樂古Nakuz

標題: 三萬月薪難題 [打印本頁]

作者: yungmankit    時間: 4-2-2009 04:11
標題: 三萬月薪難題
據 聞 這 是 應 徵 月 薪 三 萬 元 的 工 作 的 面 試 題 目

小 明 和 小 紅 都 是 張 老 師 學 生 , 張 老 師 的 生 日 是 M 月 N 日 , 二 人 都 知 道 張 老 師 的 生 日是 下 列 10 組 中 的 一 天 。 張 老 師 把 M 值 告 訴 了 小 明 , 把 N 值 告 訴 了 小 紅 , 張 老 師 問他 們 知 道 他 的 生 日 是 哪 一 天 嗎 ?

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日
9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」
小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」
小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」
請 根 據 以 上 對 話 推 斷 答 案 。
作者: yvonneyang    時間: 4-2-2009 12:13
我計到 9 月 1 日, 唔知岩唔岩   -口-"

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日
9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

第一句...
小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」

即係 N 一定會重覆, 如果唔係小明就唔會話小紅都唔知~
所以一定唔會係 6 月 7 日 同 12 月 2 日

剩下... (紫色)...      紅色=新減去...灰色=之前已被減去
3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日
9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

因為小明講左話如果佢唔知, 小紅都一定唔知道~
所以一定唔會係 6月 同 12月, 因為如果係依2個月份既話, 小明就唔可以咁肯定話小紅都一定唔知了~

剩下... (紫色)...      紅色=新減去...灰色=之前已被減去
3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日

9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

去到第2句...
小 紅 說 : 「 本 來 我 也 不 知 道 , 但 是 現 在 我 知 道 了 。 」

即係 N 一定唔會重覆, 如果唔係小紅就唔會話知~

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日

9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

最後一句...
小 明 說 : 「 哦 , 那 我 也 知 道 了 。 」

即係 M 一定唔會重覆, 如果唔係小明就唔會話知~

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
6 月 4 日
6 月 7 日

9 月 1 日

9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 2 日
12 月 8 日

所以...我估應該係 9 月 1 日... 掛... 我諗~    [[yoyo_135]]

作者: 暗§夜    時間: 5-2-2009 00:21
2# yvonneyang
哇...勁..咁都比你諗到@@
作者: spyro    時間: 5-2-2009 14:40
之前我都知ans
不過就係唔知點解釋
作者: henryteli    時間: 8-2-2009 16:36
My answer is 3 月 4 日 but i think it is wrong
作者: 74567456    時間: 8-2-2009 20:53
唔明講D咩
作者: K~max    時間: 8-2-2009 22:45
就算看了2樓的我也不太明白, 為什麼不會是6月和12月的
作者: yvonneyang    時間: 9-2-2009 11:36
3# 暗§夜

我都唔知岩唔岩~~    -__-汗
作者: yvonneyang    時間: 9-2-2009 11:47
7# K~max

就憑住小明第一句... "如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。"

如果M =   6,小明就唔可以絕對否定小紅既 N 唔 = 7.
如果M = 12,小明就唔可以絕對否定小紅既 N 唔 = 2.
作者: GCSS    時間: 11-2-2009 21:27
睇左#2一d都唔明
作者: 晴天變雨天    時間: 15-2-2009 19:18
其實都5算係好明....第一句第一個解釋都明明地ga...
作者: MING仔==    時間: 16-2-2009 19:35
睇完#2既無理頭答法之後我放棄左-.-"完全睇5明
作者: 肥羅    時間: 16-2-2009 19:43
我o咀~-0-~
why咁?= =
作者: 志華    時間: 16-2-2009 22:09
我唔識呀\=0=
作者: yvonneyang    時間: 18-2-2009 16:31
睇完#2既無理頭答法之後我放棄左-.-"完全睇5明
MING仔== 發表於 16-2-2009 19:35

你自己睇唔明 = 無里頭  ^_^?!
作者: cyris    時間: 21-2-2009 15:09

我想講少少野,
首先,6月7同12月2就一定唔岩
如果唔係小紅一定估到
如果6月7 一定唔岩咁6月4都一定唔岩
因為如果小m係6,但小紅唔知道(姐係唔係7),6月就得番一個ans,知道m的那位就會估到
可是他估唔到,所以唔係6月4
就只得番

3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 8 日

之後,因為小 明 說 : 「 如 果 我 不 知 道 的 話 , 小 紅 肯 定 也 不 知 道 。 」
,所以m月一定唔會有'沒有重覆'的n值,連3月都del埋-.-

就得番

9 月 1 日
9 月 5 日
12 月 1 日
12 月 8 日

之後我就解唔到,點算?
作者: Roy    時間: 24-2-2009 21:45
我計到 9 月 1 日, 唔知岩唔岩   -口-"

第一句...

即係 N 一定會重覆, 如果唔係小明就唔會話小紅都唔知~
所以一定唔會係 6 月 7 日 同 12 月 2 日

剩下... (紫色)...      紅色=新減去...灰色=之前已被 ...
yvonneyang 發表於 4-2-2009 12:13

我明你up嘜...
因為呢個問題..係一定要不斷消除答案先解答到

我諗人地唔明你up嘜,係因為你表達可能有d唔清晰
我認同係9月1日

======

呢句話,小明因為佢自己係知道M(月份),佢假設佢知道M月入面,N一定會在其他choice的N重覆出現。
亦即是話小明響呢一刻假設小紅個N(日子)一定唔會係獨一無二既,
因為如果唔係的話,即使小明唔知,小紅佢可以單憑佢個N就知生日日期。
所以,6月7日,12月2日最先被刪去。
咁因為小明從M估N,以上呢2個日子都唔係,我們可以估到小明的M都不會是6同12。

所以只剩
3 月 4 日
3 月 5 日
3 月 8 日
9 月 1 日
9 月 5 日

這句話代表,小紅分析他本來都不知道,但現在經刪去後,卻知道了,
亦即是表示剩下的5個choice中,N並無重覆過,
如果佢N係5,佢都唔會話知道。

得返3月4日,3月8日,9月1日揀...
咁最後小明話佢都知lu...
咁佢一定係M無重覆先會咁講。
作者: cyris    時間: 25-2-2009 07:20
我明你up嘜...

我認同係9月1日

======

...
Roy 發表於 24-2-2009 21:45

多謝大大的詳細解答

可是有可能是m錯n對或n錯m對

我不明白為何你能-掉所有十二月跟六月
作者: Roy    時間: 26-2-2009 20:55
多謝大大的詳細解答

可是有可能是m錯n對或n錯m對

我不明白為何你能-掉所有十二月跟六月
cyris 發表於 25-2-2009 07:20

那你要看清楚他們的說話的頭兩句...
重新佈排
就可以解決到你的問題
作者: cyris    時間: 28-2-2009 08:20
那你要看清楚他們的說話的頭兩句...
重新佈排
就可以解決到你的問題
Roy 發表於 26-2-2009 20:55

可惜啊...
我想的時候把小明假設了小紅不是12月2和6月7
才說第一句說話啊
難怪我解不到
作者: z4156wong    時間: 28-2-2009 11:07
我明你up嘜...

我認同係9月1日

======

...
Roy 發表於 24-2-2009 13:45

其實點解要刪12月1同12月8,唔係好明
作者: 貝貝-3-!    時間: 24-3-2009 04:09
點解yv講d野我可以1d都睇吾明既-_-!

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2