打印 上一主題 下一主題
收起左側

[禁止修改] Age Of Fantasy巫師天堂1.2版(修正1.2版bug)[攻略在18樓^^]

水龍已經唔夠打
回復 支持 反對

第一次玩第一關俾個地震震亂左,搞到中左火龍攻擊,死左
再試下1.1版先@@
回復 支持 反對

跟本冰龍招技就屈
打唔過既 變完GAIA狂比人屈......
隻騎又唔係高攻
回復 支持 反對

回復 11# nomygf

恩恩~謝謝nomygf大大所提供的mod
不然可能永遠找不到此mod
回復 支持 反對

回復 10# everydays

哈哈~再多練習幾次吧...
雖然有點難度~但是可以破關的
回復 支持 反對

回復 12# RAUL07

1.0版中有一個bug
在1.1版已修正了

但我後來在1.1版又發現bug 將會在1.2版修正
回復 支持 反對

回復 13# 烤肉

恩恩....其實是剛好可以贏冰龍的..
我的測試中

不過~確實需要很多的運氣
回復 支持 反對

本人玩此劇爆機了,有點心得..不能破關的朋友可以看一下:(以下的方法只適用於1.2版)

第一關(唔建議用):佢打你避,佢停你打...條龍用地震術既時候..用「暫停」功能可以輕鬆過關..
第一關:唔想咁屈..就可以等佢噴完火球既時候..再打佢..佢打你避,佢停你打..用地震術既時候..就控你個巫師走去一二邊,唔好打住,地震術完左再打。

第二關:一開始要快手,點晒d巫師一齊控,先打條龍,唔好比條龍逼到你係基地,一開始要快d衝上前去..另外..d兵仔死晒就唔好理住..照用個主將打..搵時機再控d兵仔同主將一齊打,仲有要同條龍保持距離...
當條龍用技能既時候(龍水炸彈),就要避開,唔好打條龍住...技能分為幾種:上路,中路,下路,上下路等...
當技能係打上路既時候..就離開上路..打中路..就離開中路..打上下路..就去中路避...總之就唔好去佢放左技能既路線上面...
記住,避佢技能優先,再慢慢搵機會打佢..呢關唔係太難。

第三關:係咁多條龍之中,有條龍叫火龍,集中火力打佢一個,要拉兵,呢關幾難下。記住,第三關入面有個靈魂....打完呢關之後去搵佢..搵佢一次係唔夠..搵佢三次之後,,佢就幫你回滿血..跟住就打第四關。

第四關:經過多番努力,我發現其實沒什麼難度,首先,你必須有一擊不能中的覺悟 !(個人建議使用拉兵技術) ,而且要把握攻擊機會,對火龍進行猛烈攻勢,否則火龍到800攻能使用技能的時候你就完蛋了,留意地面上的火焰,你的巫師是可以攻擊火焰的,而火焰也沒有什麼對你造成影響..
在這關大家也要留意煙霧(龍之吐息),接近龍之吐息會失去血量..基本上你沒有被火龍擊中而又把握攻擊機會進攻的話,這關也沒有什麼難度。

第五關:有難度的一關,一開始用最快速度將騎士組成一隊,其他小兵組成一隊,先將隻騎士衝左去打,火龍的目標會確定做騎士,接著其他小兵幫手打.......記住,小兵要與騎士分開攻擊火龍,因為火龍既火球有擴散能力 ! 可以將騎士放在火龍前面打,小兵就在火龍後面打..之後..就要不停點擊騎士同小兵仔去打火龍了,因為火龍有技能可以冷結你…...中途小兵會因為火龍用技能關係,就會掛掉..放心,用騎士再打 !...接著應該就可以輕易勝利。

第六關:沒有難度的一關,唔好咁傻用隻騎士衝出去..你絕對無可能打嬴..本人打法係一開始企在基地外面,因為企係基地上會扣300血..當火龍用技能(空中爆炸)..你就要避開隻暴風犬(建議睇住佢個影).記住點避都好..都咪引到條火龍打你..咁萬一真係比隻暴風犬追到..你就慘啦...地圖上會有大量炸彈兵追住你....都係果句..就算都點避都好..都咪引到條火龍打你......當捱到一定既時間..巫師就會出黎幫我地手....等等 !! 隻巫師竟然用石化術將條龍石化一段好小既時間..就係呢個時候(如果條龍無出黎既話).......醒目既就當然控返隻騎士同巫師返返去巫師岩岩出黎既位置,因為接住落黎..條龍會黎一次電腦大爆炸,地圖上會不停有炸彈兵自爆..得返巫師岩岩出黎果個位置唔會受到傷害,佢用完技能之後,就會走左,呢關就咁完左~

第7關:一開始會黎到村落,控騎士同魔法師入村莊...e個時候..魔法師唔比入村,唯有用騎士..先去搵「高級矮人族」,搵到之後,入佢屋企..企係支旗到..入左佢屋企之後再同「高級矮人族」講野,之後入佢個地下室做考驗,先用1000金買晒騎兵,然後將你所有既兵同騎士去晒一個角落,咁樣可以減小傷亡..基本上嬴緊,做完考驗之後..再同「高級矮人族」講野,之後離開佢屋企..跟住你就會控左隻高級矮人族,咪咁急住走..先去佢屋企入面個塔(佢個錢庫)拎左50金,再離開屋企,去搵隻騎士同魔法師,之後佢地會同你講要「沙漠鎧甲」,之後去「博物館」,就咁行過去係唔比通行,要搭火車(衝撞車),到左博物館既時候,去2樓,搵一對「情侶」,同佢地講野之後會得到「沙漠鎧甲」,跟住就去搵返你隻魔法師,佢拎左件鎧甲之後,你就去搵「村長」,之後村長就會傳送你地去打龍,呢一條龍無乜難度..總動員上吧...殺左條龍之後..就會返到村莊..之後去返搵你個魔法師..跟住..魔法師格離有支旗..入到去..會去到遊戲主畫面...之後去世界奇觀前面支旗..跟住..企上去之後........爆機 !   

本人經過重重失敗..才能出此攻略..新版出後,攻略亦會更新,希望大家繼續留意 !

評分

參與人數 1樂點 +35 收起 理由
nomygf + 35 精品文章

查看全部評分

回復 支持 反對

第四關冇問題
但第五關和第六關就應該易d
回復 支持 反對

回復 18# 茶仔﹏。

恩~真的?
其實我本人就是想把火龍改成前四關最難的一關
我本人~有測試過....雖然有點難~但我贏了火龍
所以暫時不想修改火龍~

我有個打火龍的攻略~
就是龍之吐息 (就是那個煙霧) 要想辦法躲開  怎麼躲開呢?
我有用一隻鷹~跟著煙霧~ 要看鷹的影子~不要看煙霧的畫面
在鷹的影子射程3之內 每5秒會扣100血 所以要遠離
因為龍之吐息會在中央 而且移動速度慢 所以只要繞圓圈 就很好躲開龍之吐息
龍之吐息過一段時間後~會失其效能 這時他會回到它一開始的位置(就是正中央)
但之後火龍可能又會發出龍之吐息~ 效果又會發生

至於火龍攻破800時~這是無法避免的
所以不能扣太多血(被火龍攻擊到or被龍之吐息打到)
有時間就要攻擊火龍~最後一定能贏火龍
恩...本人是這樣過關的

謝謝~大大的發言~
回復 支持 反對