樂古Nakuz

標題: [IIDX × jubeat 連動計劃] Café de Tran (3月3日結束) [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-2-2013 13:16
標題: [IIDX × jubeat 連動計劃] Café de Tran (3月3日結束)

Cafe」、「馬拉松」與「拋碟」將於2014年3月3日結束
以下資料只供參考

=======================================

http://p.eagate.573.jp/game/bemani/cafedetran/p/?___REDIRECT=1

樂曲列表在下面
不過解禁條件比較重要 所以先放在前面

攻略在本帖#43
至於給初心者玩IIDX的一些提議 就請看#41

=======================================

解禁條件: 
(以下所有時間全部以香港時間為主)

STEP:1 透過遊玩IIDX與jubeat(版本tricoro和saucer,下同) 製作不同的甜食,
不過遊玩tricoro才能製作冬甩類(圖左上),saucer才能拿團子類(圖左中)。

另外還有初回bonus(整個活動只能拿一次):
活動開始後(2月27日開始),玩第一次jubeat就能拿5個三色團子
玩第一次IIDX就能拿5個冬甩

圖右的是解釋廚師的升級系統,
越高級的廚師就能有效提升客人滿足度。 (i.e. 開曲更快)
至於廚師的升級方法,簡單來說就是兩部機每日都玩一次或以上就可。

不過這個方法最多只能升到上第四級。
假若第二天遊玩過IIDX或jubeat其中一側就能保持等級
一天內兩側也沒有遊玩過的話,就會降回最低級

至於圖右下的Time Service
就是指玩家在哪些時間遊玩IIDX或者jubeat,廚師就會暫時性升多一級
例如以這個做例子:

假若我在網頁上看到自己的廚師是第3級,
那麼我在10:00-14:00那個時段遊玩IIDX的話就,
廚師就會暫時性升到第4級;
不過遊玩jubeat的話,就只能維持到第3級。

直至到了14:00-18:00這個時段,
遊玩jubeat的話,自己的廚師就會升到上第4級;
而玩IIDX的話就只能上第3級。
最後到了18:00-21:00,就無論玩jubeat還是IIDX都會變成4級。
不過在10:00之前或者21:00之後,TIME SERVICE都不會替你再升級。

假若本身廚師已經去到第4級,
就可以透過TIME SERVICE,升到上最高級的第5級。
至於每個等級有什麼分別,
#43的攻略再說。

STEP:2 給客人送上於上一步製作好的甜食。
甜食數量可以累積,然後按下圖上方的橫條連結,
就能把甜食送到下面兩處。
隨著製作的甜品等級和種類,送到哪一個cafe,好感度也會有所不同。
例如把冬甩送到IIDX的cafe(用作jubeat開曲)就會有特別加成,
或者把團子送到jubeat的cafe
(用作IIDX開曲)也會很有效果。

隨著開曲階段不同,客人數目也會有所不同,
由最開始的1人,慢慢加到最後的11人。

STEP:3 當某一方的cafe全員滿足度100%的時候,就能解禁新曲。
不過要解jubeat曲的就要集中在IIDX的cafe(換言之要儲冬甩類),
要解IIDX曲的就要集中在jubeat的cafe(換言之要儲團子類)。

另外,
機台上是不能解禁樂曲的,要解禁樂曲就要上網解禁。
http://p.eagate.573.jp/game/bemani/cafedetran/p/?___REDIRECT=1
於jubeat saucer / IIDX tricoro / e-AMUSEMENT主頁都會有連結。

最後解答一個問題:
假若只玩jubeat開jubeat曲,或者只玩IIDX開IIDX曲的話,
照道理應該都可以開到樂曲,不過一定會慢很多很多。

新曲方面
jubeat有6首新歌
Rainbow after snow / 猫叉Master feat. 林ももこ (新曲)
Sol Cosine Job 2 / DJ TECHNORCH
トリカゴノ鳳凰 / L.E.D. Vs. 幽閉サテライト
Proof of the existence / 猫叉Master+
Thor's Hammer
/ ユニバーサル度胸兄弟
Plan 8 / Ryu☆

