打印 上一主題 下一主題
收起左側

[遊戲修改] 3D 簡單部隊圖像製作免費軟件

多謝ng比左呢個程式我地畫圖,但係......d圖係有d怪怪地既感覺/.\
回復 支持 反對

哈哈
有d識用啦而家
不過佢自動加左塊面板落去,可唔可以整走?
有時想佢加佢又冇加.....好煩
所以整左呢個野=v=

雪糕的超廢作品.rar

219.88 KB, 下載次數: 18

回復 支持 反對

回復 12# 潤攻

邊塊板?
回復 支持 反對

姐係...你是但用筆去畫一個正方形,佢中間唔係自己會多左一塊面皮架咩?
回復 支持 反對

無掂過呢d野..一睇呢個post,完全唔知點做..
有無說明?
回復 支持 反對

回復 14# 潤攻

用指標選擇果個區域 (不要選擇邊線), 右點刪除.
回復 支持 反對

Thx~~~~~~~~~~啦
回一回茶仔
其實唔難
比一小小心機就會明白點整
------------------------------------------
後期再加
------------------------------------------
ng,咁Del左又點再加番上去=.=?
回復 支持 反對

係唔係唔止部隊頭像製作...
睇到個網..個軟件仲可以整建築物?
回復 支持 反對

另外, 我簡單講講個製作流程

Part 1:
1. 用 Google SketchUp 7 建造一個 3D 物件 (建造方法需自行參透), 網上亦有少量(大量)已完成而且開放的 3D 物件下載
2. 在 Google SketchUp 7 選擇一個合適的角度 (一個適合用在 AOC 的角度)
3. 按工具列的 檔案(File), 匯出(Export), 2D 圖形, 匯出類型: 點陣圖 (.bmp), 儲存
4. 用小畫家/其他圖像編輯程式, 將物品以外的圖形移除, 並調好適當的解像度, 儲存

5. 開啟 AoK MPS, 在 Graphics.drs 內任何一資源中, 匯出任何一張 .BMP 影像

6. 開啟功能較強大的圖像編輯程式(如: Photoshop), 開啟由 Aok MPS 取出的 BMP 影像
7. 將此 BMP 所用的色板(色盤) 匯出 (*註1)
(若之前已經匯出色板, 第 6,7 步可跳過)

8. 以功能較強大的圖像編輯程式(如: Photoshop) 開啟由 Google SketchUp 7 匯出的 BMP 影像
9. 由於 AOC 只支援 256 位元的點陣圖, 但從 Google SketchUp 7 匯出的 BMP 影像 是 24 位元組點陣圖, 所以要將點陣圖由 24 位元組轉變成 256位元 (*註2)
10. 載入剛剛匯出的色盤 (*註3)
11. 將圖像的背景變為透明 (*註4)
12. 將圖像經 Aok MPS 或其他工具匯入至部隊的 *.slp 中

詳細點的教學或者影片會遲d整

註1:

色板(色盤) 匯出方法請參閱你所用的編輯程式附帶的說明, 以下將提供 PhotoImpact 10 的方法:

工具列 -> 調整 -> 色盤 -> 儲存 (*.PAL)

註2:

由於使用小畫家轉換影像類型會破壞影像, 所以需要使用一些功能較強大的圖像編輯程式,
轉換方法請參閱你所用的編輯程式附帶的說明, 以下將提供 PhotoImpact 10 的方法:

工具列 -> 轉換影像類型 -> 最佳化 256 色 -> 儲存

註3:

色板(色盤) 匯入方法請參閱你所用的編輯程式附帶的說明, 以下將提供 PhotoImpact 10 的方法:

工具列 -> 調整 -> 色盤 -> 載入 -> 確定

註4:

使背景變成透明的方法請參閱你所用的編輯程式附帶的說明, 以下將提供 小畫家 的方法:

1. 使用小畫家載入影像
2. 按 Ctrl + I
3. 利用填滿工具, 將背景填滿為黑色
4. 再按 Ctrl + I
5. 儲存

回復 18# 茶仔﹏。

你把我的標題看成頭像嗎?

回復 17# 潤攻

你又想整走佢, 又想加返佢,
咁樣就唔好刪除, 轉用 隱藏
回復 支持 反對

哇= =