收起左側

拳術討論區

回復 #206 hssy12345 的帖子

hello! 好戰友 ----> 草薙。京,你好!
你最醒,懂得在這裡問我事,在遊戲內好難解答你的所需,
請見諒!因為我一回到遊戲內便要全心全力,去 組合 / 強化 / 賺技點。
事務煩忙的!

在這裡發問,就可讓大家 "拳手"們,清楚想不通的難題。

我見你最後一句,令我好感動:
第一次已經放棄左...而家再黎多次...太苦辛...這次我會一直玩落去...

講真,真的不要放棄,拳手還是有好大前景!!
希望可在不久將來,我幫全體拳手們,去迎戰 (巨靈神),我們血高防厚,你野球時,我少林。
暈得一陣陣!!想起都興奮呀!不過唔知有無命等這一日的來臨!!

ok!入回正題:
你要盡快清楚自己日後方向,一定要盡快落實。
要做個 帶重力的拳手??
還是做個 血高防厚帶內功法的拳手??
還是做一個 血少內功高的拳手??

請盡快想清楚吧!

我話你聽,我可以不用內功法,打得死一個高我5-6lv的刀手。
原因是,好在乎你的懾心/破魂層數,和暈技。
現在的我,已經不像3-4Lv前的我了,因為我洗過水,減低了體,加左心。
但我有D唔習慣,少左血 ><",不過我會盡快於 46 lv 前提升 被動血AND防的層數。
為之後的路,再次大好基礎!

見意你,壓等是有需要,不過拳手高Lv比較好,易暈對手。
所以我已經叫他們,不要刻意壓等了,邊升邊壓吧!
墨香的LV快再推上 8x 的層次,我地還在 30-40 Lv會太落後了。

你明白我想講什麼嗎??
回復 支持 反對

回復 #207 ︶﹏︶ 的帖子

唔該 我想問下野球 少林暈人大約幾耐架!!

回: ^ - ^,你好!

將你個名,變做開心的樣,so Q 呢??:lol

大約 7-9 秒。
回復 支持 反對

回復 #208 問題少年 的帖子

ok! 加油,繼續努力!

送多句:順便練多招 火3 玩下,無咁悶。

對全力拳的你日後好大幫助!
回復 支持 反對

原帖由 hssy12345 於 2007-6-14 14:21 發表
halo...
我大概也明白吧...
我想做血高防厚帶內功法的拳手...但我唔想做一個無攻既拳手...唔想荒廢d拳技...
我試過用火3引怪打...真係無甘悶...但係d火攻好低...
講返加點問題...
現在大概123力...100体.. ...

回: HSSY12345,你好!!
點解唔用回自己的遊戲名稱為POST底的簽署呀!!

你想做血高防厚帶內功法的拳手,你已經踏進了第一步了,你有帶體質。
我是一個唔高攻既拳手,但我唔覺得荒廢d拳技...原因我有加被動拳術,也會用破魂打怪。
只是比起全力的人,多用數下招式才完事。

試過用火3引怪打是好有用,因為怪本身無屬性防,好易打得入,有加快你清怪的效果。
當然被動火也略為加下啦!

講返加點問題...
看回你的配點資料後,覺得唔錯,同你原本想的出發點一樣。
緊記,無十全十美的事,要高攻,就預左血/內會少。
你加番D心會有多番多少少內力,但對你的外功拳無幫助,
所以墨香出了一些產品,血內護 = 300/500,給你彌補有些不足之處。
在每一LV內緊有之 6 點,並不太大作為,亦不能配合到十全十美的。

概然你已經話,會攻 同 法之間選一,你選擇了 ---> "攻" 的話。
不用再煩了,全加力吧!!

要做到攻法兼備,只有依靠額外的產品幫助!
OR 嘗試盡快完成有關之被動層,咁就有可能 2 贏。

講回本人,之前也提過,我一D力都無加,如果我要外攻高的話,
我借用鞋的特性,彌補自己無力的不足,同時用力符/力面具/金剛符/外攻符等....
但緊記,就算點高攻也不能與刀相比。

40lv入左境後,...太概攻.血.魔.要幾少才算最好...好難說得準確的。。還是不要太著緊這點先。
就我的意見...你現在應該 ----> 盡快想好你的路,見你再問的問題內,未見你有確實的方向。

要點樣玩,在乎你的安排,要看我的意見,就去看下我圖榜內之相片,
我5招拳3招暗5招法,無力無敏的人物。

這遊戲要不洗錢錢,就只有用多D時間在遊戲內打滾技點,
但我要上班,只有晚上才有數小時玩而已,故有時也借用產品的力量。
我並不是叫你要用產品,但產品出得就是有其作用的,
不然為何常常見人收回城/收金剛等........