IIDX也會有6首新歌
Rainbow after snow / 猫叉Master feat. 林ももこ
Beastie Starter / GUHROOVY
アストライアの双皿 / ZODIACSYNDICATE
†渚の小悪魔ラヴリィ~レイディオ†(IIDX EDIT) / 夏色ビキニのPrim
Holy Snow / Mutsuhiko Izumi
True blue / dj TAKA feat.AiMEE
================================
而以上兩側共12首全解禁時就會自動解禁:
Confiserie / L.E.D. vs S-C-U

作者: hosum2007    時間: 16-2-2013 13:22
Proof of the existence

麻煩請像IIDX 譜面一樣wwwwwwww

Thor's Hammer 跟Plan 8 也是wwwww
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-2-2013 13:28

Thor's Hammer大致上應該冇咩驚喜
應該同DIAVOLO差唔多?
雖然感覺上大同押都應該比較多

Plan 8...譜面預計不能
碟歌+HAPPY GABBA放入jubeat都唔知會變成點

Proof of the existence我岩岩先開完 仲未打

トリカゴノ鳳凰...五首當中最有可能最簡單的 應該是這首吧

==============================

我反而等睇雙皿真係雙皿
作者: kirinx    時間: 16-2-2013 19:56
岩岩聽左plan 8同thor's hammer…

後者感覺譜面同diavolo冇分別…

Plan8…我諗到好多野…………
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-2-2013 01:04
因為Thor's Hammer跟DIAVOLO差不多
也是由classic再rearrange
同樣來自度胸兄弟

同樣密到要命
作者: kirinx    時間: 17-2-2013 01:16
我睇左六神大提供既VIDEO....我覺得如果我有96都好好= ="

兩首我本身都十分喜愛的鋼琴曲.....

Thor's 的譜面太誇張...

II-L-Y吾小心斷個個位....個一PART....

煲既動力減退...

(話晒都BOSS曲...總系覺得解禁方法會有D難度)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 17-2-2013 01:35
不過DIVAOLO就橫slide
Thor's Hammer就直slide
作者: kirinx    時間: 17-2-2013 01:38
直SLIDE還好....大回轉本人最大弱點...加速到近FLOWER的速度(?)
作者: Leaf~A    時間: 17-2-2013 02:46
都未Append咁快又連動
呢代開歌都真係好消錢的說
作者: 六神綱    時間: 17-2-2013 09:47
直SLIDE還好....大回轉本人最大弱點...加速到近FLOWER的速度(?)
kirinx 發表於 17-2-2013 01:38

重點係....正常出現直SLIDE你真係會去掃

不過橫slide通常你都唔想去掃...多數硬食或者鋼琴押

例如Mirage的橫slide你都走去掃....你會有咩感想呢=v=
作者: kirinx    時間: 26-2-2013 17:20
死玩jubeat吾玩iidx都ok???
作者: jimmg12    時間: 26-2-2013 17:25
kirinx 發表於 26-2-2013 17:20

如果你星期六可以黎mk88+資助3元既話我可以幫你玩iidx
作者: kirinx    時間: 26-2-2013 17:29
如果你星期六可以黎mk88+資助3元既話我可以幫你玩iidx
jimmg12 發表於 26-2-2013 17:25

考慮xdddd
作者: Torchic╳小火雞    時間: 26-2-2013 19:06
kirinx 發表於 2013/2/26 17:20

只知道第一句那個「や」的確是解作「和」
不過要不要兩者也玩光 仍是未知之數

不過K社應該不會放過這個宣傳其他音樂遊戲的大好機會
例如會有「兩邊也玩光的話(可能每邊玩一鋪就可)就會加快升級之類」
最壞情況就是「打IIDX會加快jubeat開曲的速度」 也就是LL5的設定
總之活動一日未開始 我也不能確定詳細的解禁方法

