係好小
而問題係要去到光速所雖的能量
同 到左光速後 到 周圍空間的影響
係諗下你同野打落一d 軟的野到係會(粒)左
同一道理  當有咁大的能量係一件物件到
對四周的空間所帶呢的力係好大  好有可能將空間扭曲
好似虫洞咁的野
但係咁係要好大 好大的能量
差唔多=太陽撞太陽 bao_34bao_34bao_34
作者: 呀怒    時間: 12-5-2006 22:21
Originally posted by zeron at 2006-5-12 16:21:

根據呢個理論係得既
因為你快過光的話 就=係光前面
可以重新見到 之前的野
但係問題唔係人成唔成受到的問題
因為 根據 f=ma 加速先會有力 只要慢慢加都可以多過光速 但是力係好小
而問題係要去到 ...

加O既力越黎越細..
就好似1+0.1+0.01+0.001........
加極都加唔到2..
光速係最快就係咁解..
作者: [S]利奧    時間: 12-5-2006 22:24
我想講下呢~~

「超越時空」係無可能做到架~無論係過去、現在或者未來

根據我有限既科學角度( 我對相對論無乜認識, 我只係讀過少少Physical Chemistry )

先從 「速率(速度) = 光速 ( v = c, where c = 3x10[sup]8[/sup] )」呢個情況黎睇先,
根據會考物理力學某一公式 , 「動能 = 1/2 x 質量 x (速率)[sup]2[/sup] ( KE = 1/2mv[sup]2[/sup] )
一物件速率(速度)越快, 其動能亦隨之上升, 而且係以速率既二次方既直線關係上升
如果當物件達到光速, 大家都可以想像到其動能有多大
根據化學/物理解譯, 物体會係能量高的時候不穩定, 即簡單黎講, 其物体會變形之類
所以, 以光速郁緊既物体會處於極不穩定的情況下

呢到, 我想引用一經典理論 「 e = mc[sup]2[/sup] 即 能量 = 質量 x (光速)[sup]2[/sup]
呢個理論其中一個訊息就係
當一物件以光速郁緊果陣, 就會波動能
簡單黎講, 就係物品既質量全數轉化為波動能
d 中文我唔知表達得好唔好
in english, the mass travelling in speed of light would convert to wave
總之, 你地當係件物品唔會再有質量( =消失左 ) , 而佢地就係變左一種能量....

好累=﹏=唔打喇....
你地有興趣我先再打埋落去啦....要講晒要打好耐
作者: 呀怒    時間: 12-5-2006 22:38
大家有冇諗過..四維軸唔係時間..
作者: 痔痕仔@恆    時間: 12-5-2006 23:36
Originally posted by 呀怒 at 2006-5-12 22:38:
大家有冇諗過..四維軸唔係時間..

無.... 之前albie都好似講過啦....
四維 = 時間係定義...
作者: Rookierookie    時間: 12-5-2006 23:39
作者: Unknown    時間: 13-5-2006 02:34
簡單來想想
你用最快的速度拉到最低

大家明白嗎?
當你快過圖片載入時間
你已經到"未來"..?

可能世上好像Gif
只是一張張的圖片

[ Last edited by Unknown on 2006-5-13 at 02:36 AM ]
作者: [H]唔女問我    時間: 13-5-2006 08:41
快過光只可到未來

要到過去....快n倍就得
作者: 風瀟湘    時間: 13-5-2006 09:20
冇辦法快過光 因為光已經是速度嘅極限 係一定架 除非你能夠推翻相對論.....

其實NASA有作出過一個估計 就係係太空 利用火箭 用慢過地球嘅速度環繞地球 在太空慢 而地球快嘅情況底下 就有機會去到未來 因為太空時間同地球時間係唔同 當然呢個只係估計........

而過去係冇辦法重返 因為時間過左就係過左 就好似一個物件不斷向下墬 你係永遠都唔會掂到 因為佢仲跌緊....時間 就不停流逝.....
作者: 呀怒    時間: 13-5-2006 10:40
我反而覺得能量唔守恆先係四維軸..
我越諗就越認為[就算回到過去 都改變唔到]
係正確的...
如果話:
回到o既過去=未來
大家會唔會明少少?
作者: 格劍大師    時間: 13-5-2006 10:44
話唔定.............
我地一直講緊既UFO其實就係未來人既時光機.........................
作者: 早田劍之介∼    時間: 13-5-2006 10:48
真係有ufo架咩-,-
作者: ┼明月新星↗    時間: 13-5-2006 14:27
Originally posted by ondogdoghk at 2006-5-11 23:19:
首先諗下人點可以冇左形體之後重可以生存

