查看: 32675|回復: 57
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[教學] MOD製作教學(尚餘35%)

MOD 大家可能玩得多,但唔知你有無興趣試整一個?

今次小弟決定再一次整合製作MOD的教學
一步一步地,由修改單位及單位能力,到修改圖像,修改科技等完整的將製作 MOD 之技術,
以小弟僅有之綿力,(盡可能)由淺入深的講解如何製作 MOD

目錄

1. 導論

2. MOD 分類

3. 工具介紹

4. 單位製作及單位能力修改

5. 特殊單位能力修改

6. 圖像修改

7. 科技修改

8. 實例

9. 列表及引索

(p.s.部份內容可能會摘錄自各大之前的 post ,以及轉貼一些其他論壇的資料,請各大大不要見怪,敬請原諒^^)

評分

參與人數 3樂點 +150 Bravo! +2 收起 理由
nomygf + 150 精品文章 (150)
一見傾心 + 1 加油..
jsnjsn761 + 1 感謝波比制作此文章a_a

查看全部評分

回復

激推!!MOD不死!!CYC乃神人阿!! 加油!! 期待「CYA製作的MOD完整版」的到來,以及「教學完成的寫作」到來,辛苦了!!!
回復 支持 反對

再次請教一下AGE能設定單位的建造限制嗎~?
能的話該如何設定...?
回復 支持 反對

回復 54# cycbobby

講gaGeniEd2
回復 支持 反對

坐等LZ太監

PS:AGE已經出了v.3.4
回復 支持 反對

回復 53# 手田水口廿卜

你連AGE都唔知係咩學咩人講GE?

GE係最早,可以check到絕大部分empire2_x1.dat果類檔既程式,
除樂古外現存三大論壇其中兩個有,自己搵
只係因為佢係DOS介面(黑屏,只有一大堆白色字串同code)
唔係好多人會識睇,遑論去修改

你講出2.0果個叫AGE,Advance GE
就係以GUI介面將GE以人既語言呈現,進行修改
(順帶一提,呢個教學果時係用緊AGE1.6,宜家AGE出到3.0了)
ps.此教學講常用工具果版係有GE,GE2,AGE既樣架...自己爬下文啦
回復 支持 反對

2. MOD 分類
上文講到 MOD 可以「大有大改,細有細做」,當然一個好的 MOD 就要大改,
包括下述的所有修改 ...
cycbobby 發表於 28-9-2010 23:33

GeniEd在哪可以DOWN
我聽了好像有2
回復 支持 反對

感謝嚕OWO~~
所以消耗資源是"20"齁~
回復 支持 反對

回復 50# rokudomod

修改生產需要的資源...平常的0,1,2,3就是肉木金石...
當然還有的...
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3332285&extra=page%3D1
回復 支持 反對

我想請問 如果用AGE修改製造一個單位 需要消耗''殺敵数''該怎麼做?
回復 支持 反對