查看: 4274|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 【糾結之心】優良回覆紀錄帖

關閉 [複製鏈接]

第一回題目:日男與火龍車
第二回題目:日凶與老黃忠臣
第三回題目:白虎與朱雀
第四回題目:青龍符與馬符
第五回題目:台幻與雷戰車
第六回題目:阿莫與朝幻
第七回題目:明女 - 獨角鬼與黑龍

第八回題目:宣武功臣
第九回題目:雷公
第十回題目:無想轉生 - 舜飛燕
第十一回題目:吉祥天
第十二回題目:聖天象神

第十三回題目:配合神獸 - 主角的定位
第十四回題目:朝男 - 攻擊與輔助
第十五回題目:日男百武 - 攻擊與輔助
第十六回題目:台女百武 - 耐久與攻擊
第十七回題目:回復能力 - 台男與明女

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 999999 才可瀏覽,您當前積分為 0
回復

第一回:日男與火龍車

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4371141

gary1434:
日男昌2
可吃大力丸,攻擊力理應較高 勝無相300
300MP200MP 勝
刀飛出去速度快 勝火龍飛出去較慢,但較長
技能施放速度視乎所用之武器,但較快 勝技能施放速度較慢,但固定
地上沒有遺下任何痕跡火龍經過會留下地火 勝
有特性點 勝沒特性點
可用多種不同武器 勝只能用槍矛(解封符失效)
1轉 和2轉 和
日本 :lol台灣 :lol
不可以放倉可以放倉 勝
主角,能做主角只能做的事情(如傳送符) 勝傭兵
用念力 和用陰陽師 和
可穿著服裝 勝不能穿著特別服裝(如無影風)
有耳環 和有一對牛角 和
沒車坐有車坐 勝
要使用改名書改名可以隨意改名 勝
可用百武增加發刀攻擊力 和A兵才放技能較痛 和
只有一個主角位只佔用1/6 將帥位 勝
技能把刀要打直豎起(直橫車除外) 和火龍要和怪腳刷過(直橫車除外) 和
上下場有死位 和上下場有死位 和
死左沒死神符/不強登要番城死了可吃復活藥,不用回城 勝

雖然是7V7 ,但較實際的比較,日男優勢較多
不過優勢多與否,也視乎兵陣E.G. 兵陣所有兵都是陰C技,你日男的話要帶多隻念C了^.^
回復 支持 反對

第二回:日凶與老黃忠臣

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4375752

a402972345:
個人認為黃忠優勢較好
1.黃忠可以裝有獨角弓 1黎獨角可以用黎打王 2黎黃忠本身可以清天怪
日凶係打王就較為輸蝕
2.成本可以話比日凶低好多好多倍 不論新手 老手都可以玩到
日凶就只供比有錢人玩
3.黃忠係打段 可以召喚靈魂幫助睇位
4.隨住改版 等級愈黎愈高 武器亦會愈黎愈多 多數都係出比2轉/主角用
凶獸的技能種類又會比黃忠少

gary1434:
日凶黃忠
技能持續性輸出:victory: 一個技能只打一下
施展技能較快:victory: 施展技能較慢
技能一出現就能扣血:victory: 技能要接觸到地下後,才扣血(可用視野減少由天空到地下時間)
耗魔較高耗魔較少:victory:
可裝備凶武把法量傳給隊友:victory: 沒有輔助隊友技能
只能配凶武可裝備各種弓箭(獨角鬼,朱弓,赤弓),裝解符後,可使用該武器之技能:victory: :victory: :victory:
成本高普遍成本低:victory: (本人例外)
佔凶獸位1個:handshake 佔帥位1個:handshake
只有轉職紅利可無想300+轉職紅利 :victory:
沒有兵能輔助他達到更高傷害朝凶可用凶武提高傷害 :victory: :victory: :victory:
沒有召喚技能(只有凶武的小日凶-.-")有忠臣之魂 :victory:
範圍固定範圍隨等級有增長,200等後超大且較日凶大 :victory:
技能沒太多BUG :victory: 技能有時出現BUG,打中不扣血
加點偏向全智 :victory: 加點要因應智力和敏捷
技能施放距離短技能施放距離長 :victory:
天生只有技能和普攻天生魔法火箭:victory:
低等級傷害已不錯至少300無想+180等後才見威力
有特性點 :victory: 沒有特性點
技能可打天可打地 :victory:百萬視只能打天
回復 支持 反對

