樂古Nakuz

標題: 不如討論下點解香港既劇情唔夠外國既黎 [打印本頁]

作者: RockBox    時間: 24-3-2007 20:09
標題: 不如討論下點解香港既劇情唔夠外國既黎
其實點解外國既劇情好多都好玩過香港既?
不如討論下
唔係串嘴
作者: (jack)    時間: 24-3-2007 20:38
可能係外國出aoc先過中國掛..
------------------------------------------------
邊度有外國既劇情 down??
唔該
作者: 江仔江仔    時間: 24-3-2007 20:39
仲有一個問題就係:
香港幾大,外國幾大呀?
而且香港人的性格大多....事業/學業大多
外國呢?起碼無香港咁繁忙
作者: 29    時間: 25-3-2007 15:52
作者: ChAk澤    時間: 25-3-2007 15:57
原帖由 29 於 2007-3-25 15:52 發表
想問外國大同香港細,又關劇咩事?

當然有問題=.=

歐洲 大又大過香港 自然 人就多過香港

而且香港呢個都市 係繁忙d 但外國就比較好d

所以 1 d 返工既人 都可以玩下game

但係 睇下香港 就無咁好

香港d人 有時間都訓陣 起身再博殺啦 邊有時間玩game呀 呢d

[ 本帖最後由  於 2007-3-25 15:59 編輯 ]
作者: 楓想    時間: 25-3-2007 16:25
我地係業餘
人地係專業

我地人少
佢地人多

我地無創意
佢地創意澎湃

人地輕鬆
我地忙
作者: RockBox    時間: 25-3-2007 17:00
講真唔關忙唔忙事
玩aoc既大部份既人年紀唔會話太大
多數都係讀緊書既
我諗外國都差唔多
但係我地就忙,佢地就好輕鬆?
放左學就返屋企3都唔換就打機啦,有幾忙啊?

同埋我就唔信外國人個腦勁過香港人個腦
我認為只係香港人諗野唔識超出個圈子
自己困住自己

仲有人多人少根本唔關事
邊個話人多就會多勁人?
香港人都唔算太少
點解勁人又唔多?
你以為真係十個人就有一個人勁咩?
作者: ChAk澤    時間: 25-3-2007 17:29
原帖由 RockBox 於 2007-3-25 17:00 發表
講真唔關忙唔忙事
多數都係讀緊書既
我諗外國都差唔多

...

好在 你話 我諗=.=

人地外國既 打機 年紀 阿爺級數 都打機呀=.= 外國d人 好識enjoy生活嫁 你問下住外國既朋友啦=.=
作者: RockBox    時間: 25-3-2007 17:46
原帖由 ChAk澤 於 2007-3-25 17:29 發表

好在 你話 我諗=.=

人地外國既 打機 年紀 阿爺級數 都打機呀=.= 外國d人 好識enjoy生活嫁 你問下住外國既朋友啦=.=

咁我地個咪連阿爺級數既腦都唔夠勁?
作者: ChAk澤    時間: 25-3-2007 18:22
原帖由 RockBox 於 2007-3-25 17:46 發表

咁我地個咪連阿爺級數既腦都唔夠勁?

咩叫 家有一老 如有一寶 =.=
作者: RockBox    時間: 25-3-2007 18:48
原帖由 ChAk澤 於 2007-3-25 18:22 發表

咩叫 家有一老 如有一寶 =.=

ok, u win
作者: 江仔江仔    時間: 25-3-2007 18:48
總之香港人 大個左就會少左好多時間打機,又忙;相反外國比較輕鬆,有d大人放左工可能好多時間,做完少少野就玩得
作者: ChAk澤    時間: 25-3-2007 18:49
原帖由 RockBox 於 2007-3-25 18:48 發表

ok, u win

無聊 我地係討論件事 無話贏唔贏 你心志成熟d

唉 細路仔論壇 真係細路仔論壇
作者: RockBox    時間: 25-3-2007 19:11
原帖由 ChAk澤 於 2007-3-25 18:49 發表

無聊 我地係討論件事 無話贏唔贏 你心志成熟d

唉 細路仔論壇 真係細路仔論壇

喂, 講下笑姐, 你駛唔駛咁啊
原帖由 江仔江仔 於 2007-3-25 18:48 發表
總之香港人 大個左就會少左好多時間打機,又忙;相反外國比較輕鬆,有d大人放左工可能好多時間,做完少少野就玩得

講真問題唔係係呢到
唔係真係每十個玩aoc既就有一個係勁人
唔係多人就 = 多勁人
喂大佬香港都有好多人玩aoc啦
咁高手又唔見多?

