打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] [原創]香港危機!喪屍小說!(第18話)傷風藥=v=

我之前完全唔記得左作緊文=.=真係好對唔住= =

第十一話:

呀健,木,水決定到對面既樓睇下係咪真係有生還者,但係.....

呀健:我地行過去要十分鐘到!
木:我地得3丁人,要求支援啦。
呀健:總部!!!我要求支援,重複我要求支援。
總部:你地既坐標係b1-2。ok!支援部隊5分鐘後到。
水:我地有3個人,加埋支援部隊應該有6~8個人到。

5分鐘後......支援部隊到達,黎左5個士兵。

士兵1:sir!我地已經知道今次要做d乜野。
水:好!起程。
木:係2號梯行洛去G樓!
呀健:OKOK!

沿途上都無乜喪屍,到左G樓啦。佢地聽到G樓既電話響起。電話到出現一把女聲。

呀健:喂!
神秘人:唔好去對面呀!
呀健:喂!你係邊個呀???
神秘人:記住我講既野。
呀健:...
木:咩事?
呀健:有個神秘人叫我地唔好去對面...。
水:但係...上頭交底要我地去..。
士兵2:你點知果個人講真定講假。
呀健:...............
水:行啦!

20分鐘後,到達左上頭要我地去既樓,呢坐樓個名叫...<<UnUna>>係一間百貨公司...。
當佢地到既時候,佢地吸引左d喪屍黎食佢地。...

呀健:喂!好多喪屍呀!!!快d入去呀。
木:shit!數目太多啦。
呀健:快d!!!
水:入去呀!木,唔好戀戰呀!士兵!!!快d入去。
木好似癲左咁,係咁亂槍掃射。
跟住,水走過去打暈左木!

水:對唔住!,,,士兵!快d幫手拉佢入去。
呀健:快快快!lock住d對先。
士兵3:嘩!天都幫我地呀!我地要黎既竟然係UnUna。
呀健:點解咁講?
士兵5:你唔知嫁咩?呢個公司d防護好先進嫁。你e加lock住門,出邊班喪屍唔會入到黎,防彈玻璃門wor。
呀健心諗:點解...?一間平民公司會有先進防禦裝備?
士兵5:但係頭先對門仲係開住,我唔知走左幾多喪屍入黎...。

上半部...完

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
邪風仔 + 10 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

