樂古Nakuz

標題: 義? [打印本頁]

作者: WiNDS*自由之風    時間: 12-6-2008 23:05
標題: 義?
你為兄弟兩肋插刀, 兄弟卻來插你兩刀。

這種事也是看也看夠, 試也試厭了,
為何有人可以做出這種事?
難道男兒們心中的道義, 驅中之良心已被現實磨滅?
自知是個幼稚的人, 為了一個義字什麼都肯去做。
其實大家認為自己有義氣嗎? 義至何等程度?
可用例子作答 :
設例 - 有一天你見到你的朋友被追斬, 你會替他擋刀嗎? 還是視而不見, 轉地離去?
我真的很好奇, 香港的青年們多是願為兄弟兩肋插刀的人, 還是為利益插兄弟兩刀的人。

以上
作者: [S]fok01    時間: 12-6-2008 23:10
過去幫人擋刀就傻啦 我最多報驚 [[yoyo_185]]
作者: oph    時間: 12-6-2008 23:12
只不過係扮型既藉口= =+
作者: `Lok-)    時間: 12-6-2008 23:18
作者: WiNDS*自由之風    時間: 12-6-2008 23:19
原帖由 oph 於 12-6-2008 23:12 發表
只不過係扮型既藉口= =+

我從不認為在街上被斬了幾刀, 渾身是血, 超級狼狽的樣子會被人感覺到帥。
作者: `Lok-)    時間: 12-6-2008 23:20
作者: WiNDS*自由之風    時間: 12-6-2008 23:21
原帖由 `Lok-) 於 12-6-2008 23:20 發表
-- ...呢點吾同意...

聊天廣場 板主都會黎呢到 ?! 呵

看不懂你不同意哪點(汗

樂古應該沒規定其他版的版主不能到別區進行討論活動
而且在討論區討論話題也是人之常情, 沒什麼好奇怪的
作者: 無名方士    時間: 12-6-2008 23:46
根本不需要理會義氣2個字•只不過係別人俾你o既批評。

只要自己覺得需要去幫就幫•唔需要幫就唔好幫。
作者: 重生之瘋    時間: 13-6-2008 15:01
作者: MiChing    時間: 13-6-2008 15:08
唔會幫佢擋刀..幫佢手走佬就會
作者: WiNDS*自由之風    時間: 13-6-2008 19:09
原帖由 無名方士 於 12-6-2008 23:46 發表
根本不需要理會義氣2個字•只不過係別人俾你o既批評。

只要自己覺得需要去幫就幫•唔需要幫就唔好幫。

很遺憾我就是很在意這二字,
就算是自身能力範圍以外的, 也會去幫,
可惜不是人人也這樣想, 我幫了A君, A君卻只在某日背叛我,
有什麼好講。
作者: 無名方士    時間: 13-6-2008 19:23
原帖由 WiNDS*自由之風 於 13-6-2008 19:09 發表

很遺憾我就是很在意這二字,
就算是自身能力範圍以外的, 也會去幫,
可惜不是人人也這樣想, 我幫了A君, A君卻只在某日背叛我,
有什麼好講。

根本不需要理被追殺的朋友。

佢被人追斬係可能佢得罪人.或者有人討厭佢等等的事

是禍是福躲不過。
作者: 運桔仔    時間: 13-6-2008 22:22
真正的義氣...應該不是去替那個被追斬的朋友擋一刀
而是被追斬的大叫他的朋友快逃

我覺得義氣...或是友誼?
是不會背叛朋友的
而在自己處於困難的時候...真正的義氣/友誼會陪著你渡過難關
作者: denny20011325    時間: 14-6-2008 00:56
原帖由 WiNDS*自由之風 於 12-6-2008 15:05 發表

這種事也是看也看夠, 試也試厭了,
為何有人可以做出這種事?
難道男兒們心中的道義, 驅中之良心已被現實磨滅?
自知是個幼稚的人, 為了一個義字什麼都肯去做。
其實大家認 ...

我跟你說  義字在打杖才會真正的顯現出來  在現今社會  那有義的存在!?

有的  可能你看到 路邊有個小朋友被一個比他大幾年的大朋友欺負 你會有一個義的心態去幫他

但我想說  誰不怕死 ?

即使 上到戰場打杖的士兵   表面上看到一鼓作氣  從不畏懼   其實心裡都是很害怕的

大家都有子女 有妻兒  誰不怕死 ?

我跟你說  即使義多大都好    膽永遠都是遮掩了義

上次我在網咖  看到有個人被6個人圍打  在網咖門口  我也很想 幫他  但那是6打1 ( 詳情見聊版 我有開POST

愛莫能助了  即使有義  也要看情況  樓主  你是被朋友出賣!?   