我並不是全game最強的拳手,看誰運氣高可第一時間暈對方!!
較早前我洗第二次水後,已經不能用血高防厚來說了,
我都有少少後悔,不過經昨天法師的擊率產生後,我對自己再次重拾信心,
因為我見部份的全力人仕在46-7後,LV UP 升得慢了,原因可能已經無乜一堆堆的怪去打,
但他們的心只想秒秒秒,但是講速度,我覺得唔夠內功快,D怪有物理防無屬性防!
所以如果我有心LV UP,應該好快追到分會會長。

我現在,在嵩山打怪,他還留在 1/F 打怪!!
你話邊個快呢??

PS: 沒有最強的配點,只有最強的玩家。
回復 支持 反對

原帖由 hssy12345 於 2007-6-16 01:09 發表
你好! 明少
我有d開始搞唔清楚你係法c定拳手...
我諗我諗太多啦...太貪心...就做外攻拳  加 攻...
你由一開始就無加力???定係40lv後先洗力??
加內力對打怪有咩用...內力會+法c技的攻??
如果唔會...甘一般人 ...

回:明武門的好戰友 - 草薙。京,你好!

OK! 鎖定自己方向,就做外攻拳吧! .... 加油!

我由一開始,故然有加力加體加心啦!
之後從3X後,就安排了一次大洗水!!
變身為一個無力廢人,只得血高防厚!! ><"

再之後,在38LV後,再安排洗了60點[體],因為法師出左真和一擊!!
就是如此了!!

加心脈,會加內功攻擊力,打怪痛D。
並不是你所說的被動內之[內力],被動內之內力,是加你MP數值而已。
我這樣說,你應該明白晒了。

============================================================================

原帖由 ★死........ 於 2007-6-16 09:36 發表
唉...我e+都有問題啦  明少 請你為我解答.....
我本身想洗去現在的42點心  +返d力and體
但係睇你咁講 我諗到後期打怪會唔會好難呢
又想+返多d心   我現在應該點做好....?

回:又—位好戰友 - ★SEED★ ,你好!

...估唔到你會有難題哦!!
你係咪看過了我在暗職內所發報過的轉POST呢??
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2721745&extra=page%3D1&page=7

如果我無記錯,你好似會學埋 刀技 [ 東風 ] 的喎??
你話是用來遲D先LV用和打高LV怪的呀!!
你忘記了你自己的話嗎??

拳本身唔高攻,我上嵩山打怪,外攻完全唔顯眼,有點吃力,
但當用上火3時,見扣怪的數值,真的不可不信,好低的屬性防!!

話多一件事比你,和樂古的朋友仔們知道!
我試過用了2個火介子,同唔用火介的分別,打怪出來的數值只是相差好少。
真的令人費解的問題!!

每個職都會在中期時升LV是會辛苦D,除了內功師之外。

大膽作一個嘗試呀! 力 心 ,有外功同時也有內功,但體就見意不加了,
用體鞋 OR 力體面具,盡力拉高少少,當然你的初動防禦層越高越有保障啦!

本人會在,
被動層 水/火 到29層,就會停下來,會改加 防 AND 血,拉高番我少體的問題!
因為我看過乜論壇有朋友POST了30血完時,會有600HP。好吸引的數字,不過換來好多技點!><"

回復 支持 反對

原帖由 faizero 於 2007-6-19 22:56 發表
明智兄

請問你到底壓了幾耐
玩左墨香幾耐

仲有
有冇興趣打幫戰?
有的留時間

我地5LV 幫

回:faizero,你好!

我由他開始公開大約06年4月開始,唔係記得咁上下!

幫戰並不是沒有興趣,而是找不到有禮之實力接近的會,進行!!

本人一直也在找固定的幫會,希望可每週進行 1 次的友誼戰,
不論輸同贏,只求開心,一大班人去玩,去開心。
並不想有任何爭執!!