加油 打埋去
下半部又係點
想睇埋去
回復 支持 反對

幾正 追緊
加油 作埋佢
5好停
回復 支持 反對

very good ^^ i support you
回復 支持 反對

快d有下半部啦@@"
但點解百貨公司會有防彈玻璃門=口="?
回復 支持 反對

第十一話(下半部)
水:呀健,士兵1,士兵2士兵3,你地去2F睇下有冇生還者!
呀健:咁...我地去2F先,咁木點呀??
水:我地係到等佢醒左先。
呀健同3個士兵就行樓梯上2F,已水就門口等木醒番先行動。
士兵1:喂,不如分頭行事?!
呀健:..咁..兩個兩個一組。
士兵1:士兵2跟我黎。
呀健:記住萬事小心!有咩記住連絡我地!。
丁丁丁...丁丁丁..丁丁丁丁丁,,,大家既對講機響起。
士兵5:喂!!!大家記住!如果D門LOCK住左!唔好強行整開佢!
呀健:下?
士兵5:我係控制室到保安指引睇到,如果強行打開門,會令到保安系統開動。
士兵1:咁會發生咩事?
士兵5:所有既門會封閉...當然係百貨公司關左既時候先會有呢個系統。
呀健:你唔係同水一起嫁咩?
士兵5:我同士兵4一起!,水上尉同木係門口到,完來百貨公司公司仲有D地方係受到保護既,,
      我試下睇下解唔解除到...。
呀健:解除保安系統...。
士兵2:我同1去家庭用品部到睇下。
呀健:咁我同士兵3去果邊....。
呀健同士兵3就去左旅行用品部到睇下有冇生還者。
士兵3:喂,睇下地下有部手提電腦WOR...。
呀健:過去睇下...。
呀健:E...部電腦有張ID卡係到...UnUna既保安卡黎。
士兵3:開呢個睇下...。
呀健:放部手提電腦去袋先...啦..,可能一陣有用!
當佢地想去其他部睇既時候,呀健既手提響起...。
呀健:喂...。
手提:快d走呀!唔好再係到呀!
神秘人:我之前同你講過唔好入黎呢到!
呀健:你係邊個呀?點解?
神秘人:你唔好理!總之快d走...
deee...dee..deee ................
呀健:都唔知邊個黎,叫我走又唔講源因。
士兵3:我地去零食部果邊睇下...。
丁丁丁,.丁丁..丁丁丁..對講機響起.。
士兵5:呀...救命呀...救....我..係...控制..........
呀健:喂...咩事呀???咩事呀???
士兵5:有...人攻...擊...我地.......。
呀健:喂.控制室要求支援!士兵1...2快D去!我地跑緊過去...。
士兵1:收到...。
當佢地去到控制室既...發現士兵5,倒臥係地下,士兵4身中多槍死亡...。
呀健心諗:係咪之前果班人?
呀健:喂...咩事呀?
士兵5:...走...呀......離開..呢...到!.呢..個.比...你..。
呀健:地圖同埋KEY?
水:OVER!木佢醒番啦!我地E加黎控制室..。
呀健:士兵5,佢重傷呀!我地行動要取消!

回復 支持 反對

第十二話
過左15分鐘之後,士兵5傷重不治...,士兵5比呀健既地圖發現UnUna有秘密通道,UnUna何方神性?
呀健同埋d同伴決定去果到偵查。
水:條通道係去地底..。
呀健:嗯,呢到一定唔只係百貨公司咁簡單!
士兵1:我頂!我唔想咁快死呀!
呀健:收聲啦你!唔想死就自己小心d就得啦!
士兵1:我要離開呢到!再見啦!
突然警鈴響起,大門既保安系統開動,所有出口封閉。
呀健:咩事呀?邊個開動保安系統...。
水:睇下解唔解除到...。
士兵2:唔得呀!我地根本唔知密碼...。
木:咁去地底睇下有冇生還者先啦!唔洗煩。
水通知總部:總部,我地發現UnUna有一條秘密通道...我地覺得呢到唔只係百貨公司咁簡單,我地有兩個
           士兵死亡!我地得番6個人,我地決定洛去地底睇下有咩異樣,令外UnUna既保安系統開動左
           我地出唔番去!。
總部:收到!我地會試下解唔解除到保安系統...。
呀健:hey!呢邊...。
士兵1:要用用ID卡呀!
呀健就記得自己係2F汁到張ID卡。
呀健:睇下呢張得唔得!
士兵1:得左!
秘密通道大閘上升!
水:大家小心!進入!進入!
呀健:睇下...源來呢間係美國既公司經營,呢條通度寫住..[秘密地下研究中心]。
突然聽到,喪屍既嗚叫,行既速度都相當快!
木:開火!開火!!!!!小心呀!有喪屍呀!
呀健:shit!
BOMOMBOM..BOOM..BOM.........槍聲不斷...。
呀健:打極都打唔完!
士兵1:喪屍係咁衝過黎呀!
呀健:比個手榴彈佢地食!
水:搵掩護!!!!!
BOOOOMMMM[手榴彈爆炸]
呀健:點解D喪屍識跑...
水:入到黎要緊加小心!
士兵1:呢條通度通去唔同既研究所室...。
水:我地3個人3個人一組!呀健,木,士兵1一組!其他跟我黎!
呀健:我地去B2睇下...。
水:咁我地去B3!
佢地就分頭行事。
(對講機)水:OVER!我地到左B3!但係冇電源,D門開唔到!
呀健:喂!...呢到有張新地圖,要去開左電源先!唔係有D地方我地入唔到去偵查!
(對講機)呀健:個電錶室係B2,咁我地去開啦!OVER!
木:我去啦!
呀健:如果你出左事咁點?我地一起去!
木:...咁好啦!
呀健,木,士兵1就去電錶室到開啟電源。
木:又係要用保安卡。
卡查..電源開啟...。突然通風口掉洛一件死屍...。
嚇到佢地全部舉槍!
呀健:死屍黎!...過去睇下,有冇D咩有用既!。
士兵1:有條KEY,同埋一份文件,睇下!.
呀健:文件內容
                                       生物研究(密件)
  美國制藥廠傷風藥事件,搞到香港變左地獄!,我地發現喪屍有一種細胞叫TG-1,我地捉左D喪屍黎做研究
,抽取左TG-1,發現TG-1會異變,只要加QA-1,就可以加快異變,異變我地分為5個形態,TG-1,TG-2,TG-3,TG-4,
VTG-5。TG-2最容易異變,TG-3上要長時間先可以!除非有新既細胞注入,正常都唔會變到TG-3上。TG-2既喪屍
既速度大大提升,防護力都提升左不小。但係駐香港既UnUna發生左意外,TG-2係研究室破壞,大量研究員被殺
,我地決定放棄UnUna,會叫KILL-TG部隊去香港,我地會炸左研究中心...。KILL-TG部隊有強大火力,如果有軍
隊入左研究中心,就殺左佢地!唔可以比佢地出得番去!
回復 支持 反對

