查看: 1858|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] 未來

第一章-----------前傳

公元2995年   人類成功研發第一部擁有感受,感情,思想,觸角,而且擁有大量智識的機器人
其後的20年,基本上,地球上的人類,都擁有一部機器人
機器人和人類和平地生活落去
佢地一齊玩,一齊學習,一齊睇電視,一齊食飯,什致一齊沖涼(xd
佢地一直和平生活,沒有任何紛爭

起初,大家都以為地球上只有三樣有思想既生物
第一樣,人類
第二樣,動物
第三樣,機器人

可惜,人類並唔知道,地球上仲存有一種生物------------------變異獸
佢地存在係陰暗,多垃圾的地方生活
佢地係靠住人類任何既污染,有我地知的水污染,垃圾污染,空氣污染同"嘈"<(唔記得點打)音污染
仲有好多..好多..好多
佢地,並唔係只生存左幾年
而係幾百萬年
佢地既領袖-----變異王,同佢一班既手下
係地球,存在左幾億年
佢地既領袖.100萬年就會醒來一次
同佢手下,張地球既文明,完全破壞!
地球上,有好幾百個文明,被佢地破壞
佢地擁有極高的科技
住係地底幾千公里
什致地核都有佢地既存在
而3050年,就係佢醒覺既時刻

果陣,地球上,有幾百個,幾萬公里既垃圾堆填區,幾乎每一個國家都會有
地球上既人類,仲未發覺,一個危機,正漸漸迫近佢地.......

消磨時間都唔錯@o@~

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
邪風仔 + 8 內容精彩

查看全部評分

回復

hehehehe, 說的是噪音吧.

我支持一下樓主咧. 加油.

總不太習慣太短的小說章節.加油呀.

有空也支持下小弟的劣作呀.
回復 支持 反對

A是自己作嗎..我也想開始作了A_A"?
回復 支持 反對

嘩@@"

沖涼唔會銷機咩 xd
回復 支持 反對

公元2995年   <<地球都熱到唔知點啦- -
同埋就係使唔使9百幾年後先發明到ar
宜家都有機器人拉無思維同死板d姐- -
回復 支持 反對

原帖由 chanmanman 於 28-7-2008 15:00 發表
公元2995年<<地球都熱到唔知點啦- -
同埋就係使唔使9百幾年後先發明到ar
宜家都有機器人拉無思維同死板d姐- -   

都話明係作野洛...= =
駛鬼理佢幾多年先整到咁樣的機械人咩....
回復 支持 反對

第二章------------和平的最後一天

人們每一天都開心地過住,直到3049年的最後一天

3049年的最後一天,人們都在開心的慶祝,並未知道危機的來臨...

11點59分58秒
11點59分59秒
0時0分0分

人們都在狂呼!

這時,垃圾堆填區有點動靜
有人看見一個黑影閃過

看守員a:喂喂,果到好似有d野,你同我去睇下
看守員b:哦
當看守員b行到過去時,感覺到自己好像正在跌下去..一望下面..只見黑色..
看守員b突然聽到看守員a大叫,立即沖過去看,但只見黑色..
佢亮起大燈,看看有啥在下面
當他打開大燈..還是黑色..
佢大叫一聲..

幾分鐘之後,十幾名國軍(即pc)趕到,看見一個好大好大的洞(有幾大?有半有維園咁大~)
這事,不足一天,傳足整個國家...~

yo,下集主角出埸
回復 支持 反對

d 文化好唔得
都唔知係book 語定係口語
回復 支持 反對

第二章,走!

我係小楓,一個中學生(幾千年都冇變過

3050年既第一日,第一時間,緊係玩.
d人都好似意玩掌上電腦,話貪佢夠立體
我都係中意玩返正常果d電腦(佢onon地咁,仲未知琴晚d人死d哂
佢去緊機果陣,行去開下電視,新閒話:
琴晚,一個垃圾堆填區出現大量怪物,我方死大量人,請各位小心安全

一講完,小楓冇理佢,就去打機
玩下玩下,玩到最開心果陣,有人拍門
小楓:邊個卜*係我玩得最開心果陣拍門呀,正一***********
根住去開門果陣
小楓:兄弟,你樣衰口臭,頭大過身,唔通你就係新閒話頭大冇腦,腦大生草果隻怪物?!
隻野點點頭
小楓覺得唔掂,即刻去山左個門,開返紅外線呀,激光果d,根住,佢第一時間
就沖左去打機
大家都係到討論緊呢d樣衰衰既怪物

食飯果陣,小楓落去買d野食
佢竟然唔記得左下面有怪物
落到去,小楓見到好多人訓左係到
小楓:嘩,光天化日之下係地下到bbq?!
根住就去買野食,有個警察行埋黎話
警察:小朋友,呢個而家有好多怪物呀,仲唔走,等死咩?
小楓:你傻架,呢到邊*似有怪物呀
講完,小楓見到警察個頭掉左落地......

回復 支持 反對

第三章.朋友

上集提要,有人死左囧

當小楓見個警察個頭跌左落答,d血噴到佢成身都係,佢凸然講
小楓:你條**,我呢件貴野黎架,你死就死開d啦,咪鬼死係我到呀
講完之後,佢見到有隻樣衰衰既野係佢前面
小楓:嘩,你真係好樣衰呀
講完之後佢拎把槍,指住佢個頭,開左槍,隻野就死左
小楓:挑,咁化學,死開d啦

佢返屋企果陣,見到佢朋友,小樂
小楓:hallo,冇見咁耐,你死得未
小樂:****係都你死先啦
小楓:點呀,你而家去邊呀
小樂:緊係返屋企啦,你有冇腦架
小楓:哦,咁去我屋企啦!
佢地就一齊返小楓屋企喇

返到去,佢地兩個都見到個影,就好驚,拎哂武器出黎
根住一打開橙,見到個機器人係到
小楓:喂,岩岩都見你唔到,你幾時出左黎架,唔記得同你介紹,佢係我個機器人+朋友,小火(佢真係好火架..
小火:主人,我一直坐係你左邊,你見我唔到咋..
小楓:=o=”

佢地一邊玩,一邊食,一邊搵武器,一邊打電話,好忙
佢地諗住打比d fd問佢死得未,順手問佢出唔出黎
佢地搵到5個朋友(叫住12345先啦,反正好快死
佢地一齊係屋企
1:喂,d警察點做野架,出面仲有咁多死野架,好樣衰呀
2345:係囉,又唔打快d
小楓:點講都冇用啦....d人都廢既
小樂:係囉.冇q用
講完之後,道突然發生好大既聲音,根住飛緊過黎,打到1應一應,當埸升天
d人話:你死得好慘呀........我一定會幫你報仇架
小楓:邊隻死野呀,我*你個*

根住,望過去門口果陣,見到5~6隻野企左係到...
小楓:大獲喇,閃人啦,企定定等差佬咩!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復 支持 反對