打印 上一主題 下一主題
收起左側

[教學] 製作RPG的要領(睇#48同#49)

Originally posted by 堯∼ at 2006-5-27 10:39:
文字廣告:---------------------------------------------
香港寵物小精靈村落 論壇    香港寵物小精靈討論區
[url]http://discu ...

假到死

[ Last edited by 呵呵^^(精銳左) on 2006-5-27 at 11:13 AM ]
回復 支持 反對

堯∼ 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by 堯∼ at 2006-5-27 15:18:
假又點呀 so what 我喜歡呀

你喜歡又點 so what? 我話假都係我既事
回復 支持 反對

Originally posted by Torchic╳小火雞 at 2006-5-25 20:49:

我相信你有

另外書仔 小A等也有這類潛質

喵不算有~
只是有點小聰明
可以做點小劇情
有空幫忙給別人點建議而已
呵哈哈哈哈
Originally posted by [S]會員書仔 at 2006-5-25 21:08:
我現在又再弄一個RPG...這次...一定要比星球冒險記好...
RPG...要弄得好是不易的..

你想做單人還是多人= =?
之前的其實不算是RPG
回復 支持 反對

原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 2006/5/23 10:11 PM 發表

冷 樂古最興 好野就偏偏唔回

呵呵(不是叫你的名字啊,我只在笑啊)
這問題容易解釋......文章太長不足5秒便按下右上角的X 了

我睇晒了......rpg主要上(我覺得)地型比遊戲內容重要,但不是說內容不重要

例如:整個劇100分 地型占了60分 內容占了40分....

地型可以比倒一種神秘感,不知大家覺不覺....
回復 支持 反對

但其實你個rpg整得幾大

但如果係d咩about戰鬥ge話咁就唔好玩

因為aoc個戰鬥系統係供百萬雄獅大戰

而絕不是玩一個人控制一個人去打一堆人=_=

戰鬥系統方面我不說

說劇情

很老土...

角色...

要這麼強...還要幹啥?

救地球?老土...

一開始已經這麼強...

請問有什麼好玩的說??

到玩到角色很強

只為了打一隻敵兵...

很悶...=_=

可不可以有新意一點?

劇情和角色強度不要弄這麼強(死了重生好了
回復 支持 反對

原帖由 呵呵^^(精銳左) 於 2006-5-20 16:13 發表
轉貼自blog-水之記憶
我不知誰寫的 如果侵犯版權可以找我
我會del文章

我向來都係將主導權交將玩家
就係唔喜歡一開始set死主角兵

文中所講話唔好令到玩家得到無法避免的傷害
我就認為都唔係既
當 ...

我自己都係一個鐘意整劇的人``
整過村逃,, 而e家就整緊一個RPG (已經整左半年)

但睇完e篇文章. . . .
我決定要由頭再整過一個更好的RPG。
萬分感激板主,, ,,俾左一個反思機會我
回復 支持 反對

剛爬文看到.
全帖都爬完了.
感覺到其實整一個RPG無論是優秀還是不,真的是很困難也...
而且也真的是很廢心.
雖然我真的非常認同大家說 現今普遍上的RPG 大多都只是很爛很爛,很公式化.
不過這不是我最注重的一點.
我個人較討厭的是爛尾劇又或是空彈一口理想理論,但又不落手實行的人.

不過有另一點就是.
就算做到樓主所說的幾點也不見得那RPG受人歡迎.
反而只是單純打打殺殺的RPG更能吸引玩家.
這是我做劇的一種感覺.

對於樓上各前輩(文太舊了,希望不要說我過度回舊文,這篇都是恨用心打的)的話,真的讓我反C很多了,
不過我覺得我先在接手的 新信長RPG 可以做到所說的幾點.
相對於以前的版本 現在的版本有更多的劇情 有更多的對話.
不過玩家還是不太喜歡.
希望當我把圖真的改好時 能真的把 新信長RPG 推上高峰 獲得大多數玩家的肯定.
回復 支持 反對

你唔好將我細個時候果d狂言放上心
我今日睇番呢篇文章對我都有新既意義
我相信一個rpg若然符合以上原則必定稱得上優秀而受歡迎
不過對於大部分rpg黎講,其實並唔需要符合哂咁多要求,都可以好好玩,同反映到製作者既心機

從前我既言論係針對當時既情況,當時香港rpg界無論係創意,耐玩性,地圖設計,大方向等各方面都嚴重落後於台灣同內地,不得不加以修正
時至今日,我覺得香港都出品左好多優秀既rpg,呢一點好令人鼓舞,所以當時我既評論亦唔再適合應用係呢一刻

希望各位睇到呢一篇舊文章都可以得到一d啟發
印象中,當時呢篇文章對樂古rpg界都起左一定程度既正面作用
回復 支持 反對