[ 本帖最後由  於 2007-3-25 19:23 編輯 ]
作者: 吉村春代子    時間: 25-3-2007 19:29
香港人 冇咩人肯用心整劇= =
作者: ki2070hk    時間: 25-3-2007 19:49
個人認為
最主要的因素是

香港人的態度
「聽說有一隻新劇叫xxx,試一下吧!」
「叫我創作劇情?不了,太花時間」
更有很多人將劇情製作到一半就放棄
只享受別人的成果而沒有努力

相對外國的人有空閑時愛想東西
創作也比較有深度
做到一半放棄很多
不談質素
光是完成的劇情已經比香港的更多吧?
其中有一些質素較好的
就可能是我們所接觸到的
作者: ViN    時間: 25-3-2007 19:49
外國d人得閒就起到玩 香港只係玩人地d野 冇開發

你話點夠人地來?
作者: RockBox    時間: 25-3-2007 20:18
原帖由 ki2070hk 於 2007-3-25 19:49 發表
個人認為
最主要的因素是

香港人的態度
「聽說有一隻新劇叫xxx,試一下吧!」
「叫我創作劇情?不了,太花時間」
更有很多人將劇情製作到一半就放棄
只享受別人的成果而沒有努力

相對外國的人有空閑時 ...

香港人其實真係冇咩對做劇情有熱誠 [quote]原帖由 ViN
作者: kogptn    時間: 25-3-2007 21:01
有時會,做左出泥冇人肯試........
自己又開唔到ser...........
結果,冇心做..........= =|||
作者: evolution!!!!!    時間: 25-3-2007 21:04
因為整左冇人玩
d 人只係玩一d 玩慣既
又唔肯試新
作者: RockBox    時間: 25-3-2007 21:18
原帖由 evolution!!!!! 於 2007-3-25 21:04 發表
因為整左冇人玩
d 人只係玩一d 玩慣既
又唔肯試新

講真整d新既人係好少
原帖由 kogptn 於 2007-3-25 21:01 發表
有時會,做左出泥冇人肯試........
自己又開唔到ser...........
結果,冇心做..........= =|||

呢到搵囉
作者: 楓想    時間: 25-3-2007 22:48
原帖由 RockBox 於 2007-3-25 17:00 發表
講真唔關忙唔忙事
多數都係讀緊書既
我諗外國都差唔多

...

當我五百萬人 入面 智商高既人會唔會比 五十人入面多?

我肯定你唔清楚外國玩AOC既人既背景
不如你搵下料先
作者: RockBox    時間: 25-3-2007 23:47
原帖由 楓想 於 2007-3-25 22:48 發表

當我五百萬人 入面 智商高既人會唔會比 五十人入面多?

我肯定你唔清楚外國玩AOC既人既背景
不如你搵下料先

咁外國係咪有五百萬人玩aoc
香港得五十人玩aoc?

同埋唔畀果五百萬人都係智障既
果五十人都係天才?

既然你講到你好似咁清楚外國咁
不如你講下外國玩aoc既人既背景
反正我都想聽下

[ 本帖最後由  於 2007-3-25 23:51 編輯 ]
作者: 細個孔明    時間: 26-3-2007 10:15
:lol 一定係嫁啦 ==外國d人多我地好多人呀ma
作者: [S]yip_o    時間: 26-3-2007 13:04
作者: 神秘二代    時間: 26-3-2007 14:08
各位大佬= =
唔好係鬧啦...
明顯上面某幾位人士係想引起罵戰= =.....
討論...平心靜氣討論吧
以我角度來看,外國人的時間比起我們的確多,而且人也比我們多..
沒錯,香港雖小,或許人才多,但時間與外國相比肯定不能比
香港還沒完全推行五天工作制,而且上課學的東西比起外國多
時間上,外國是多於我們,而他們就可以利用這些時間研究AOC
我們...不但要研究..還要找時間測試..基本上在研究完成時已經要上班上課...沒時間測試
人家做十天的事,我們可能做三十天,久而久之,差距會越來越多
這就是我們跟外國人的分別,玉不磨不成器(好似記錯@@)
就算一個怎差的玉,只要有時間,一定能磨成器的
我們缺乏的就是時間!!!
作者: tart    時間: 26-3-2007 15:18
原帖由 29 於 2007-3-25 15:52 發表
想問外國大同香港細,又關劇咩事?

