打印 上一主題 下一主題
收起左側

[計劃] 真三國無雙5-虎牢關攻防戰 呂布傳 已公佈大量資料 30/6更新

呂布傳,不錯的說
第一次玩虎牢關可以玩呂布軍,支持
希望樓主快點完成喔=〕
回復 支持 反對

回復 11# RAUL07

多謝支持~~~=)
整呂布傳一來見好似冇人整過~~二來呂布傳既虎牢關係最難玩既一關,希望可以整到d激烈既場面同元素~~
唔再係以前個劇咁簡單既地圖,同埋唔再係一大堆兵亂咁打
回復 支持 反對

仲有可以加入各式無雙系統
進入遊戲後先要玩家set指定物件的編號
(好似火雞的"電流急急棒"咁,set國王為"1")
在戰鬥時貢某資源,在達至某程度時,
按"1",便可以即時加血攻並只維持一段時間,
做成無雙效果,
以及無雙覺醒(100人斬),可以額外加士氣
回復 支持 反對

無雙系統果度我諗緊加入咩效果咁,因為之前果個虎牢關既無雙絕招好似簡單左少少同埋有d缺憾咁,所以諗緊有咩其他絕招好用,不過原本都係諗住存夠一定某資源就可以出無雙
不過你提一提可以參考下你講果個方法,因為淨係禁個1制就出到無雙會方便好多

另外而家打算黎用下列資源代表唔同既野:
木=無雙氣 (達一定數量可出無雙,使用無雙後歸0)
肉=殺敵人數 (每殺夠50人士氣會上升,殺夠一定數目,武將等級上升)
金=黃金 (用黎買兵/強化兵種/強化兵力/購買物品)
石=士氣 (開始時為50,最高為100,最低為0)
回復 支持 反對

仲有真無雙覺醒(100人斬)的系統:
設置一舊木牆,同上咁set舊木牆為"2"
set完後改變舊木牆俾敵p
每次達百人斬時改變舊木牆俾番自己
按"2",便可以即時無限血+超高攻or場景effect維持一段時間
並且額外加士氣,過了時間後舊木牆又俾番敵p
(只要唔好亂按Ctrl+2,舊木牆俾番自己時依然可以按2來喚它)
十足果塊100人斬才可用1次的虎符~看我變金身,出真無雙,吒!
回復 支持 反對

多謝你既意見~~值得考慮一下
但而家整10個武將比玩家選擇其中3個
每個武將都各自係唔同既兵種,唔同既能力,唔同既買兵需求
每個武將會有不同既無雙,當武將買左真亂舞書之後,會比普通既無雙亂舞有更佳效果 (即是開頭簡左果3個武將既無雙亂舞,玩家就已經要設定3個小隊來各自發動無雙亂舞 e.g. 假設設定1,2,3 小隊)
若果增加覺醒模式,咁咪變左要再分開3個武將再各自設定多3小隊來發動覺醒 (假設係 4,5,6 小隊)
因為有買兵系統,亦有講求控兵/兵種相剋,變左玩家更需要張自己既士兵設定小隊方便控兵,擔心無雙同覺醒加埋佔太多小隊快捷鍵可能會令玩家混亂。

另外你指既 "十足果塊100人斬才可用1次的虎符~看我變金身,出真無雙,吒!" 你係指無雙5每斬300人就得到果本覺醒書嗎? 因為無雙5斬100人只會得100戰功,如果以前好似無雙2咁,斬100人就會+2攻,所以想知你話果個虎符係指無雙5果個覺醒書?

另外覺醒系統如果清一色每個武將淨係變做無敵狀態,會唔會少左趣味性? 如果真係變做無敵既話,我諗我都應該只會set武將無敵數秒,可能最多10秒左右,因為3個武將都無敵既話,咁就變左斬咩都無左難度~~

我曾經都有諗過如無雙5一樣,覺醒能力設定有 :火計,落石,分身,神速,強襲,破壞,齊射
但係呢d能力,除左強襲外,其他能力以小弟既技術真係覺得比較難做到出黎,所以當時放棄左呢個模式
以火計為例,要設定係自己出火計既武將身邊某d位隨機扣敵方血,真係好難做到出黎

不過我都希望可以加入多d元素令個劇情更多元化,更加耐玩,多謝你寶貴既意見,thx
回復 支持 反對

回復 16# ho1102
sor 我玩的只是真三4,入面係有塊每100人斬才可用1次的虎符,用來爆金身,出最強的無雙~在hard mode中用2次可以kill 1大武將
回復 支持 反對

咁我諗我知邊個了~~係咪個符係黃色圓形,就用完果陣塊黃色既牌就會係咁轉果個??
如果咁既話可能可以嘗試敵我相方每殺50人,士氣會上升,同樣比人殺50人士氣會下降,殺夠100/150人就會自動令武將能力提升,一定時間後會回復原形。

咁可能可以減小太多要用set小隊帶來既麻煩,同埋令呢個能力提升唔會被濫用
回復 支持 反對

今次地圖畫得不錯,不過其實還可以加入一些花朵(花朵1,2個d),岩縫,岩石,地圖會更多姿多彩,
遲d我諗住出個單人版戰國無雙2本能寺之變(可能只是說說又不做...)
見到你們又跟著出:p
希望你快點完成吧~加油
回復 支持 反對

回復 19# RAUL07

你咁樣一提~~咁可以再+多d野落去,開頭我見個地下已經好似好花咁~~再加有擔心過會更加花~~不過高手教路,值得一試 =)
但如果加多d花朵果d會唔會有少少怪,因為我淨係係敵我本陣對出既大空地果度加左少少,因為諗住當時場景係雪地,所以大部份都可能比雪覆蓋,同埋戰場應該會成日比d士兵/馬踩,未必生到太多植物,不過我以試下加下睇下效果會唔會出黎好d~~

支持你整戰國既單人rpg=) 多d唔同既野玩下嘛~~同埋個個都話小人整單人劇~~
同埋既係.....戰國無雙其實我都岩XDD你見我張圖就知~~
回復 支持 反對