第三回:白虎與朱雀

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4378913
回復 支持 反對

第四回:青龍符與馬符

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4383497

6c03:
我係支持正方~因為青龍符一來實用~二來有隻龍仔出黎放煉獄術可以燒下怪既血~三來又可以增加移動速度同攻擊速度~四來又可以減怪少怪既移動同攻擊速度~比起馬符剩係得20秒既加速實用好多倍~當然都有佢唔好既地方~不過主要都係價錢問題~
heilaam0203 發表於 18-8-2012 14:32

馬符同青龍符一樣都識加攻速同移速,但相反既問題係,青龍符減怪速,未必有用。
第一,例如你用既係朱雀或日男,咁d怪一減速,封冰就卡唔晒d怪 好散,變左唔可以一次過打大量既怪。
第二,而馬符係唔影響怪本身既移速下,可以令自己行去特定位置打怪。如果計數 減怪速 加自己移速,
         即係-2再+2,即係同無用過無咩分別地方,但馬符只係+2己方移速。
第三,價錢問題,馬符只係一道符,而青龍符需要用三道符合一道,價錢上就貴左好多。
第四,青龍符隻青龍亂放火,如果唔小心跑左部份兵出去,但比火遮住又唔知,又會死兵,
         而且如果你需要休戰,佢又會打醒d怪,所以,在我立場來看,馬符係最好的。

ReiAuska:
我係支持正方~因為青龍符一來實用~二來有隻龍仔出黎放煉獄術可以燒下怪既血~三來又可以增加移動速度同攻擊速度~四來又可以減怪少怪既移動同攻擊速度~比起馬符剩係得20秒既加速實用好多倍~當然都有佢唔好既地方~不過主要都係價錢問題~
heilaam0203 發表於 18-8-2012 14:32

首先,青龍符實用方面.我吾係好贊同,拿,比喻我用隻麒麟打爪男,如果我用青龍符,如果多堆既話,我一開符 D怪又行慢左,就算隻兵行得快,都要回MP架,係呢個情況,馬符點解吾會好D呢?
第二,青龍仔可以放煉獄術黎燒下怪既血,我絕對吾贊同,第一,煉獄術令人睇唔清楚D怪既來向,第二,我相信用青龍符,都吾會係新手啦?,扲個青龍符黎燒血,為何我不出多幾下技呢?
第三,減怪既移動同攻擊速度,呢樣野 我相信,佢又加快自己兵既移動同攻擊速度,又減怪既移動同攻擊速度?咁我用佢黎做乜?又要貴,又要100級先用到,為何我不買馬符/其他更"實用"既神獸符呢?

青龍符比馬符好
雖然馬符的使用等級比青龍符低,但係100級好快就可以升到
青龍符有馬符的特點,而且青龍符會在戰鬥果陣多隻小青龍,小青龍亦可以去頂兵,雖然唔係頂得好耐,但係都好過冇
雖然青龍符招煉獄術威力唔高,但係都好過冇
青龍有減慢敵人速度的能力
所以我支持青龍符
SO42- 發表於 16-8-2012 15:45

100級,你由1級升到100級,我想問,如果新手,要升100LV,要幾耐?吾通又要去叫吸手待組?,但係依家原住巳家冇人打,你想吸手待組都冇啦...依家好吸既 起碼都要120Lv,我絕對吾認同你呢句 100級好快就可以升到,入冥界升lv 另外,我想問你既好快姐係幾耐?
仲有.又係個句,我不相信煉獄術可以殺哂一堆怪!,而且,新手係好需要休戰,而青龍符係會破左個休戰,咁新手黎講,仲有乜好處呢?