Labour Force既問題
作者: nomygf    時間: 26-3-2007 16:07
原帖由 RockBox 於 2007/3/25 08:18 PM 發表

香港人其實真係冇咩對做劇情有熱誠
除左呢個問題外
我覺得香港人只係會做果d兵堡,村逃果d劇

人係要時間進步既∼
而家都有et,dota,果d啦.....rpg d創意 渝黎渝好
唔好咁急...話晒外國人都係比我地早玩,資歷比我地深,多d人識整劇都唔出奇
反而香港人冇乜時間(呢個係真既),我講過例子:

am 
7:00 起身 返學
上學中

pm
5:00 放學 (當係5點放)
5:00 溫書
作者: RockBox    時間: 26-3-2007 16:31
原帖由 [S]yip_o 於 2007-3-26 13:04 發表
請問點解樓主點解唔整呢
又要開呢d post又唔整
重有樓係岩岩開ac定係唔敢用正身
搵比我睇

我做個比喻姐
唔駛咁認真

同埋我之前開果個ac畀人ban左
我都唔想
原帖由 nomygf 於 2007-3-26 16:07 發表

人係要時間進步既∼
而家都有et,dota,果d啦.....rpg d創意 渝黎渝好
唔好咁急...話晒外國人都係比我地早玩,資歷比我地深,多d人識整劇都唔出奇
反而香港人冇乜時間(呢個係真既) ...

我玩機都3,4個鐘
原帖由 神秘二代 於 2007-3-26 14:08 發表
各位大佬= =
唔好係鬧啦...
明顯上面某幾位人士係想引起罵戰= =.....
討論...平心靜氣討論吧
以我角度來看,外國人的時間比起我們的確多,而且人也比我們多..
沒錯,香港雖小,或許人才多,但時間與外國相比肯定 ...

ok, 係我錯
可能因為我有太多時間所以以為香港好多人同我差唔多
我同意你既講法
但係我認為就算有好多時間都未必會成器
因為我覺得香港好多人諗野都唔識突破

同埋我唔係想引起罵戰

[ 本帖最後由  於 2007-3-26 16:38 編輯 ]
作者: [S]yip_o    時間: 26-3-2007 17:14
作者: RockBox    時間: 26-3-2007 17:26
原帖由 [S]yip_o 於 2007-3-26 17:14 發表

你就要諗下點解

真係好多玩3,4個鐘-?

就係因為洗版
我特登既
講真我返黎就係為左要幫人
不過好似冇咩人需要幫咁

同埋
玩3,4個鐘既人真係好多
更多既都有

不過問題係
佢地玩唔玩aoc姐
作者: 羽羽    時間: 26-3-2007 18:25
原帖由 RockBox 於 2007-3-26 09:26 發表
同埋
玩3,4個鐘既人真係好多
更多既都有

我是其中一個XDD
作者: 稻穗信    時間: 26-3-2007 19:07
我個人認為係香港D人肯玩唔肯花時間同心機去做
結果人地做左個劇情出黎分享,D人又係度講個劇情呢樣唔好果樣唔好
自己淨係識話人整劇情廢又要唔識做果下先衰
完全係心態上既問題
唔好賴曬落去人口問題同時間度
人多又點?人少又點?
人多就唔洗努力去做?
時間少?
你不會分開去做?
如果你真係有興趣做劇情都會願意花d時間去做啦.關時間咩事
凡事都要肯付出先會有回報,不願付出就想要回報根本不可能
以上
作者: RockBox    時間: 26-3-2007 19:19
原帖由 稻穗信 於 2007-3-26 19:07 發表
結果人地做左個劇情出黎分享,D人又係度講個劇情呢樣唔好果樣唔好
完全係心態上既問題
唔好賴曬落去人口問題同時 ...