不過唯一肯定的是
要現場解歌的話 就請準備一部可以上網的東西(例如電話)

jimmg12 發表於 2013/2/26 17:25
那我回天天繼續練IIDX好了 嗯
作者: hosum2007    時間: 26-2-2013 20:40
星期六準備到VZ/MK88 煲IIDX/jubeat
作者: 六神綱    時間: 26-2-2013 21:35
星期六準備到VZ/MK88 煲IIDX/jubeat
hosum2007 發表於 26-2-2013 20:40

聽日去VZ打陣JUBEAT同IIDX先...

應該係中午....真係唔知點解中午可以超多人玩JUBEAT

場面同下午放工後的X-LAND係一樣的....
作者: 影之輪舞曲    時間: 26-2-2013 21:40
電神鎚仔個譜面真係好噁心...
作者: hosum2007    時間: 26-2-2013 21:56
聽日去VZ打陣JUBEAT同IIDX先...

應該係中午....真係唔知點解中午可以超多人玩JUBEAT

場面同下午放工後 ...
六神綱 發表於 26-2-2013 21:35

我係唔知點解每次去到VZ
   都見到個好多人係度玩jubeat

iidx 個邊冇乜人

VZ d jubeat 有咩咁吸引....

同荃金比較  荃金冇vz d jubeat 成日都要排隊咁誇張...
作者: kirinx    時間: 26-2-2013 22:07
今次慢慢解了...吾心急...順道拆譜慢慢推D歌上98
作者: Torchic╳小火雞    時間: 26-2-2013 22:11

我們來點算一下同時有IIDX與jubeat的地方:
(當然以tricoro和saucer為準 不然如何解歌)

港島:
GameMax (IIDX1, jubeat4)

九龍:
VZ (IIDX 1, jubeat 8)
SmartGameMK (IIDX 1, jubeat 2)
MK88 (IIDX 2, jubeat 4)

新界:
荃金 (IIDX 1, jubeat 8)

就那麼多而已?
不過假若無需兩邊都要玩 那麼去隨便一個地方玩jubeat就應該是最花算了吧
作者: Leaf~A    時間: 27-2-2013 01:07
聽日坐等六神大既消息XDD
作者: 影之輪舞曲    時間: 27-2-2013 10:39

同LL5玩法差唔多....
====================
[好似係假的]
上貼吧見到
um.....撇開Artist又係DJ TOTTO
E首歌邊度走出黎架......
Cafe de Tran個list又無,又唔係Bistro Saucer
唔通.....真係好似異端者咁兩邊滿晒先出黎?
PS:BSC 8、ADV 9、EXT 10

作者: Leaf~A    時間: 27-2-2013 11:38
回復 22# 影之輪舞曲

相信係了..
BSC LV8- -
不過真係太快了吧
作者: kirinx    時間: 27-2-2013 12:10
計埋呢首…姐系total 7首???
作者: hosum2007    時間: 27-2-2013 17:09
同LL5玩法差唔多....
====================
[好似係假的]
上貼吧見到
um.....撇開Artist又係DJ TOTTO
E首歌邊度走出黎架......
Cafe de Tran個list又無,又唔係Bistro Saucer
唔通.....真係好似異端者咁兩邊滿晒先出黎?
PS:BSC 8、ADV 9、EXT 10

影之輪舞曲 發表於 27-2-2013 10:39

根據可靠消息指出
   並不是假的  因為真的有第7首
作者: 影之輪舞曲    時間: 27-2-2013 18:12
回復 25# hosum2007

係就係有第7首但係.....