第1:青龍符已有馬符特性(加速)同馬符打成平手
第2:青龍符可以同時減慢敵人速度,方便走位打怪,甚至令日男,火龍車等無限遠攻的招發揮到最好,怪黎到主陣之前已死
第3:小青龍好頂得GA,例我段男200SET,小青龍打黃牛怪5補命都頂到15至20秒
第4:小青龍可以幫手用煉獄術打人
第5:用青龍符可以有小青龍跟係後面,型爆
反駁
1.小青龍令我封冰打怪時引到人開大技秒我全陣
答:小青龍可透過用一隻冰+SHIFT鍵控製,行番入去就OK
2.青龍符令高級的敵人部分速度減慢,搞到D怪1前1後分散左,點清場?
答:除非掛機打,否則青龍符加的速度能使我方快速到達敵陣清場.影響不大.而且出現部分速度減慢的都係高級怪,很少人會談高級怪要清場吧?高級怪分散打更易吧?
JIMMY8600 發表於 15-8-2012 23:18

青龍符可以減慢敵人速度,又可以加快自己.咁咪姐係減完1又加番1?咁咪姐係冇變過!
小青龍好頂得,我相信200set鍛男有柱有生死,一定吾會死,我自己都係200set鍛男,+左200套祖2 打獅子佢都殺吾死我祖+主,而我又想問啦~,小青龍又可唔可以吾死呢~?
青龍符可以用煉獄術打人,但係.我想問佢打"食云獸" 一下有冇400?,仲係個一句 青龍符係會破到休戰,又令人眼花,如果你話打段用,咁點解吾用玄符/虎符/馬符 虎符有3隻,打天又得,玄符可以加抗,又可以打天地,馬符又可以用黎走快d,開左符,全隊只要有頂怪.都可以重整陣型先打,
另外.我吾認同你講既"打高級怪分散吾係仲好" 我想問...有乜人打怪係想分散哂先打= =我吾知你既高級怪係知乜,我當佢係獅子啦,吾通d獅子要分散哂先好打?一場要幾耐丫= =
我當你吾係獅子,爪男呢..分散哂,爪男又係吾同位攻擊你,咁集中哂佢 只有一邊比人打.吾洗2邊一齊打哂.吾係更好咩?
回復 支持 反對

第五回:台幻與雷戰車

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4388439

a402972345:
雷戰車:
力量:75敏捷:26
體質:256智力:155
打抗:50%  法抗:60%

台幻:
力量:70敏捷:80
體質:250智力:110
打抗:30%法抗:60%

從以上黎睇,雷戰車只係敏捷上係比台幻為低,其他屬性上都比台幻為高,
如果各都是空裝1lv雷戰車的戰力是比台幻更為高。

裝備問題:
雷戰車:
雷戰車可以從200lv傭兵(市面上很多200lv兵) 便配帶高級的裝備。
雷戰車可以配帶解封符
雷戰車的武器可以鬼道加強能力

台幻:
台幻一開始只能慢慢從升級方面去更換裝備。
台幻卻不能配帶
台幻武就只有雷獸的項鏈的固定屬性

也就是說裝備上雷戰車可以獲得的屬性比台幻高。

技能方面:
雷戰車:
雷戰車有本身天生技"狂雷"及解封符後的"滿天花雨"                          
狂雷有秒點 滿天花雷有範圍能夠清怪        

台幻:
台幻只有"霹靂",而且40級開始範圍才慢慢變大
他只能升到100lv才可以帶雷獸的項鏈使用"婆裟之火"(技能和雷戰車的狂雷一樣有秒點,但出技為慢)

