查看: 32939|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[遊戲修改] 單位製作教學

單位製作教學(整合版)(不整mod圖):
還是照NG大大的意思分了兩個帖~分開簡單~~
想體驗自製單位的樂趣,可到這個^^
http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3952942&extra=page%3D1
1.工具:AGE同GE2(我用的是AGE1.6 x.x 唔知點解開唔到1.8=.=)
AGE1.6~1.8 http://aok.heavengames.com/blacksmith/showfile.php?fileid=8955 (英文版來的,中文版在早前NG大大已post)
GE2 http://www.badongo.com/file/5387309(呢個工具要小心d用,因為好易整死檔x.x)
材料:AOC主程式資料夾
(主要係要個empire2_x1.dat同empire2_x1_1.dat,同埋請預先大量back up呢2個dat檔以備不時之需)
2.開啟AGE:請先參考這個(教開AGE都幾複雜,幸好NG大大整了^.^)
http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3800265&extra=page%3D1&page=33

成功進入到呢個版面:
入面有個位叫"UNIT"俾你改單位的數據:
下載 (97.54 KB)
呢次要整另一隻新單位
在此之前,請預先backup你的dat檔
(empire2_x1.dat  for 1.0,empire2_x1_p1.dat  for 1.0c)
例子:整隻加了速的阿提拉 (XD成日係佢)
首先開番unit個page,
在左手邊個list度選取阿提拉(code777)
下載 (95.41 KB)
在正下方有個botton叫"ADD"
按他就會新增了一個單位"XXX-阿提拉",並會在左手邊個list出現,
下載 (103.86 KB)
接下來是要修改呢個"複製阿提拉"
在display name和creation string 入"65535"呢個數
hit pt係用來改血最大值
icon id係用來改單位的頭像
(唔鍾意佢個衰樣可以換左佢,只限aoc內的頭像)

繼續落,有行叫NAME,在果度入單位的名字(就叫"阿提拉(快版)")
下面行叫movement speed
就係隻野的速度(於是將阿提拉1.2改成1.6)
再落,見到呢個:
下載 (91.24 KB)
attack data 係用來改單位的實際攻擊,包括加乘
armour data則係用來改單位的實際防禦,包括加乘
"class"是受攻或攻擊單位群組,
"amount"就是數值
但肯定的是,參照舊的數據告訴我們,
class3是遠攻,class4是近攻
其實大家可以隨便add d資料落去,之後再用GE2修改
(最緊要係有野)
但係我地可以開多一個新的AGE,
對住阿提拉的數據照入
下載 (127.08 KB)
(左為原版阿提拉,右為複製阿提拉)
然後再落,有個"display attack"同"display armour"的欄,
係用來改隻野在地圖編輯器或遊戲中顯示的攻守值(得個樣=.=)
咁就完成阿提拉基本攻守值
之後在選擇UNIT的果個list選"UNIT ABILITIES"
來到呢個版面:
下載 (89.55 KB)
好似之前咁開多一個新的AGE,
對住入番阿提拉的基本能力,包括攻擊建築物及自動攻擊的能力
最後按save(有dat檔果個),replace舊的empire2_x1.dat,完成!!
(所以預先要backup)
完成!!不過在上述step中間唔中要按"update"同"save"
以確保有save到隻改野~
心得:
1.一定...一定要做大量back up(我試過死檔幾多次,就向度講要back up幾多次X.X)
2.在製作新單位前考慮清楚有d咩能力,咩樣...善用原有的單位數據...唔使抄咁多資料
3.善用type10+改class的function,可以步兵樣變騎兵底子,騎兵有馬騎攻擊模式(隔空打物)
4.留意unit attribute同command attribute.....改class時都可能要一併改埋,關乎你開AOC時隻單位d掣
5.你會發現隻隻單位的unit attribute都差不多..善用copy掣..同埋佢個手動更新..
6.多比對自己改的單位數據同aoc原有的單位數據....你會有新領會
7.以下是一些值得參考的欄位:
   type10+display name,Creation string(通常入65535)
                Class--單位種類(如步兵,馬騎,弓騎,至戰船,僧侶)
                Hit point(hp), Line of sight(視野)
                Garrison capacity(可駐數量)--->戰艦必用
                icon id(頭像), visible in fog, fly mode,
                command attribute同unit attribute,Name(真正改名的地方)
   type20+:movement speed
   type60+:,villager mode(整村用)
               attack data,armour data
               max range,min range,blast radius,(攻擊範圍專用)
              **有個叫"unknown23",用來防止大範圍攻擊波及大地的物品**
               reload time, accuracy % (攻速及命中)
               projectile unit id (改投箭投石)
               garrison recovery (駐軍回復速)
               diplay attack,armour,range(得個樣,不過唔改唔得)
   type70+:train location(記得入"-1")
               hero mode (整英雄一定要按)
   type80+:garrison heal rate(回復駐紮內單位的速度)
               transform unit id(巨投專用,可用作整變身系統,但至今仍未成功)
參考:
http://www.digitization.org/wiki/index.php/AGE:Main_Dat_File,_Units_Information
接下來可再用GE2進行"小型"修改
打開GE2,"開啟舊檔"...empire2_x1.dat
GE2相對AGE的好處是,修改單位的資料數量較少和集中,同有清晰中文講解,是微調的好工具(好找data就是^.^)
可修改的東西:
生命值,攻防加乘值,移動速,攻速,波及範圍等
(雖然AGE都改到,但相信你將會對住d 0011 的數字將感十分煩厭x.x)
GE2改攻防加乘值的操作遠較AGE簡易
但要小心d用,因為如果一次過進行大量修改...會令佢死檔..
之後不論AGE同AOC地圖編輯器都開唔番X.X
所以之前有講要大量back up