5 LV 幫,並不代表此什麼,只代表會長最少已有 40LV,最多有30位戰友而已。
還是告訴對方,幾多LV下會比較有意思得多。
回復 支持 反對

原帖由 ctf19921209 於 2007-6-20 15:29 發表
有d想玩法拳,
不過宜家+到30體又5知+5力1心定4力2心好,
有d想知道心對法攻既影響大5大,
我驚+左=冇加仲無謂..
thx!

回:CTF19921209,你好!

本人最近要搬廠搬寫字樓,實在太忙了,遲了回應!!

加心會對內功有一定的攻擊力,但也要注重有關所學之內功被動層!
這一方面也會有比較大的影響。

之於,點配方,好在乎你自己如何玩落去。

原帖由 天下無友 於 2007-6-20 20:03 發表
我係新玩
如果一開始係玩拳
我首先點+點
同埋教我用特技

回:天下無友,你好!

請看回以往的 POST 吧!對你會有好大幫助!
謝知!

原帖由 hoplam 於 2007-6-21 06:52 發表
明生 有d野想問下你

e家法師就改到咁屈機啦....又一擊又真咁  感覺上完全有得打喎...

見到地咁勁都幾無奈......其實e家拳手仲有冇得同法師打- -

d法師血又多護又多 就算云到佢  ...

回:HOPLAM,你好!

你講得無錯,現在得得確確法師變得好強!!
血多防厚,不過..............................................

外功拳的你,不要灰心,外功拳高LV才是王道,
還有本人覺得帶高力的拳手,不需刻意壓等,因為當你一直打一直死時,
切記不要用護魂,不要用回天,在這過程中你會不經不覺地提升了好多好多被動層。

要贏法師,有方法的。
法師來來去去也是火水金,只要你盡快安排好有關屬性防的EQ後,
盡量升下你的被動血,據資料稱被動血30完時,會有600血的,
和升埋內力完吧。

還有一件好重要的事,可能大家對法師時會先出破魂,這就大錯特錯了,
第一下出破魂你會浪費了一個機會,這機會就是盡快暈到對方,當第一下暈到時,
慢慢出破魂都扑R!!
這就是於PK多玩多用腦時,就會活用得出來了。
故然你第一二下暈唔到,就要盡快用吐後繼續接暈技吐暈技吐......重複!
希望會有幾會在緊餘的內力將對方擊倒。

原帖由 ︶﹏︶ 於 2007-6-21 11:53 發表

好同意你既講法 = =  法師又高防又多血 拳又要低攻 根本就唔夠mp打 = =
另外我想問 如果我想拳法雙修 2力2血2心 好唔好 = =

回: ^ - ^,你好!

拳法 2 修,見意你不用加力,用拳術被動層加高你的攻,
另外用力鞋,用面具,用強攻的護手/武器,當然學好破魂啦!
咁都好易應該高你10多LV的怪(無記錯的話!)。

我好似在38LV時,去南鹿打 紅/綠色果D 胖胖,破魂後 2 下如封完事。
當時我用的是 22 力鞋/33(54攻)護手/33+4(47-8攻)拳武/拳術25層/用瓜瓜頭,大概係咁。

回復 支持 反對

原帖由 ︶﹏︶ 於 2007-7-2 10:15 發表
我想問 我而家個拳本來一開始想拳法雙修 但係加d點唔係好岩 搞到而家28lv力唔夠多 心又少 咁我應該點加點 = =  另外果日見到明少你出火真技 想知你點配點同咩裝 令到拳又勁 法又勁 = = 仲有 想問下 戒指對內功大 ...

回: ^ _ ^,你好!

o下! 你見過我??
你叫什麼名(遊戲內)??

我的裝備就是 ----> 用34LV火介2只,加水頸項1個,介子對內功影響可以話差100-200 HP。
故此我覺得被動技層和心脈,影響會比較大。

拳武方面,我用的是 33LV的,有強擊 and 有強攻的。
就是如此了。
回復 支持 反對

原帖由 來去無蹤KY~ 於 2007-7-15 10:32 發表
TMr講得唔錯= =,
我係一個小時間之內睇文,當中就想想下學4招拳枝(我係拳手,學左2招拳枝)
但係樓上咁講右有道理
其實我想問一樣野,大枝都有野球啦,用摧心做咩??
請版主大大回答吧,囧

回: 來去無蹤,你好!

TMr 的確說明了 新手 所選擇的 拳技!!
我也十分認同。

回你所發問的問題,拳技 大範圍技 有 2 招,1是 野球 ,2是 分根。

說回摧心睡眠這一招,為何要學呢??