咁你覺唔覺香港d劇冇咩新意
作者: ※暗雪之雷※    時間: 26-3-2007 19:49
原帖由 RockBox 於 2007-3-25 23:47 發表

咁外國係咪有五百萬人玩aoc
香港得五十人玩aoc?

同埋唔畀果五百萬人都係智障既
果五十人都係天才?

既然你講到你好似咁清楚外國咁
不如你講下外國玩aoc既人既背景
反正我都想聽下

咪當人地外國人真係傻仔先得嫁?

香港人又好醒?

醒就唔會咁多隱閉青年係度玩AOC啦
作者: RockBox    時間: 26-3-2007 20:11
原帖由 ※暗雪之雷※ 於 2007-3-26 19:49 發表

咪當人地外國人真係傻仔先得嫁?

香港人又好醒?

醒就唔會咁多隱閉青年係度玩AOC啦

咁你都咪當香港人真係傻仔先得
如果你咁覺得既話
你都係傻仔
作者: 手水手水    時間: 26-3-2007 21:13
其實外國有咩劇姐=.=開post條友講來聽下 你既所謂外國d人勁 唔係好詳細咯
你一尾話香港點 囉d證據來比較下 先好下結論吧!
還有的事'''我覺得時間唔係問題 只係有冇心既姐
個個地區既生活 作息都唔同架啦 好難作比較的說!!!''
還有看似你好看小香港人!!!可能錯覺吧

[ 本帖最後由  於 2007-3-26 13:14 編輯 ]
作者: kogptn    時間: 26-3-2007 23:18
外1個 城堡兵大戰
台1個 紅警,1個 神兵
香港冇咩戲可以長興
作者: arho123    時間: 26-3-2007 23:24
上樓
你當evo是啥?
遊集呢?
作者: [H]bunbunbunbun    時間: 26-3-2007 23:34
如果大家以前有上zone/gamepark就知外國d多人劇情其實好爛= =
大家都無視了WD囧
作者: kogptn    時間: 26-3-2007 23:35
原帖由 arho123 於 2007-3-26 23:24 發表
上樓
你當evo是啥?
遊集呢?

EVO多久了
2年前影都冇............最少我今次重玩之前冇看到.今次才出現
遊集不是創意只有技術= =
作者: 稻穗信    時間: 26-3-2007 23:45
原帖由 RockBox 於 2007-3-26 19:19 發表

咁你覺唔覺香港d劇冇咩新意

新意與否是在乎個人觀感
不如閣下做一個有新意的劇情出來看看
作者: kogptn    時間: 26-3-2007 23:59
原帖由 稻穗信 於 2007-3-26 23:45 發表

新意與否是在乎個人觀感

留意!新意不等於好玩
作者: 神秘二代    時間: 27-3-2007 10:04
其實TTF大運動會也是喔.....
要說好的外國劇情...基本上說多不多,說少不少
只是發放方式太少...我們找不到吧...
而且有些RPG也不錯的...只是英文看不懂QQ"
作者: tart    時間: 27-3-2007 10:51
原帖由 稻穗信 於 2007-3-26 19:07 發表
完全係心態上既問題
唔好賴曬落去人口問題同時間度
人多又點?人少又點?
人多就唔洗努力去做?
時間少?
你不會分開去做?
如果你真係有興趣做劇情都會願意花d時間去做啦.關時間咩事
凡事都要肯付出先會有回報,不願付出就想要回報根本不可能
以上

十分認同
問題有2
1.港人只批評不實踐
2.作者過於執着,改檔/改玩法(eg.進化不許4v4)都不充許
作者: [S]yip_o    時間: 27-3-2007 12:59
作者: RockBox    時間: 27-3-2007 16:49
原帖由 手水手水 於 2007-3-26 21:13 發表
其實外國有咩劇姐=.=開post條友講來聽下 你既所謂外國d人勁 唔係好詳細咯
你一尾話香港點 囉d證據來比較下 先好下結論吧!
還有的事'''我覺得時間唔係問題 只係有冇心既姐
個個地區既生活 作息都唔同架啦 好難 ...

岩岩之前有個正野
http://aok.heavengames.com/blacksmith/showfile.php?fileid=8242
原帖由 [S]yip_o 於 2007-3-27 12:59 發表

紅警,神兵而家仲多人玩--?

不如你講下香港
原帖由 稻穗信 於 2007-3-26 23:45 發表

新意與否是在乎個人觀感

做黎有咩意義?