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
nomygf + 40 原創內容

查看全部評分

回復

點解ng唔比樂點既,11
回復 支持 反對

唔錯,不過,我睇左都唔明,加上唔識用...sad
回復 支持 反對

AGE真係好難用,我上次跟住樓主既教學整,save左入到game無新兵種既
我諗都係用番gen2算
回復 支持 反對

其實簡單到爆xd
係煩少少咁解
回復 支持 反對

回復 4# RAUL07
你會唔會save位搞錯炸?
aoc1.0save在empire2_x1.dat
aoc1.0c save在empire2_x1_p1.dat
回復 支持 反對

睇完兩個 AGE 的教學, 其實我會覺得好亂,
我會覺得其他人睇完其實可能唔清楚咩係 Display Name, Class 係咩黎,
所以如果要整一個 AGE 的教學, 可以一項一項去詳細解釋,
例如 #1 說明 AGE 的設置, #2 說明 Type, 不同的 Type 代表什麼, #3 說明 Display Name, ID相對應的文字如何找... 如此類推, 然後去到最後, 先補上一個製作單位的流程例子, 會清晰好多

如果你有時間, 有興趣的話做這個2詳細的AGE教學, 可以再開Post, 然後以10個回覆作留位吧,
會絕對會幫忙的 : D
回復 支持 反對

copy原本個個 之後按add  之後paste   就可以唔洗set display attack"同"display armour ...... 個d

不過記得tick  incluelde graphics  唔係會無圖
回復 支持 反對

回復 8# sorpack個ser
不過都要set實際攻防值....
唔係既話攻=1
            防=1000
(好似係^^')
回復 支持 反對

回覆  sorpack個ser
不過都要set實際攻防值....
唔係既話攻=1
            防=1000
(好似係^^') ...
cycbobby 發表於 24-7-2010 20:15

唔洗set番  改名就係新單位 不過記得按copy to selected copy to enabled  copy to all civs 呢3個樓主 有無msn 不如我地一齊整一個新mod 可以係x機地圖玩
回復 支持 反對