作者: [H]mel    時間: 27-2-2013 18:18

wiki話兩邊滿哂出GE歌係Confiserie
S-C-U vs L.E.D
而且係(7,10,10)
結果上面個首DJ TOTTO真係唔知邊到黎...
=========================
今日興高采烈去MK88打新曲(?),結果連續被婊死2次
首先IIDX和Jubeat各打一次,開左BS和Sol Cosine Job 2
之後去IIDX打BS...
登登登登登登登登登登登(縱連)
Easy Fail..
我連FINAL STAGE都入唔到OTL
果然個個70定60幾的CLEAR RATE冇厄人= =
然後去打Jubeat的Sol Cosine Job 2
打完BSC同ADV就打EXT
GOOD EVENING OR DIE
(物量+大回轉)
GOOD BYE OR DIE
B(84*k分)

一首尾殺,一首由頭難到落尾,嚇死人=口=
順帶一提,Sol Cosine Job 2的3譜面全CLEAR的稱號叫做我らがDJテクノウチ
我們有DJ TECHNORCH?0.0
作者: 六神綱    時間: 27-2-2013 19:52
聽日坐等六神大既消息XDD
Leaf~A 發表於 27-2-2013 01:07

其實我唔係打左好耐...今日因為每邊都有打過

一下子就開到第2首曲...明天再戰...驚人的993notes....

唔知會唔會好似BS咁難呢...?

btw....貓叉嗰首初見,EXT係完全初見,,....不喜勿插呢

作者: Leaf~A    時間: 27-2-2013 20:31
其實我唔係打左好耐...今日因為每邊都有打過

一下子就開到第2首曲...明天再戰...驚人的993notes....

...
六神綱 發表於 27-2-2013 11:52

全都比我高分呢
果然六神大一直都比我強..
作者: 六神綱    時間: 27-2-2013 20:36
根據可靠消息指出
   並不是假的  因為真的有第7首
hosum2007 發表於 27-2-2013 17:09

唔知有冇有心人喺呢幅圖數下有幾多notes呢

感覺好似over 1000的....
全都比我高分呢
果然六神大一直都比我強..
Leaf~A 發表於 27-2-2013 20:31

我諗純粹係初見力....有d曲我初見可以好勁,不過越打越廢

BS就係一個好好的例子,初見的分到依家依然係最高RECORD....僅僅的S了

btw...leaf大有玩saucer吧~~~點解咁耐都唔見你改簽名的資料呢

我好似仲未知你saucer的名係...

哇~~~~嗰首[size=1em]Confiserie竟然有1021 notes
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-2-2013 01:32
之後去IIDX打BS...
登登登登登登登登登登登(縱連)
Easy Fail..
[H]mel 發表於 2013/2/27 18:18

我去IIDX打BS H
不過我好彩留意到個clear rate得69%
(雖然活動解禁曲既clear rate未必準 不過69%實在很難令人放心
於是唔敢開HARD 開easy睇下咩黎
哇你後面d縱連 好彩及時補到血

反而同樣係lv7既雪後彩虹H 就真係ok簡單

==================================

回上面兩個
我一向初見力不太好...所以靠煲的好了
作者: Leaf~A    時間: 28-2-2013 01:39
回復 30# 六神綱

係你謙虛吧~

事關我真係只想低調玩遊戲
未寫出前de saucer之前我係簽名係有寫低自己卡名的
但係我唔想寫完之後
出去玩Jubeat冇lala有人問我"你係咪個個論壇既XX"
[其實我已經試過咁樣]

所以ma,卡名我都係唔想公開好了
btw,論壇中有1位壇友竟然有SET我Rival的
只係佢知道我而家既卡名,希望佢唔好講出去好了=P
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-2-2013 01:42
啊哈哈哈哈
反而從來都冇人同我講過「你咪就係XX論壇個XX?」

不過有人試過當面係我面前
係部jubeat前面拎部手提電腦上樂古音G版
(但係佢唔識我 我都唔識佢
作者: bennyyam0614    時間: 28-2-2013 02:09
都未Append咁快又連動
呢代開歌都真係好消錢的說
Leaf~A 發表於 17-2-2013 02:46