[ 本帖最後由  於 2007-3-27 16:51 編輯 ]
作者: 手水手水    時間: 27-3-2007 17:54
原帖由 RockBox 於 2007-3-27 08:49 發表

岩岩之前有個正野
http://aok.heavengames.com/blacksmith/showfile.php?fileid=8242
不如你講下香港
做黎有咩意義?

以個人覺得 真3 DOTA 外兵 EVO 村逃 果D都唔錯咯 但你一直話外國好
咁外國有咩劇值得你係咁話外國好呢
你又唔講''會唔會有D空口說白話呢''''
原帖由 手水手水 於 2007-3-27 09:54 發表

以個人覺得 真3 DOTA 外兵 EVO都唔錯咯 但你一直話外國好

作者: RockBox    時間: 27-3-2007 18:21
原帖由 手水手水 於 2007-3-27 17:54 發表

以個人覺得 真3 DOTA 外兵 EVO 村逃 果D都唔錯咯 但你一直話外國好

我覺得外國既戰役比香港既好,同埋有d rpg都唔錯
所以值得我話外國好
作者: 稻穗信    時間: 27-3-2007 19:24
原帖由 RockBox 於 2007-3-27 16:49 發表
做黎有咩意義?

就係呢種心態啦
覺得做黎無意義,做左出黎又比人話呢樣話果樣
不如下載人地整好左既劇情出黎玩仲快,結果愈黎愈少人去做
淨係玩又點會又進步呢?
作者: 手水手水    時間: 27-3-2007 19:37
原帖由 RockBox 於 2007-3-27 10:21 發表

我覺得外國既戰役比香港既好,同埋有d rpg都唔錯
所以值得我話外國好

真係好想講鬼唔知阿媽係女人=.=''''
相信呢到D人大部分都唔知外國有D咩劇啦
所以呢....你鐘意話香港廢外國D人勁 你鐘意啦
因為我地大部分人都唔知佢有咩劇
仲有=.=你知唔知咩叫作比較 係要兩樣野來比架
你連外國D劇都唔知(你可能知但冇講咯)
就一味係咁UP外國勁香港廢''
我睇完你講D野 真係唔知點話你好
作者: RockBox    時間: 27-3-2007 19:51
原帖由 稻穗信 於 2007-3-27 19:24 發表

就係呢種心態啦
覺得做黎無意義,做左出黎又比人話呢樣話果樣
不如下載人地整好左既劇情出黎玩仲快,結果愈黎愈少人去做
淨係玩又點會又進步呢?

唔係
我係指
就算我做左都唔會代表d咩
原帖由 手水手水 於 2007-3-27 19:37 發表

真係好想講鬼唔知阿媽係女人=.=''''
相信呢到D人大部分都唔知外國有D咩劇啦
所以呢....你鐘意話香港廢外國D人勁 你鐘意啦
因為我地大部分人都唔知佢有咩劇
仲有=.=你知唔知咩叫作比較 係要兩樣野來比架
...

講真
我咪話外國既戰役比香港既好,同埋有d rpg都唔錯
我所指既香港既
姐係指你上面講果d唔錯果d
所以我知咩叫比較

咁我信相你係話人部份人都知外國有咩劇
知道又點先?我又唔係話畀人知外國有咩劇
我只係話我覺得外國既戰役比香港好同有d劇情都唔錯
我冇講畀你地知外國有咩劇
唔好屈得就屈好喎

我知咩外國劇你都唔知啦
係咪先
好彩你加埋括號入面果句

外國咁多劇,我知道既唔多,但係唔會係咩都唔知

同埋講講下唔好講人阿媽
小心畀人扣分話你人身攻擊

[ 本帖最後由  於 2007-3-27 20:01 編輯 ]
作者: 手水手水    時間: 27-3-2007 21:16
原帖由 RockBox 於 2007-3-27 11:51 發表

唔係
我係指
就算我做左都唔會代表d咩
講真
我咪話,
我所指既香港既
姐係指你上面講果d唔錯果d
所以我知咩叫比較

咁我信相你係話人部份人都知外國有咩劇
知 ...