不開心的多來這裡  我們不會因為你的過去     而不理你  

這裡可以算是樂古的樂土  有什麼開心不開心 上來分享  幫得的都盡幫~  分享  大家開心  ;]
作者: MiChing    時間: 14-6-2008 15:30
標題: 回復 14# 的帖子
睇黎你冇再比古惑仔佘毒[[onion_57]]
作者: 夜乂風    時間: 15-6-2008 00:26
被人出賣不要緊....
可以藉此看清楚真面目
最重要是自已沒有捨棄義氣吧!?
作者: denny20011325    時間: 15-6-2008 02:50
我就是因為看了鄭浩南  我才會練大隻  我買了健身器材呀-,-c
作者: zero仔    時間: 15-6-2008 11:10
前者唔係冇
不過少

後者就周圍都係
自己小心吧!
作者: denny20011325    時間: 16-6-2008 09:02
樓主  不要傷心了 有什麼開心不開心 多來這個版  我們一定為你解決 =]"
作者: WiNDS*自由之風    時間: 16-6-2008 11:51
原帖由 denny20011325 於 14-6-2008 00:56 發表

我跟你說  義字在打杖才會真正的顯現出來  在現今社會  那有義的存在!?

有的  可能你看到 路邊有個小朋友被一個比他大幾年的大朋友欺負 你會有一個義的心態去幫他

但我想說  誰不怕死 ?

即使 上到戰場打 ...

從我的角度來看, 義是不顧一切(包括-膽)地去幫朋友,
若只因膽小而不去救助朋友, 那根本不是義吧。
作者: denny20011325    時間: 16-6-2008 22:32
我知道  但也有時候  叫你愛莫能助吧 -__-

難度你朋友被10個人打  你還出去救他?

好話唔好聽 你 可能係睇住佢死  但打佢d人走後  你都可以報警幫他-_-"

但是 如果你也不顧一切救他  你都被人打埋 2個一齊死~"~...仲沒用~"
作者: 無名方士    時間: 16-6-2008 22:35
各有各定義.不要太執著討論。
作者: denny20011325    時間: 17-6-2008 10:58
我知  我覺得樓主是童軍  他的義像童軍的一句說話 : 先顧人 後顧己 他的出發點是好的我知道

但也要量力而為@@" v
作者: 政*    時間: 17-6-2008 13:31
老實講, 所謂「義」係每個人心目人都唔同, 你舉既「義」係包埋條命都應該係包埋副身家zzZ
你舉既例子大可以轉身去報警既 囧
去唔去為一個人擋刀擋槍唔只係個「義」字, 你黑社會都同你擋? 擺明擋又死唔擋又死都要一齊死唔去報警?「義」唔應該唔計個人原則同道德觀念.....
你去偷野我去報警, 咁唔通我冇「義」, 將你帶返正途唔係更有用咩?
但若果係插你2刀, 就唔係啦, 係「假情假義」先o岩~ 根本唔需要係依種人身上講個「義」字

作者: `Lok-)    時間: 17-6-2008 14:52
作者: to123ko123    時間: 17-6-2008 14:58
義氣係黑社會果度用得上。

係社會上好人會有義氣"

因為社會d人就要為住自己既利益著想。

以我覺得自己是一位有義氣既人。

不過係小事先係有義氣。

如果我個同事/朋友/同學 俾人打。

我都會幫佢。

但係佢犯左事我唔會幫佢。

犯錯事係由自己承擔。

有一天你見到你的朋友被追斬, 你會替他擋刀嗎? 還是視而不見, 轉地離去?

當然不會。

遇上這個情況。應該第一時間報警= =

我相信沒有人會幫他擋"除左親人等。

但世界當然有這種人"但係我未見過。
作者: WiNDS*自由之風    時間: 17-6-2008 16:59
原帖由 政* 於 17-6-2008 13:31 發表
老實講, 所謂「義」係每個人心目人都唔同, 你舉既「義」係包埋條命都應該係包埋副身家zzZ
你舉既例子大可以轉身去報警既 囧
去唔去為一個人擋刀擋槍唔只係個「義」字, 你黑社會都同你擋? 擺明擋又死唔擋又死都要一 ...

惜世上假情假義的人太多矣。
作者: denny20011325    時間: 19-6-2008 21:05
可惜可惜  不然世上多和平好多了~"~....
作者: 單良    時間: 12-7-2008 14:20
好句好句
唔知點解見到呢句覺得有點嘲諷的意味
作者: hkhk882004    時間: 13-7-2008 06:33
就係叫你帶眼識人
作者: 日不升    時間: 14-7-2008 18:43

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2