今代冇append
作者: Leaf~A    時間: 28-2-2013 02:44
回復 34# bennyyam0614

我係FB都見到相關既資料
可信性高嗎?
不過如果佢逐個唔同音G都攪連動
Append就可以摺埋了
作者: bennyyam0614    時間: 28-2-2013 02:53
回復  bennyyam0614

我係FB都見到相關既資料
可信性高嗎?
不過如果佢逐個唔同音G都攪連動
Append就可以摺 ...
Leaf~A 發表於 28-2-2013 02:44

其實可以理解
每個月都替換歌曲
新歌已經夠出兩次append
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-2-2013 09:43

一切既疑難好似有d眉目

果個TIME SERVICE上面既甜食
係指「你係果個時段玩果種遊戲 廚師會暫時性上一級」
當然 就係指打jubeat  係指打IIDX

換言之唔駛「四日」
三日之後升到上第四級 再用TIME SERVICE就應該上最高果級 嗯

唔怪得點解我玩玩下 係部機見到自己個廚師升左第三級
但係係e-AMUSEMENT仲係寫緊我係第二級
作者: kirinx    時間: 28-2-2013 10:18
其實我琴日系隔離post就系講緊甘樣…但我表達得吾好sor……
作者: Leaf~A    時間: 28-2-2013 12:21

總算明白k大意思了
如果系咁的
最高級廚師唔知會否有可能令一次遊戲出多過一舊野食(lv3一件+lv1一件)
會既話高級廚師好著數
不過..但願如此啊

另外略略更新了小弟的post
關於二人同時遊玩IIDX的
作者: victor609    時間: 28-2-2013 19:00
我想問問關於iidx既問題,我本身無玩,一玩唔識禁禁左standard,standard入面係咪無得再較難易架喇?因為唔識禁所以玩左7lv既point zero,最後當然炒左啦,結果$7玩得一首歌=.=有無大大可以教我呀?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-2-2013 19:52
其實我琴日系隔離post就系講緊甘樣…但我表達得吾好sor……
kirinx 發表於 2013/2/28 10:18

嘛 算吧
我都係打完篇野 先見到你係隔離果個回覆

不過點解要強調係「廚師暫時性上一級」
假如一個目前lv4既人黎講 揀一個適合既時間 就會變成lv5
當然啦 一過左「適合既時間」就會變返做lv4

所以我今日各自打左一鋪IIDX同jubeat之後 就打算留錢唔打太多

我想問問關於iidx既問題,我本身無玩,一玩唔識禁禁左standard,standard入面係咪無得再較難易架喇?因為唔識禁所以玩左7lv既point zero,最後當然炒左啦,結果$7玩得一首歌=.=有無大大可以教我呀?
victor609 發表於 2013/2/28 19:00

IIDX同jubeat唔同
你jubeat打到lv10唔代表IIDX都會打到lv10
(IIDX初心者頭幾鋪可能連lv5都打唔到 正常的 我也是這樣)
始終IIDX係難學難精既野黎 建議都係由lv2,3開始打起

對於新手玩IIDX 想享受最大既樂趣 我有幾項建議
1. 選擇模式時揀最左邊既STEP-UP 這個可以穩打三首
 不過系統每次都會比一堆歌你揀 而唔係想玩咩歌就玩咩歌

2. 就算你不玩STEP-UP而去玩STANDARD(好像樓上victor大這樣)
 第一首選lv5或以下的樂曲 不合格的話還能進入下一關
 不過第二首打後不合格就會強制結束了

3. 選曲的時候按緊/按一下START BUTTON 就能開啟option
 假若第一次開option的話應該會是這樣子 (按圖放大)