你讀得書少我唔怪你=.=鬼唔知阿媽係女人 係人生攻擊?咪笑死人
你呢D叫做問非所答''''
我地就係唔知外國有咩劇 如何比較香港同外國呢? 難道唔知都要扮知?
仲有你話(外國既戰役比香港既好同埋有d rpg都唔錯)下下下????好玩晒喎 有冇例如?
我都有講香港既我個人覺得 咩真3 外兵 EVO 你呢???就答左句(外國既戰役比香港既好同埋有d rpg都唔錯)
哈哈 所以埋話你你開呢個POST真係搵野來嘈 冇玩過外國既又唔知外國有D咩劇真係咁好玩''點比較呢??
還有你話外國果D劇好玩過香港果D 想必係你個人意見吧?????
仲有想講既=.=你既意見不是別人的意見
冇證據....一味靠把口冇用的

[ 本帖最後由  於 2007-3-27 13:25 編輯 ]
作者: 手水手水    時間: 27-3-2007 22:34
原帖由 kwoksumng 於 2007-3-27 13:38 發表

不要傻吧~!!!
市場學名句:良好的品質是基於龐大的數量之上
人家(外國解我國以外的國家)有幾十億人口 而香港這個彈丸之地只有7,000,000人
什麼比~?
還有!!! 你個題都唔正確la 我地d劇唔知幾好~
like    e ...

係咩=.='''HEHE 咁少1樣咯 我一直想講就係
唔好以為自己識多少少就係到扮代表''''
好憎呢D人'''香港D劇差????見人見智姐
重申一次你既意見唔等於人地既意見
開POST條友檢討下吧
作者: RockBox    時間: 28-3-2007 16:36
原帖由 手水手水 於 2007-3-27 21:16 發表

你讀得書少我唔怪你=.=鬼唔知阿媽係女人 係人生攻擊?咪笑死人
你呢D叫做問非所答''''
我地就係唔知外國有咩劇 如何比較香港同外國呢? 難道唔知都要扮知?
仲有你話(外國既戰役比香港既好同埋有d rpg都唔錯) ...

喂大佬你講野一舊舊咁我想明都難啦
我仲以為你話呢到好多人都知外國有咩劇啊
同埋我之前加大個傻仔兩隻字都畀人話人身攻擊
我怕你都會咁, 關心下你咁姐
不過你講d野真係幾串下

咁我衣家講下外國既咩戰役同咩劇情
戰役就係果d RPG戰役同大型戰役(唔知係咪咁叫)比香港既劇好
我指既劇情姐係d多人rpg果類

講真你都識話每個人有唔同意見啦
我都係講我既意見
咁我睇到你既意見覺得唔岩
批評你既意見糾正下你姐
咁你可以唔睇嫁

仲有我唔係真係搵野嘈
同埋你唔好亂咁up野
你又知我唔識外國劇?
:lol
原帖由 手水手水 於 2007-3-27 22:34 發表

係咩=.='''HEHE 咁少1樣咯 我一直想講就係
唔好以為自己識多少少就係到扮代表''''
好憎呢D人'''香港D劇差????見人見智姐
重申一次你既意見唔等於人地既意見
開POST條友檢討下吧

所以話你條友仔串嘴真係冇錯
邊個識少少扮代表
見仁見智啦

[ 本帖最後由  於 2007-3-28 16:38 編輯 ]
作者: nomygf    時間: 28-3-2007 16:42
剛才有人post左個外國劇情出黎....(聽他說是【外國的血戰】)
跟進化論還好玩(我想是我覺得有新鮮感吧∼)
當然,這劇都有缺點,進化論都有點優點....如果兩者合起來相信是十分好玩(可惜...這是他人的劇

對我來說,兩者的劇有好有唔好,無須比較

對上多位的人說香港人時間不足....我想這算是一個借口吧∼

(沒錯,如有看看上頁我有說過時間不足∼但之後我再想想看...是真的嗎?還是有人不想做劇...)

難到外國的時間比我們多?有25小時??又還是他們是超人,不用食飯,不用睡覺??他們不用上學??

