查看: 4192|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 鎖定怪物設定一問

我之前用開現時目標優先 但係一俾2隻怪盯就好易要搵那歐 朋友叫我換mouse優先 但係好易禁錯 特別係冰反 火反 同2隻疊埋一齊希望大家可以教我點禁中隻怪 希望各位有時間拍埋片教下我...3q
回復

將mouse而到你想打果隻野旁邊
一直禁住ctrl
未打死隻野唔好放

再唔係
風車保命吧 -.-
回復 支持 反對

禁咪要用右手禁技?
會唔會禁完捉唔切隻mouse
回復 支持 反對

禁咪要用右手禁技?
tommy4226 發表於 11-8-2009 09:17

我玩弓就會禁住 CTRL
玩近戰..就冇咩需要   因為玩近戰.就要考慮比怪圍 做好準備
回復 支持 反對

玩近戰用魔反果陣一禁錯就引多左隻怪  真係有dd險....
回復 支持 反對

禁咪要用右手禁技?
tommy4226 發表於 11-8-2009 17:17

其實通常係右手捉mouse
左手禁f1-f10
好順暢架咋"
回復 支持 反對

其實通常係右手捉mouse
左手禁f1-f10
好順暢架咋"
maxycy 發表於 12-8-2009 09:03

但係要禁住ctrl   我d手指冇禁長.....
回復 支持 反對

沒辦法  距離要再短一點的話  請把技能頁設定為整體  
然後把技能頁的頭9個技能   設定跟f1~f10一樣的技能
這樣的話  就可以按數字1~0而出對應的技能
(這方法只會把手指距離縮短幾cm....  orz)

否則  就真的只好放棄你的mouse數秒了...
(題外話: 所以這時候 走位就變的很重要)  
(正常而言  魔反  遠戰的都不會選擇在怪群中間開怪)
(開怪前  先把視角壓低到可以睇到全房  但又不會讓怪重疊的角度)
(這個很奇妙  每人都不同  找到個自己差不多的就可以了
)

我自己試過兩種的ctrl lock怪的方式  (在設定中調較)
怪少的情況下  用mouse為準會較好
怪多的情況下  用已有目標較好
**但是  在需要不斷轉怪打的情況下  「已有目標優先」就不好
   在打僵屍活動的時候  會有時出現   怪物真空期
   這時候亂lock怪的話   會lock到沙漠狐狸等的非任務怪
   因為ctrl可以lock到好遠好遠的怪....
   到再有僵屍出的時候  你會因為lock錯怪而錯失1分
**

怪多易lock錯打錯  「已有目標優先」就會miss了這個問題
但這標準只適合1v1的時候  例如魔反
因為好多時候  大家都只會集中一只怪  會好易忽略其他怪的反應
再者  當打完手上的怪後  ctrl係會隨機亂lock下一隻
打骨的時候  會好易打錯原本沒有!!你的骨  <--- 不打有骨的地城就請無視
而且  lock錯的時候  會較難轉目標  因為你再用ctrl lock的時候
它又會lock番同一樣的怪= =   
(要解lock的話  要先解除戰鬥mode  然後才重新lock過)
(只不過打城的時候  會不會有這樣的時間給你又解又lock過...?)

我建議是用mouse優先的  因為lock錯左可以好易再lock過  
(直接再lock第二隻  不用按space解戰鬥mode)
唔想lock錯就要懂得移動視角  移到沒有重疊的角度
當然  如果用風車全程打的話  用什麼方法lock也沒關係  (怪越迫越好)

建議就只是"建議"  最重要的還是看樓主的習慣  自己用得ok就沒問題了
回復 支持 反對

但係要禁住ctrl   我d手指冇禁長.....
tommy4226 發表於 12-8-2009 16:21

其實我通常都係將自己常用ge技擺係 f1-f7到
咁ge話手指會夠長-.-"

再唔係就一路禁shift一路禁技囉-.-
回復 支持 反對

我都是用ctrl選怪
比較靈活
回復 支持 反對