打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 關於彩虹島職業問題(劍戰同法師篇)

槍戰比劍戰有沒有什麼優勢???
tomchan18 發表於 21-4-2009 23:22

槍戰低級時比劍戰有優勢。
槍戰主要系穩定輸出,攻擊力比較穩定,暴擊少D.
不過高級咗劍戰有優勢.劍戰主要系以暴擊輸出.
槍戰由於穩定輸出所以打怪命中率比較高,所以好練D.
劍戰低級時命中不足,打怪果時成日都出MISS,所以比較煩.
等級低時建議練槍戰,練級時比較快D.
級高咗時轉劍比較好D.
因為同等級槍筒劍同裝備時,暴擊果陣劍起碼要多出30%.
所以好誇張噶,不過命中好低,幾麻煩.
回復 支持 反對

唔該樓上--
回復 支持 反對

其實你戰士果個系吾系全部都系加雙手劍技架??姐系系吾系叫主修雙手劍??
回復 支持 反對

19# Roul

我而家套裝如何,,遲d等有錢, 手上多d拼圖再衝好d
畢竟我而家仲係新手啦-0- 好多lv2,3,4拼圖都冇,,
又唔知港版npc有冇得賣

帽: lv3 幸運 +6, lv3 防+14 lv3. 魔力+6
上衣: lv2體力+4 lv1 多屬+6%  <-遲d有拼圖加番魔力落去
裙: lv2 魔力+4
手套: lv3 魔暴+10%, lv2 防+10 , lv2 力量+2 <-呢個力量係本身1身有- -
鞋: lv3 防+16 lv3 幸運+5 lv2 魔力+3
石: lv1 魔力+2 lv1 火抗+30
木耳墜(幸運+4): lv1 魔力+2 lv1 多屬+10%
青銅介指(魔力+6): lv2 最大hp+14 lv2 幸運+2

短劍: lv2 多屬+18
盾:  lv1 防+6

一堆字原來好難睇, 加番d色上去=p
劍同盾唔知加咩好, 有咩好提議?

至於難玩方面, 我都覺得火法個y軸範圍超細 (上下高度), 稍微高少少同低少少都打唔到= =
我成日都為左呢個差d想發脾氣- - 曾經仲想放棄火補 轉地法
但係一早就已經決定玩火補((因為有人陪我一齊玩, 所以特別想玩補), 而且而家玩落有d難度都幾好
所以我決定堅持落去!!  只要玩得開心就得吧? 強不強也冇所謂啦~~   (我是不打算玩pk的人) (pk場太多是非我接受不到)   ((當然我不會想變成最弱的一個!! 哈哈

我會努力的-v-!!
((在別的論壇有看過別人寫的文, 大家都說法師60lv才開始強, 點解你話去到中後期先弱?
((關於呢方面想聽你講下, 畢竟而家未去到咁高lv, 都係聽人地講就信哂人地- -
回復 支持 反對

23# 廢物。﹏。

出左转职后好少有人选择双修,战士可以选择狂战,双刀,几型下
而且有招叫做奥义啊,系冲斩阵时系无敌噶
回復 支持 反對

24# 澪。
哦,你就系玩火法噶?
明啦,你家下仲系低级,话事话啊,你D普通装唔洗对得据甘好噶,如果有朋友仔肯陪你打副本,你地米去打多几次咯,打蛇龙装出黎,打套装好过普通装多多声啦。如果你有钱去开收费打咯,套装暴击率多好多,基本上一日可以集晒全套

你地港版好少人打得过玄武,所以我捻大部分人都系打唔出玄武套装噶啦,你只蛇龙套装一直可以用到60几级,最好就系升上去+2+3甘,记得要着高耐噶,手套加魔暴.....

暂时系甘多,火法系唔掂当噶啦,不过既然你选择米坚持下咯

匕首可以去上京度打龙猫弟弟,出龙猫匕首噶
盾牌就系上京白虎度打同时打埋桃盾....

咁样你D装备基本上就搞点啦
拼图方面,L4系冇得买噶,只可以做任务同交换卷度可以整到,低耐物品就最好唔升拼图啦,好易爆

升拼图就净系升双属性好D,属性越多扣耐久就越多!法C装备加魔,武器加火伤......盾牌要加物理减力

暂时讲甘多
回復 支持 反對

我呢家火補法師lv40
又唔覺有d咩問題波
拎把龍貓刀仔加個盾
3招技都差唔多可以狂出啦
招招都5xx傷害上
40lv技爆擊果陣重上到1xxx
我又唔覺有幾廢波
不過呢家d港版未開新地圖所以我先冇玩住姐= =
打怪黎講我覺得絕對冇問題
而且又慳左紅水錢
剩係帶藍,紫就夠,當然紅都要帶d(一陣唔夠mp果陣都可以頂一頂)
絕對唔成問題
反而見d遊俠呀戰士呀 打到咁辛苦先覺得佢地慘
回復 支持 反對

我都话左手动唔会死咯,你地新资料片出左个PK系统系米?你去搵人打下,打怪方面,你手动肯定点都唔会死噶啦,你有修刀子证明你都识野,冇刀仔D先惨,带唔带红噶问题好次要,反正火法成本系最高噶,以后你自己慢慢计条数啦~
回復 支持 反對

其實你戰士果個系吾系全部都系加雙手劍技架??姐系系吾系叫主修雙手劍??
廢物。﹏。 發表於 21-4-2009 23:53

就修一種,劍就劍,槍就搶.畢竟技能點不足,如果無修好一種就去修其他果D,基本上以後練級練無到喇.
回復 支持 反對

我呢家火補法師lv40
又唔覺有d咩問題波
拎把龍貓刀仔加個盾
3招技都差唔多可以狂出啦
招招都5xx傷害上
40lv技爆擊果陣重上到1xxx
我又唔覺有幾廢波
不過呢家d港版未開新地圖所以我先冇玩住姐= =
打怪黎講我覺得絕對 ...
傑雲 發表於 22-4-2009 12:35

-0-  其實唔系廢..只不過系打怪超慢嘖,所以人地都話廢..
平均其他職業打5只怪左右,你只打得3只咋..因為施法果時比較慢,攻擊比較低.所以人地話廢-0-  知冇..
回復 支持 反對