打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] [原創]香港危機!喪屍小說!(第18話)傷風藥=v=

咁耐重味作好ge=,=?
回復 支持 反對

我既意見:

已自殺左...已我地所知.佢因為錯誤咁張兩種野混合一起
如果食左...後果會好大獲...!
院長問所又開藥師開左幾多呢隻藥比病人
開藥師:開左千幾包...!
院長即刻要求招開記者招待會

不要太多...  給人感覺不太好
第2,說話書面語化吧
第3:

如果食左...後果會好大獲...!
院長問所又開藥師開左幾多呢隻藥比病人
開藥師:開左千幾包...!
院長即刻要求招開記者招待會

可以用另一種方法表達
你所用的表達方式不太好
例如可以這樣:
開藥師驚訝地說:「如果吃了的話,後果可是我們不能負擔起的。」
「那麼有多小病人吃了這種藥?」院長急得快要娜屎。
「粗略估計已經有一千位病人以上。」開藥師舌舌吐吐。
院長聽後打了去各大電視台,通知他們要招開記者招待會。

總體來說:
如果這是電視劇的劇本是不錯
如果是小說的話語法太差,交代得太小,令人很難代入其中
回復 支持 反對

我呢幾日好忘...- -
如果用書面語會好難作...- -
好啦!我下一話用書面語

多謝樓上比既意見
回復 支持 反對

其實睇得明就算啦,無謂咁執著;P加油
回復 支持 反對

回復 37# 的帖子

不如用文言文 好似好d
回復 支持 反對

不過有d假係呀健,佢唔係中左槍既咩.點解佢仲可以走得咁勁既?
回復 支持 反對

第六話(唔得...用文言作作唔到.有d字唔識打=.=)
呀健:等等!開著部電視睇下。
特別新聞報告:喪屍已經破壞左A區防線,警察張防線退到B區。令外美國政府都會派軍隊黎到幫助香港,
解放軍亦會幫助香港..。
呀MO:你話美國班軍隊幫唔幫到手?
呀樂:唔知!我地E加最緊要就係要離開呢一到先!
呀琛:地下對門唔係沒左啦咩...!
呀健:但係1F D門全部被人用密碼鎖鎖住了!通去G既通風口已經被破壞了。
呀樂:如果你解得開個密碼!我地就可以係地到行出去!如果你解唔到,我地死路一條。
呀MO:你一定要解得開呀!
呀琛:...我睇下破唔破到先啦!
呀樂:好啦!行過去控制室先。
醫院得番小量喪屍...。已神秘組織就唔知去哂邊。
呀琛:嘩...呢個黑客...。
呀健:點呀!解唔解到呀!
呀琛:唔得呀!呢個係美國既黑客黎...!
呀樂:美國又派軍隊黎,但係係美國政府既黑客LOCK住密碼?
呀MO:嗚...我地要死係呢到..!
DEE..DEE...DEEEEE!呀樂既對講機響起!
呀樂:OVER...
飛虎隊隊長:pc5569!你地e加既位置係邊到!
呀樂:我地係3f既控制室呀!我地解唔開個密碼!出唔到去!
隊長:我地會炸開大閘!你地快d準備離開呢到!5分鐘後我地會開始爆破!
呀健:有救了!...
呀樂:我地去2f準備離開先!
突然...有一個黑影係出邊跑過!..呀健即刻沖出去
呀健:咪郁!
黑影:唔好呀!我係人黎嫁!我叫子欣呀!
子欣:我係一個記者黎嫁!
呀樂:跟我地一起離開呢一到啦!
子欣:我映低左好多証據..!但係..我一路都比人追...。
呀健:咁佢地e加去哂邊?
子欣:我躲係個櫃子果時聽到佢地話咩番去大本營到先!香港警察入左黎!我地會好痳煩!
5分鐘後.......boom!好大聲既爆破聲!
呀樂:我地走得啦!
飛虎隊:GOGOGOGO!DON'T MOVE!
呀樂:伙記!
飛虎隊隊長:真係好!搵到你啦!總部派我地黎救人!你地走先啦!我地要搵埋其他生還者!
           你地兩個保護佢地!其他人跟我行。
呀mo:有冇車接我地...。
隊員A:我地有幾部裝甲車係出邊。A區已經變成一個廢墟...。
呀健:下!咁快?
隊員B:佢地既漫延速度真係好快!我地一陣要小心D!
呀樂:直升機唔係好D咩?
隊員B:機師已經死左!好彩我地有地面部隊!如果唔係都唔知點走。
大家就坐裝甲車離開A區!...沿途上都好多喪屍行過。大家都見到,A區防線已經沒哂警察防守。
周圍都係喪屍既嗚叫。
回復 支持 反對

支持啊!!!,但唔好唔作!
回復 支持 反對

原帖由 GraffiTi~州 於 30-12-2007 02:06 發表
不過有d假係呀健,佢唔係中左槍既咩.點解佢仲可以走得咁勁既?

係呀樂中槍...
佢沒行得勁...
回復 支持 反對

wow很爽的說
但有時d"沒"字 轉做無/冇會好d 即"沒左"轉為"無左/冇左"咁
人火 =無
大月 =冇

支持
回復 支持 反對