這個我在之前都說過了拉
只不過是說得沒有這麼清楚而已bao_27

Originally posted by [H]唔女問我 at 2006-5-13 08:41:
快過光只可到未來

快過光回到過去了

[ Last edited by ┼明月新星↗ on 2006-5-13 at 02:31 PM ]
作者: 我好仲意你    時間: 8-6-2006 13:48
得的,根據上面大大講的野都有可能可以做到的
作者: kenpat    時間: 8-6-2006 17:05
wait..各位等等....你地想下...太陽把陽光射來地球都要幾分鍾...咁點突然飛到一個空間呢....因為射來地球都要幾分鍾...so唔可以講突然...只可以講好快......唔知岩唔岩呢= =
作者: kunghing    時間: 9-6-2006 20:32
我認為是有時光機的,
但是為什麼不能看見未來人or改變歷史之類,
其實係因為一發明時光機,
就會俾未來人kill~
一點都唔係幻想~
你發明時光,
會令到一些人受到傷害,
點人就會報復,
就會用創作時光的人所創作的時光機去kill創作人,
這樣就不會有時光機這樣東西~
作者: kenEXE    時間: 10-6-2006 17:16
邏輯方面:一定唔會,你有無見過未來個D人黎到我地度呀?
如果得既話點解咁多年未來都無人穿越時空黎到我地度?

計算方面:你快過光,咁你郁都要用時間架,即使係0.00000000000000000000001S都係時間,所以唔會有穿越時空,只會有瞬間轉移。

有錯勿凸^^
作者: godwalker    時間: 27-6-2006 07:20
作者: popopoi1234    時間: 27-6-2006 12:04
還信有因必有果的話
時間倒流就必定沒有可能了
你回到過去殺了你老豆- -
你在幹啥?

誰能低受以光速運動
作者: 金田一耕助    時間: 27-6-2006 12:46
Originally posted by popopoi1234 at 2006-6-27 12:04:
還信有因必有果的話
時間倒流就必定沒有可能了
你回到過去殺了你老豆- -
你在幹啥?

誰能低受以光速運動

我諗科學家都未知道依家呢個世界,
假如時光可以倒流
竟然係改變到歷史定係改變唔到
我曾經聽過咩"平行宇宙"?唔係好記得了
改變唔到歷史ge例子:叮噹世界觀
改變到歷史ge例子:好多...但叫我數我又數唔出-.-

ps.其實我覺得好多人都只係拎前人d 資料黎講,
自己ge見解真係好少

Originally posted by garycoolman at 2006-5-7 10:00:

你錯啦
唔可以搞亂依個時代既跌序
所以佢地生活係我地生邊我地唔知
因為佢係幾百年既過去 
畫出我地現代既武器草圖 :飛機 坦克  直 ...

假如佢真係時空男
咁佢一定對歷史認識太少
特登揀個宗教狂熱時期黎生存?

[ Last edited by 金田一耕助 on 2006-6-27 at 12:48 PM ]
作者: popopoi1234    時間: 28-6-2006 09:10
Originally posted by 金田一耕助 at 2006-6-27 04:46:

我諗科學家都未知道依家呢個世界,
假如時光可以倒流
竟然係改變到歷史定係改變唔到
我曾經聽過咩"平行宇宙"?唔係好記得了
改變唔到歷史ge例子:叮噹世界觀
改變到歷史ge例子:好多...但叫我數我又 ...

我知.. = =平行宇宙
有n咁多個宇宙~但點都會有過去同將來
問題系真系有矛盾
你番到以前(如果有時光機)
系自己未出世前殺左自己老豆
咁已經有個矛盾
到時你就變左無中生有系未來
無論系邊個宇宙都會有矛盾
自己無可能無中生有掛~
作者: FionaLi    時間: 28-6-2006 11:03
我都認為即使你係快過光速(=消失)
加上根本係冇可能快過光速架囉...
如果未來真係有人發明左時光機...
咁現代既我地咪俾佢地改緊歷史,控制,玩緊??-
p.s. 你地係咪讀理科架?? form幾會學到咁深入??
作者: popopoi1234    時間: 28-6-2006 11:58
Originally posted by FionaLi at 2006-6-28 03:03:
我都認為即使你係快過光速(=消失)
加上根本係冇可能快過光速架囉...
如果未來真係有人發明左時光機...
咁現代既我地咪俾佢地改緊歷史,控制,玩緊??-
p.s. 你地係咪讀理科架?? form幾會學到咁深入??

小弟小二而已-.-

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2