好簡單回答你,假如是一個 正宗拳手[帶重力量型] ,有機會學的拳你會5選擇嗎??

個人來說,我一定盡學,也5招學5招,有10招學10招。
拳手哦!!記住你是拳手,假如只學2-3招的話,並不是不可行。
但當你完左or真左後,你會點??
應是無方向的只用這2-3招去玩!!無人話5可以只用2-3招去玩,只係玩來玩去也是2-3招囉!!

另一重點,就是為何用辛辛苦苦所打回來的被動拳層,局限用於自己的2-3招呢??
30被動拳完,用來玩2-3招,會否有點浪費!! [ 本人一定 5會 囉!! ]

每一招所持的招式,一定有其所用,不然出來做什麼呢??
辛苦!覺得無用處的,覺得浪費時間,那你有自由選擇不要修學。

本人 修 5 招拳,就是不想放過 拳的 每一招 華麗 唔浪費 被動"拳"層 的方向去設想。
難度升完拳被動完後,改行用 刀 用 槍??
用刀用槍時,你又咪係要用技點,又咪係要慢慢將刀招槍招 升上去。

浪唔浪費時間,好在乎 閣下 所想了。

我修 足 20 招 武功,也是想可玩 出 ----> 多完化的組合。

PS: 看完後,覺得有所偏激,本人在此向大家 SAY SORRY !

回復 支持 反對

原帖由 T.M.R 於 2007-7-17 03:44 發表

被人雪燕後你雪燕番人家
講到底  真少林一樣冇用武之地.......- -

至於版主的話是否有點自雙矛盾
帶力量.....老實說  版主大大有5真拳
但現在你是否真的完完全全發揮出來了?
你曾說你是冇力量拳手.... ...

回:TMR,你好!

假如,是一個新人,打算只玩拳為終身職業的話,想全力 or 帶重力的話,
個人意見務必學多數招拳技,避免浪費了你所辛苦打回來加上去的"被動拳"。

假如,你只打算用拳的招式"暈"技玩玩而已的話,
你所說的,本人完全認同,單單學果1-2招就好足夠。

本人,好清楚自己方向,玩法多姿多彩,完全無矛盾:

本人一點力量也沒加過,要外功拳高攻,就用鞋的特性(強力=22),
用33護手(強攻=54to57),用拳武33+6(強攻57),咁你估下我現在有幾多攻??[答案是勁低攻! ><"]
假如資金容許的話,用帶力面具/力符/金剛.....又可以清到咩怪呢??
我回想當時苦練[分根]這招,日打夜打洞庭果D綠色蛇,2-3下一打堆!!<----無記錯的話!!
去南廲打果D肥佬(紫色/綠色),一破魂後,2-3下少林or如封or摧心 完事。
PK方面:拳手同刀手一樣,弱點在少遠距離的技,凡被冰定住,只有隨機應戰,
所以走位係十分之重要,比武時你是身處在一個正方格內,怕被人屈,咁我教埋你,
比武倒數時站在正中間,不用理會對方的四處走位,對方用第一招冰時,你只需要用近身招。
咁真係比冰住時,你可能已經在有距離的環境下用拳的所以招式。當然還有好多因數影響的,例如:
輕功符。......所以一講起比武,真的勁好玩,用盡你的思維。本人十分鐘意。
打王時,本人會用拳武接法技一起打的,例如 單對單 時,用如封+法 OR 少林+法 OR 摧心+法,
摧心加法要小心,5夠血防底吐納補得少,不見意,話到晒也是5下,時間長。
但個人喜歡用少林+法 去打。如遇有細王時,就 野球+法 OR 分根+法 ...了。

另外,升級方面,同樣地,多姿多彩,用法升又得,用拳升亦得,用暗升亦得。
當然看你本人選擇什麼怪來升了。
現在的我,身處嵩山,根本上用暗+法去打,因為本人的敏面具/敏符...等,還有好多2小時未清貨。
再打高DLV怪,例如去少林,就用拳+法打了,講到這裡,你都可知道一點就是,要加法去打。
因為怪無屬性防,加速清怪。

5招拳招,對本人來講,可說是 ..... 玩得精彩,練得有價!!
如何發揮 5 招拳的 武功,在乎你自己如果玩法!!

最後補充:
墨香這遊戲吸引人之處,就是無職業限制,你想點玩就點玩。

歡迎同級,與我比武,大家指點指點一下。

回復 支持 反對