所以我覺得不是時間上的問題,而是心機上的問題,還有一個重大問題啊∼

就是做劇的人想問問大家有什麼意見,大家便不去問不理會,到做完劇出來,又只會說那裡不好,這那不好,大家有咁多意見

為何當時不說出來,這只能怪自己錯...現在都很小好像tart 等人 咁努力做劇....
作者: 羽羽    時間: 28-3-2007 17:04
隨便找幾個外國劇來=v=
作者: nomygf    時間: 28-3-2007 17:07
原帖由 羽羽 於 2007/3/28 05:04 PM 發表
隨便找幾個外國劇來=v=

paint .... 原來係外國劇黎@@而家先知....
好多謝晒呢位人兄......
作者: 手水手水    時間: 28-3-2007 17:44
原帖由 RockBox 於 2007-3-28 08:36 發表

喂大佬你講野咁我想明都難啦
我仲以為你話呢到好多人都知外國有咩劇啊
同埋我之前加大個傻仔兩隻字都畀人話人身攻擊
我怕你都會咁, 關心下你咁姐
不過你講d野真係幾串下

咁我衣家講下外國既咩戰 ...

你自己文盲就唔好怪人講野一舊舊'''自己拉番第6頁放大你隻眼睇清楚d ok?
你真係唔知 鬼唔知阿媽係女人點解???咁算了!!! 我所謂既各人有唔同既意見
就係例如 我覺得香港d劇好過外國果d 咁可以嗎??
點解你咁快下定論話外國既一定好過香港既
諗都唔洗諗又係你自己覺得架啦
明唔明咩叫見人見智???
所以由頭到尾都好覺你問非所答''
都唔正視問題又唔睇清楚人地up乜'''
原帖由 nomygf 於 2007-3-28 08:42 發表
剛才有人post左個外國劇情出黎....(聽他說是【外國的血戰】)
跟進化論還好玩(我想是我覺得有新鮮感吧∼)
當然,這劇都有缺點,進化論都有點優點....如果兩者合起來相信是十分好玩(可惜... ...

我相信d劇好唔好玩係睇個人既姐 你覺得好玩既 但人地覺得唔好玩 有咩出奇
想重申既係 呢個post'''只岩有玩過外國劇既人討論
我諗開post條友最好打埋 (有玩個外國劇既人先好入)咁就無謂比人串

[ 本帖最後由  於 2007-3-28 09:51 編輯 ]
作者: RockBox    時間: 28-3-2007 18:02
原帖由 手水手水 於 2007-3-28 17:44 發表

你自己文盲就唔好怪人講野一舊舊'''自己拉番第6頁放大你隻眼睇清楚d ok?
你真係唔知 鬼唔知阿媽係女人點解???咁算了!!! 我所謂既各人有唔同既意見
點解你咁 ...

我係文盲都好過你識幾隻字就串串貢啦
我隻眼放到盡都淨係睇到一舊舊野
咁不如你去讀多幾年書
識多幾隻字
先學人串人啦

拿, 你覺得香港果d劇好過外國咪繼續咁覺得囉
冇人阻止你喎
講真我冇諗過又點會發呢個post啊
諗都唔駛諗? 唔好開玩笑啦
喂, 你覺得我係問非所答
點問非所答法啊
你問我外國有咩野咁值得我話好
咁我咪答你外國d戰役同劇情好
你唔知我指咩啦
咁我解釋畀你啦
我答左你就唔算係你所講既「由頭到尾」都問非所答啦
放大你隻眼望啦

同埋我唔明咩叫「見人見智」
所以話你識幾隻字就串串貢係岩既
我只係明咩「見仁見智」姐
算啦你:lol

喂同埋我呢係話比你地聽我既意見
想人入黎討論下
我係想d同我有同一諗法既人入黎
你唔鐘意你條友仔可以唔入黎咁多野講喎
你條友仔可以話你係黎糾正我
不過我都可以唔受你條友仔既糾正
糾正返你條友仔喎

總之你條友仔鐘意點諗咪點諗囉
咁我又鐘意點諗咪點諗囉
學你條友仔咁講
每個人都有唔同既意見,:lol

[ 本帖最後由  於 2007-3-28 18:09 編輯 ]
作者: nomygf    時間: 28-3-2007 18:24
原帖由 手水手水 於 2007/3/28 05:44 PM 發表

點解你咁 ...