好好睇呀[[onion_10]]
快d作多d
回復 支持 反對

好好睇真係,期待中..[[bao_32]]
回復 支持 反對

第十三話:

水:shit!
呀健:今次......佢地講既研究中心唔會係呢到掛?
士兵1:好明顯係啦!
呀健:頂!出番去!出番去!

研究中心大閘突然關下,呀健同埋d同伙被困住左係研究中心。

士兵2:我唔想咁快死呀!(士兵2用腳踢大閘)
呀健:我地睇下邊到可以出番去啦!
士兵2:但係呢到係地底...。
呀健:一定會有既。
水:呀健就講得岩,你企係到就等死,E加周圍都有TG-2。

喪屍既叫聲慢慢逼近。

士兵1:聽唔聽到呀!今次死緊啦!
呀健:過去B1既生物研究室。
水:快D!快D!
士兵2: lock住對門呀!一陣比佢地撞到入黎死緊!
水:呀健!果部機器上邊有d野。
呀健:...呢個係,key黎既...寫住(武器室),同埋(一個不明既野)
水:武器室?係...B1既西邊...。
士兵2:我地呢到既彈藥夠啦!
呀健:點都要去睇下...可能有新武器呢!
士兵1:係果對門出啦!

佢地決定去B1武器室偵查。

呀健:西邊...!
水:跑呀!TG-2呀!快!西邊跑呀!
士兵2:見到武器室啦!KEY呀!KEY呀!(慌張)

呀健拎出B1武器室KEY,(卡查)武器室門打開。

班!(大力關門聲)

呀健(串氣):下...下...下!呢到好大下...。
水:周圍睇下...小心!

士兵1:喂!過黎睇下,有把正槍WOR!
呀健:咁怪...個樣幾似格林..但係唔係黎..。
水:睇下D攻擊力點先啦!...E拎上手好輕下..。

班..班...班..班...班!水對住打戰把槍擊

大家都嘩起上黎..。

呀健:...個戰把...一粒都唔中...
水:........頂!實驗品黎嫁....。
士兵1:哈!上尉...。
呀健:拿..呢把就應該幾好用啦(改良版M4)

班..班!呀健對住戰把射擊

呀健:野野打中頭!
水:呢把野完來係研究中心既其中一把改良槍...睇下呢邊張指示..。
呀健:完來呢D係KILL-TG既武器黎。...
回復 支持 反對