樂古Nakuz

標題: AOK Trigger Studio - 1.0.1 (兼容 AOFE) [打印本頁]

作者: nomygf    時間: 8-1-2013 20:24
標題: AOK Trigger Studio - 1.0.1 (兼容 AOFE)

1. 點解 AOKTS 唔兼容 AOFE?
因為 AOKTS 個 data_aok.xml 冇記錄新增既單位。
就好似如果冇記錄到隱藏資源,就用唔到隱藏資源。

2. 呢個 AOKTS 點樣兼容 AOFE?
加返上 data_aok.xml。

3. 點加法?
大家用 notepad 打開於 AOKTS 同一目錄下既 data_aok.xml,
第一部分 <techs> ... </techs> 內既就係 technology, AOC 現有既 TECH ID 係由 1 至 459,
而 AOFE 新既科技就係 459 打後,所以要人手加返 459 打後既上去,例子:

我就自己求其寫左段 script 去等電腦自己產生由 460 - 1249 既 TECH
至於 name = "XXX?" 入面既 XXX? 係指你係 AOKTS 見到個名,例子:

每個 ID 代表唔同既科技;我見到有人話AOC本身個編輯器有D科技唔支援,
你大用某些工具(例如 Advanced Genie Editor ) 去睇返特定科技既ID。

3. 點睇法?

既然知道 TECH ID 472 係代表 Elite Magyar Huszar (精銳馬紮爾輕騎兵),咁就唔好等,填埋上 data_aok.xml。

咁就可以係AOKTS上面用:

5. 點解你唔填晒佢?
唔得閒

6. 咁單位,地型,文明要點做?
同科技做法一樣,在 data_aok.xml 加返。

7. 如果用左D唔存在既單位或者科技,會點?
彈機

7. 唔理你上面講乜,直接用附件既AOKTS就冇問題?
可以咁講,但係新單位,新科技個名會係 "XXX?"
其他功能例如複製觸發事件功能可以照用。

感謝會員 chunhimlai 幫忙填上單位名,現在附件上的 AOKTS 只欠科技名。

aokts-1.0.1(AOFE).zip

390.95 KB, 下載次數: 2730

AdvancedGenieEditor2_0015.zip

1.87 MB, 下載次數: 2675

作者: 羽羽    時間: 8-1-2013 20:27
....所以檔案呢?
作者: 小稻    時間: 9-1-2013 09:28
已射,謝
作者: 進化強手    時間: 10-1-2013 11:37
1. 點解 AOKTS 唔兼容 AOFE?
因為 AOKTS 個 data_aok.xml 冇記錄新增既單位。
就好似如果冇記錄到隱藏資源 ...
nomygf 發表於 8-1-2013 20:24

感謝大大!
讓AOFE的劇更添色彩﹗
作者: clexcl    時間: 11-1-2013 00:43
我都想幫手加D名洛去,但我一開個advanced genieEditor就話有木馬,開唔到.....
感謝大大,咁岩想整D劇玩下,又煩惱緊無aofe版aokts
作者: 神乎棋技    時間: 11-1-2013 04:23
謝謝了
看來AOKTS可修改AOFE的日字近了
作者: chunhimlai    時間: 12-1-2013 05:33
回復 5# clexcl

data_aok - Copy.xml (143.77 KB, 下載次數: 2348)
作者: 進化強手    時間: 12-1-2013 20:57
回復  clexcl
chunhimlai 發表於 12-1-2013 05:33

感謝﹗
收下了~
作者: clexcl    時間: 12-1-2013 21:34
回復  clexcl
chunhimlai 發表於 11-1-2013 21:33

嘩...你咁快已經加好哂D名...唔該哂
小弟收下了
作者: chunhimlai    時間: 13-1-2013 05:44
TECH未加好哂D名
作者: 手田水口廿卜    時間: 13-1-2013 18:21
謝謝了
看來AOKTS可修改AOFE的日字近了
神乎棋技 發表於 11-1-2013 04:23

我已開始準備整下一個劇
不過想不到開頭
作者: 香腸    時間: 29-1-2013 00:31
多得呢個post
我既AOFE DOTA唔駛重做!
感謝ng!
作者: nomygf    時間: 29-1-2013 01:06
多得呢個post
我既AOFE DOTA唔駛重做!
感謝ng!
香腸 發表於 2013-1-29 12:31 AM

歡迎回歸 加油
作者: hk24399    時間: 30-1-2013 00:31
會有中文版嗎?
作者: 小稻    時間: 13-2-2013 07:15

回報BUG -
依家AOFE科技研發多左文明

即係以後偵測文明唔洗再用城堡科技
但係AOKTS DATA入面未有,所以用左依種方法整的話用AOKTS會開唔到
附上以上一版既DATA再加上文明科技既修改版本 data_aok.xml (145.37 KB, 下載次數: 23)
作者: nomygf    時間: 13-2-2013 13:07
回報BUG -
依家AOFE科技研發多左文明

即係以後偵測文明唔洗再用城堡科技
但係AOKTS DATA入面未有,所以用 ...
小稻 發表於 2013-2-13 07:15 AM

如果你用緊 #7 果個係會咁ga, 因為 #7 果個未加返新科技
所以應該所有新科技都會有問題...

試下用呢個,我 combine 左兩個 xml 檔

aokts-1.0.1(AOFE).zip

390.95 KB, 下載次數: 22

作者: shinli256    時間: 17-7-2013 15:45

新增數個單位名,但沒有與英文版比對。
data_aok-Jul-18-2013.xml

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2