唔好意思 第一你人生攻擊 就唔岩
第二 討論不一定要玩過先得.....看過內容介紹地型都可以討論....重有我想不代表沒有玩過

[ 本帖最後由  於 2007-3-28 20:15 編輯 ]
作者: RockBox    時間: 28-3-2007 20:24
再係咁嘈落去都冇意義
不如講下香港人有咩需要改善
如果冇既話
咁我都冇野好講
作者: [S]yip_o    時間: 28-3-2007 21:23
作者: 手水手水    時間: 28-3-2007 21:39
原帖由 nomygf 於 2007-3-28 10:24 發表

唔好意思 第一你人生攻擊 就唔岩
第二 討論不一定要玩過先得.....看過內容介紹地型都可以討論....重有我想不代表沒有玩過

你在講笑嗎=.=????未玩過得聽人講/睇????可以知好唔好玩??唔好玩啦 哥哥
你在睇番佢個post 點解香港既劇唔夠外國來
咁你未玩過外既點知好唔好玩 又點討論'''
呢d野唔洗我講啦掛
天呀 我點人生攻擊????? 邊個唔知阿媽係女人 係人生攻擊???''天呀
我撞到咩人呀><
原帖由 RockBox 於 2007-3-28 10:02 發表

我係文盲都好過你識幾隻字就串串貢啦
我隻眼放到盡都淨係睇到一舊舊野
咁不如你去讀多幾年書
識多幾隻字
先學人串人啦

拿, 你覺得香港果d劇好過外國咪繼續咁覺得囉
冇人阻止你喎
講真我冇諗過又點 ...

我有串人????你like啦 其實你呢d係咪得把口呢???
香港既唔夠外國來?有幾多個同意呢???
睇來你真係讀得書少=.='''我講d野睇來你消化唔到
算 我再講白d''''如果我話外國既唔夠香港來
咁得唔得呢????點解一定要討論香港唔夠外國勁?
我前面講d野 只想講既係 你個post好無謂
完完全全搵野來嘈同睇死香港
相信大部人都唔會點覺外國好掛(可能因為冇玩過 he)
其實你覺得外國好過香港係冇問題架 由頭到尾我都冇覺話香港會勁過外
只係你講d野太串香港人同睇死香港人''所以先出口話你呢''''呢個post我唔會再來'''
可說得上不知所謂的一個post!!!!!!!!!!

[ 本帖最後由  於 2007-3-28 13:54 編輯 ]
作者: 神秘二代    時間: 29-3-2007 03:55
版主請鎖文...
這篇文章已逐漸演變為針對某人而討論的文章
而不是針對劇情,每人觀點不同(正如我喜歡吃中國菜,別人喜歡吃日本菜)
你們不應執著別人吃什麼才是...不然沒結果的
如執著別人吃什麼,倒不如來個中西合壁,互補不足吧(可能別人的觀點也有可取之處)
作者: nomygf    時間: 29-3-2007 12:09
原帖由 手水手水 於 2007/3/28 09:39 PM 發表

你在講笑嗎=.=????未玩過得聽人講/睇????可以知好唔好玩??唔好玩啦 哥哥
你在睇番佢個post 點解香港既劇唔夠外國來
咁你未玩過外既點知好唔好玩 又點討論'''
呢d野唔洗我講啦掛
天呀 我點人生攻擊????? 邊 ...

算吧,我不是說你 "鬼唔知你呀媽係女人"呢句.....
如果你不知請看清看楚你的回復吧
另外...討論不一定要有玩...難到你沒有玩過就不能討論???
可否討論外國劇情的"地型"比香港劇的"地型"???
難到你沒有到過日本就不能討論日本嗎??? 看過關於日本的文章/圖片不能討論嗎???
如果你不知到討論是什麼意思可以查查字典。
希望【手水手水】你唔好咁自私, 個人有個人的意見, 不到你在這裡評論對與否
再說下去都沒有意思
希望版主關題
作者: RockBox    時間: 29-3-2007 16:32
原帖由 神秘二代 於 2007-3-29 03:55 發表
版主請鎖文...
這篇文章已逐漸演變為針對某人而討論的文章
而不是針對劇情,每人觀點不同(正如我喜歡吃中國菜,別人喜歡吃日本菜)
你們不應執著別人吃什麼才是...不然沒結果的
如執著別人吃什麼,倒不如來個中 ...
原帖由 [S]yip_o 於 2007-3-28 21:23 發表

你就黎比人扣到無分啦

外國還外國啦,香港d人都唔同外國人既口味

所以先轉下話題

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2