裡面四個option都可以替你玩得更簡單 (按一下白鍵就能開啟)
 不過紫色那三個...建議還是覺得太難玩才考慮開啟
 等到你有一定實力的時候就建議不要再用了

4. 假若識人打IIDX的話 還是找個人陪你打吧
作者: victor609    時間: 28-2-2013 22:12
嘛 算吧
我都係打完篇野 先見到你係隔離果個回覆

不過點解要強調係「廚師暫時性上一級」
假如一個目前lv4 ...
Torchic╳小火雞 發表於 28-2-2013 19:52

THX火雞大, 但我想問問我入左STEP-UP MODE之後仲可以選擇難度嗎? 可以既話要禁咩制?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 28-2-2013 22:23

這裡說一說開曲攻略

1. 參考AtomicAge
 假若把團子、蛋糕、客人滿足度等全部數值化,結果如下:
 - 最低級的三色團子和冬甩可以提供100滿足度;
 - 次級的蛋糕和櫻餅為200,最上級的雪糕為400
 - 6曲所需要的滿足度順次為5045016503650645010050
  換言之由零開始去到解掉Plan8,大致上需要26個雪糕,
  或者51個蛋糕,或者101和冬甩。
 - 依靠打jubeat開jubeat曲的話,上述所得滿足度只會剩下10%,
  也就是102040。打IIDX開IIDX曲也是一樣。
  所以只想解jubeat曲的話,打一鋪IIDX的效用就等於打十鋪jubeat。

2. 以「開到最後」為目標的話,請做好心理準備,
首先金錢花費大概在六百多七百的水平,
當然這個是以「廚師要上到第四/五級」為前題。
然後是空餘時間,別打算一天內完成,先找連續數天來升廚師等級
最後,jubeat玩家還是要有心理準備要接觸IIDX,原因上面說了。

3. 假若想省錢的話,建議一連數天進行解禁。
(要上學而不能去機鋪的話就...嗯...還是讀書要緊(拍肩)
第一天先去打一鋪IIDX與jubeat(不要心急,各一鋪就好),
然後你的廚師就會升到上第2級。
接下來第二天也去打各一鋪IIDX與jubeat,廚師就會升到上第3級。
第三天先去打一鋪IIDX與jubeat,此時你的廚師就已經去到第4級,
然後上e-AMUSEMENT看一看TIME SERVICE,
找出適當的時間打IIDX(冬甩時段)或jubeat(三色團子時段),就會暫時上第5級。
你就可以在這些時段內爆肝狂煲了。
第三天還未開完的話,就第四天再繼續開,
只要每天能玩一鋪jubeat或者一鋪IIDX,也能保持廚師等級;
不過一天內兩側也不去玩的話就會跌到最低了,到時又要慢慢升上去。

4. 看到這裡,應該有人打算放棄「開到最後」了吧?
假若想輕鬆一點的,也有幾項建議:
  A. 只要去玩一鋪IIDX,
   就能在jubeat同時得到Rainbow after snowSol Cosine Job 2兩曲。
   倒轉也是一樣,不過是Rainbow after snowBeastie Starter兩曲。
  B. 放棄解禁等傳導,不過我也不知道何時可以傳導。

5. 至於每個廚師的分別:

但我想問問我入左STEP-UP MODE之後仲可以選擇難度嗎?
可以既話要禁咩制? ...
victor609 發表於 2013/2/28 22:12

唔可以

你第一次玩step-up既話 會問你玩咩難度
分為「初心」「初級」「中級」「上級」「皆傳」
一開始玩的話就選初心 系統會給你lv1/易的樂曲
而初級就會給你lv3的樂曲 中級就lv5的樂曲

之後視乎你之後的遊玩成績
合格的話就給你更高難度的樂曲
不合格的話就會給你低難度的樂曲

就是這樣子 大概

==================================

假若入STANDARD MODE的話
按一下VEFX鍵(螢幕下方有四個掣 中間下方那個)
就能修改難度 (Normal, Hyper, Another)

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2