技能方面兩者都差不多一樣。

戰鬥方面:
雷戰車:
雷戰車並不能夠對天攻擊
所以他升級方面是少了一個選擇

台幻:
台幻能夠對地及天
有很多怪他當然都能夠打
配合念力師能大大提升威力

武器方面:
雷戰車:
武器能在奇門教護法怪身上打出

台幻:
武器只能在工廠生產

總結我認為雷戰車同台幻其實不相上下
不過價錢方面都比台幻為低
適合初玩巨商的玩家使用
回復 支持 反對

回復 支持 反對

第七回:明女 - 獨角鬼與黑龍

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4396060

丫榮§:
分析:
首先明女黑龍有特性點加 而 獨角鬼 計四屬性而定 兩者相差非常遠
黑龍先不計特性 當然要用祖2生死先可以好頂  相反 獨角鬼無需要生死都好頂得 血多 抗高

觀點:
但我都是選擇明女黑龍
第一: 黑龍屬天怪 如怪物技能是放地 不能打天 咁就已經比獨角鬼優勝
第二: 如上黑龍屬天怪 移速快 以目前版本來計 大部份怪都能打到天 但技能放地
        所以可以入戰後 放龍 直接去敵方一直拖住怪 不容易分散 確保能夠快速清怪
第三: 雖然特性我無試過加 但每點特性+10% 力攻與生命力
        本身我自己有神獸青龍 但是無加特性的黑龍一招技已經跟青龍差不多 如加10特性會比青龍優勝
第四: 價錢方面 比獨角鬼弓 低 5倍有多
        加上獨角鬼弓 需要以現實時間去消 明女百武只需要武廠 計巨商時間消
        時間比獨角鬼弓短 實用可靠
第五: 先不比攻擊力 谷戰
        獨角鬼弓 +110敏+50智
        明女百武 +25力+25體+100智
        主角+智及+體 以方便自己調配屬性
        例如 5000hp 其後點mp 能夠比獨角鬼弓 多 75點屬性

黑龍弊處
第一: 死後不能復生 日後版都一樣
第二: 出技能不是由自己控制 是隨機
第三: 需改檔 才能方便控兵
第四: 每次出技用250mp 自身mp太少
回復 支持 反對

回復 支持 反對

第九回:雷公

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4402990

kafu1234:
雷公
休戰  
時間,消耗法力 不介紹52網有

地怪血量多於4萬 不能休戰
天怪9成 都可以休戰

特有王/天怪不能休戰
如 小玲 變身前可定,後不能
如 天怪 5萬血 異變不死烏是不能休戰

當4萬血以上怪物和天怪一起出現
雷公只可休戰到天怪,而攻擊地怪不會影響天怪休戰 (如 狂魔黑麟)

玩家戰鬥時出現一些4萬血以下怪物而,
而跑速很快,休戰更可更容易控場.

一些天地怪物組合
休戰可以使玩家少出現手忙腳亂情況,
而還可以專心殺地怪

以前一些玩家說休戰出現是破壞了
巨商控制的特色,這個就各花入各眼

強力恢復
恢復量,消耗法力 不介紹52巨商網有

範圍 單體   可手動/自動,
強力恢復 距離 整個戰鬥地圖 (手動)
如要解異常,目標一定要扣血才可以解,
強力恢復,只能解一些的異常.

武器 佛硃   
技能 地震術  
消耗法力40  範圍 中等 傷害低   ( 陰 ) 1次傷害
只有中心傷害比較高 ,越外傷害越低,
不合適殺超過5千血以上怪 速度過慢

155 180 佛珠技能 暗黑珠子
消耗法力400  範圍 大中 傷害高   ( 陰 )  3-4次傷害 傷害平均

如不想吸經升 對想手動升雷公是一大喜訊,不過價格就是惡夢,
因為暗黑珠子的武器價格十分貴,材料不容易收集,不是平民使用,
加上2轉使用武器技能要配合解封符,才可用使價格更貴,
所以多數玩家會吸升.

配點
不攻擊 2000-3000法 全血
攻擊(地震術)  500法 全力
攻擊(暗黑珠子)  全智

對裝備,控制能力 高手玩家
這2轉可有亦可無

對裝備,控制能力較差 新手的玩家
就變成 強力支援
回復 支持 反對