查看: 2315|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] 金蟹?金大便?金閃閃? 台服初體驗視頻(字幕)

首先感謝好友借帳了

感覺上,台服和港服差不多...只是會玩的人比港服多

我還是射不中人...

BGM: quantum jump-真里歌
angela - KINGS

部件:[攻擊型] 攻擊力,光束強化,盾牌強化

取向:
光束強化原因在於本機除浮游外射擊武裝都是光束,
裝了對防光也不太吃力,
盾牌強化令盾硬度更高,
攻擊力是填補和新世代機體輸出的距離

小評:
金蟹的全身盾是遊戲中較強之一(G改後有下修),
R前中-遠距對射其1900系數也相當強,
而且能對應小場而爆甲對應,

相對R前盾破後就容易成了戰靶,
被負面打中(定身槍等)不能立即爆甲就容易被秒掉,
而R後沒加3武時除多了盾外就比較無力
其後加上了,火拼時也改為R後為主

雖然能自由因應時勢去爆甲,
但爆甲前後在同類型機也不算突出:
R前不能接槍,機動性差(兩者也有的如流自/深度,深度什至有控場能力);
R後比此機強的23接槍 大有機在(如X2改)
因而感覺沒有特出之處,什至較弱勢

但因可以靈活爆甲,
以及R後輸出比R前較強(對比其他大機爆甲後不能打遠距),
加上全身盾,較為攻守兼備,
因此設定此機攻擊力不算過高而兼有高的防禦能力

技能改善了回彈慢的問題,以及加了攻擊力最大化加攻,
BOOST增長令可以方便R後走位

總結:
金蟹在現今版本在射擊機中是中規中矩,
射擊能力不出眾但生存能力高,
以整體同類型機體相比(大機爆甲後變小機),此機還是比較強的,
但只以R前/後和同類型機相比,就容易比下去

重點:
爆甲的時機要決斷,
除了片尾提及的兩個較極端的情況,
早了爆甲也不置於會令整體輸出下降

---------艦娘分界線----------

用左7萬鋁終於中翔鶴....
終於齊正規空母
回復

冇辨法,而家通街都係抗光機,金蟹便顯得較難生存
以前我都有用開金蟹,但當我見到曉,V2AB等抗光機就有心無力,之後少左用,久以久之金蟹處於半雪藏狀態
回復 支持 反對

第一場八門對金便便完全不利啊
回復 支持 反對

本人玩呢架會開左2技先R
有無人都係咁
回復 支持 反對

本人玩呢架會開左2技先R
有無人都係咁
pohy 發表於 6-6-2014 21:00

開左2技之後,R後的遊擊能力大增,攻擊力也不能小看
回復 支持 反對

冇辨法,而家通街都係抗光機,金蟹便顯得較難生存
以前我都有用開金蟹,但當我見到曉,V2AB等抗光機就有心無 ...
sdg917 發表於 6-6-2014 17:54

其實第2次G改後情況算好左,多左光束強化呢個部件,
不過未G改前最後個patch真係好少人用呢部...
回復 支持 反對

其實第2次G改後情況算好左,多左光束強化呢個部件,
不過未G改前最後個patch真係好少人用呢部... ...
o19042 發表於 6-6-2014 22:22

話説好似半年前泡菜更新時加強左金蟹血防同埋光罩耐久度
回復 支持 反對

話説好似半年前泡菜更新時加強左金蟹血防同埋光罩耐久度
sdg917 發表於 6-6-2014 23:37

如果對比戰記同飛雪拆包,係不升反跌...(6500>5000)

戰記D 野唔準

阿爾瓦特雷
https://yukict.com/bbs/thread-56988-1-1.html
回復 支持 反對

如果對比戰記同飛雪拆包,係不升反跌...(6500>5000)

戰記D 野唔準

阿爾瓦特雷
https://yuki ...
o19042 發表於 6-6-2014 23:43

唔怪之得,感覺上我都唔多覺佢襟打左,不過R後支萬惡中距離判定粗槍在粗槍種類裏比較順手
回復 支持 反對

回復