打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 由於超版Hellkite違規,故撤除巨商版管理權限及扣10000樂點

見你做人處事都好好 建議你去寫一篇文章申請巨商版主 為我地搞活動 ...
C小旋風 發表於 19-3-2013 00:21

閣下抬舉了,我只系個過路人 只系有時上樂古睇下巨商有咩事發生 始終都有4年時間玩過下巨商 放吾低~如果話服務大家,本人真系無能為力,一黎冇玩巨商一段時間;二黎閒人比較適合我
至於話活動個方面,諗頭大家都有,現任既版主我相信只要您同佢地提出下意見,可行既我深信佢地會為您地服務
回復 支持 反對

你比喻樂古巨商情況為亂世恰當嗎?事實上開貼既人數愈來愈少,
有需要用到高壓手段管理,而非鼓勵會 ...
dddkap 發表於 18-3-2013 23:43

(1)你所說的「治亂世,用重典」?

現在討論區如何亂世? 請問亂世的意思是什麼? 是人流大減嗎?
那麼為什麼要在討論區上用重典? 會員自由討論也要用"重典" 管制嗎?  

英國普通警察是不攜帶武器的,因為武器的潛在危險以及攜帶武器的進攻性形象使公眾難於接受。
http://big5.cri.cn/gate/big5/gb.cri.cn/9523/2006/05/22/421@1054850.htm
可以討論下英國CASE

(2)<<左傳>>有云:「政寬則民慢,慢則糾之以猛」
意思是:政策過於寬鬆,百姓就會輕慢,傲視,要解決這些問題,方法就是用嚴厲的政策來糾正。

請問討論區上的情況是否和春秋時期,戰火連天情景相似?
另外由邏輯上看,是否非黑即白? 嚴厲的政策>守法  寬鬆>輕慢,傲視 兩者必然成立??

(3)好心為塊版好,反而比人當左衰人咁辧,好不明白點解會員們的思考層面咁低。
依你所言,
二戰時期,希特勒主張優生學,認為德意志民族比猶太人優越,殺了1100萬人。他同樣好心為德國好,反而比人當左衰人咁辧,好不明白點解全世界的思考層面咁低?

(4)我不是偏幫任何人,只是希望大家在投訴的同時,想清楚對方是否真係一無事處。
看來會員也不太理智,一次便埋沒了別人所有的功績。

是其是,非其非。 這次犯錯就是犯錯,別人是否一次便埋沒了他所有的功績已經是後話。

我諗返起一個名言
A little learning is a dangerous thing.
最後,我只係講我只想正視討論的方向,別無他意。
回復 支持 反對

哈哈   佢都有今日
回復 支持 反對

其實我就覺得有d悲哀- -
我自問就冇點犯過版規
公道講句.
h超版只是不得人心.
沒有太過於隻眼開隻眼閉.
就致不少會員對佢不滿
我可能重重覆覆玩巨商同樂古
吾係因為一件事都吾知道h超版咁紅既原因
而且認真講句
人誰無錯?
就因為不得人心.惹起眾怒.就被處分.
我亦吾係專登話護h超版
我明.佢都有錯有責任

當然佢冇接受各會員既意見
或不懂打好關係
再處理不少巨商版務問題,惹起非議
致不少會員懷恨在心
anyway,點都好啦
當一次教訓,我相信
沒有永遠的對,也沒有永遠的錯
只是各持己見
我都吾希望一點既犯錯/知法犯法
就末殺一個人既功勞
正所謂,冇功都有勞
希望各會員,因此事後
對H超版有不同的看法.不只是一面倒

本人純以自己角度及認知去發表言論
若有得罪,請多多包涵
回復 支持 反對

當天種下的"恩"
今日承受既"果"

只是冇左巨商既管理權個"果"
咪算罰得小,仲有超版做~
回復 支持 反對

現在討論區如何亂世? 請問亂世的意思是什麼? 是人流大減嗎?
那麼 ...
Bro2012 發表於 19-3-2013 00:32

你引錯人,不過論據十分充足
回復 支持 反對

其實我就覺得有d悲哀- -
我自問就冇點犯過版規
公道講句.
h超版只是不得人心.
沒有太過於隻眼開隻眼閉.
就 ...
傲邪一少 發表於 18-3-2013 16:34

認同!我都曾經俾佢扣過分,禁過言,不過都係因為自己有錯,唔睇版規
雖然佢係有錯,但係佢既努力相信大家都有眼見!
活動搞得唔錯其實,有活動已經好過冇,唔通想人地好似橙咁,咩都唔搞,唔理,先係最好?
佢只係比較嚴,或者講清楚D係對人嚴對己寬,但人誰無過!,其實管理一個版真係唔易,只係佢唔係好識搞好關係!
我亦覺得今次的結果都合理 (撤除巨商版管理權限及扣10000樂點) , 無需要再加重!
或者佢改過後,會係一個更好更好的版主!
回復 支持 反對

其實唔計他犯規的事,我不覺得他的扣分方法果d等等有問題,古語有云「治亂世,用重典」,他作為一個超版, ...
chipmunk123 發表於 18-3-2013 22:39

那麼為什麼要在討論區上用重典? 會員自由討論也要用"重典" 管制嗎?  

英國普通警察是不攜帶武器的,因為武器的潛在危險以及攜帶武器的進攻性形象使公眾難於接受。
http://big5.cri.cn/gate/big5/gb.cri.cn/9523/2006/05/22/421@1054850.htm
可以討論下英國CASE

(2)<<左傳>>有云:「政寬則民慢,慢則糾之以猛」
意思是:政策過於寬鬆,百姓就會輕慢,傲視,要解決這些問題,方法就是用嚴厲的政策來糾正。

請問討論區上的情況是否和春秋時期,戰火連天情景相似?
另外由邏輯上看,是否非黑即白? 嚴厲的政策>守法  寬鬆>輕慢,傲視 兩者必然成立??

(3)好心為塊版好,反而比人當左衰人咁辧,好不明白點解會員們的思考層面咁低。
依你所言,
二戰時期,希特勒主張優生學,認為德意志民族比猶太人優越,殺了1100萬人。他同樣好心為德國好,反而比人當左衰人咁辧,好不明白點解全世界的思考層面咁低?

(4)我不是偏幫任何人,只是希望大家在投訴的同時,想清楚對方是否真係一無事處。
看來會員也不太理智,一次便埋沒了別人所有的功績。

是其是,非其非。 這次犯錯就是犯錯,別人是否一次便埋沒了他所有的功績已經是後話。

我諗返起一個名言
A little learning is a dangerous thing.
最後,我只係講我只想正視討論的方向,別無他意。

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
C小旋風 + 1 引用古典+名言 供會員參詳及反思 ...

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 47# jacky123200

認同
而且對於不少人幸災樂禍或
感到快意.
我認為並沒有什麼問題
始終你得罪或惹起眾怒
就預左有這樣的結果出現
而且幸災樂禍,也是對H超版的處分
感到滿意.
對於落井下石
雖然我認為沒有什麼大不了

一件事情發生有多種心態出現很正常
亦明白人非聖賢
就算聖賢也有錯

但我都希望不要太過於落井下石
或不滿意RON管理員的做法

始終你講你有道理
我講我有道理
人地講有人地既道理

做人何必太執著?
回復 支持 反對

回復  jacky123200

認同
而且對於不少人幸災樂禍或
感到快意.
我認為並沒有什麼問題
始終你得罪或惹起眾 ...
傲邪一少 發表於 18-3-2013 17:05

戲如人生,人生如戲,放過別人,也是放過自己何必執著於一時之氣?
回復 支持 反對