查看: 4025|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位中五中七生 我有小小分享

大家諗住考完al或者ce 之後

大家既後路係乜

我都做過會考生 我可以係度分享下
起舊年啦 我自己都幾懶散 惜別會之後就係屋企狂煲機
當時 所有中5考過我既老師都叫我溫書
你溫書 你一定升到中6
但係我真係好懶 past paper都唔多買
可能果時係諗住 會考完 係 全職係遊戲度賺錢

但係我知道自己打機又唔係超勁 同出面d人比 真係九牛一毛
放榜啦 得果4分 我預3分 咁都比我 中文合格 其實我淨係諗住 maths得個c 呢3分
竟然連中文都合格 可能升篇文有感而發啦 哈...

講真 我覺得學校d升學講座係冇乜用 點解呢?
其實學校果d升學講座太單方面 姐係淨係講好個方面 但係就忽點左社會既認受性 又或者同社會既前境
話就話 high dip 同中七比 老闆可能請 high dip先 因為 ive係比較職業化
真係讀d實用性既野 而中67係讀比較理論性既野
咁點解冇乜用呢 其實 讀完high dip 4年 18萬 搵既工都可能 跳級 但係由於冇工作經驗
所以都可以由低做起 比如工程咁 工程讀完4年 拎左張建築系證書 但係出黎搵工都可能係
工程主管(睇地盤 點工人做野果d)
真係要谷番d經驗先上到位 而且 而家d橋都搬哂大陸起 真係香港建築界低落就係咁解

我想講既就係 要為自己前途著想呢
唔好淨係聽單方面既意見
可以問下你D FD 問下你想讀既學校 或者你想做野既 問間公司 口碑係點
聽取多方面意見 從而了解果間學校/公司 質素 課程/產品 佢既制度/證書 既認受性 等等

你都要好好了解清楚 先去決定 唔好輕舉妄動 前途把握係你手 你地要好好珍惜
回復

唉...
我而家仲係個死f.1仔~!
都唔知有冇機會讀中五呀!!
回復 支持 反對

我係
今屆會考生=V=
回復 支持 反對

我依家刀係F.2...
刀無乜點諗過大個想做乜/點
回復 支持 反對

Originally posted by 牙駿:D at 2006-4-8 09:22:
我依家刀係F.2...
刀無乜點諗過大個想做乜/點

唔得咁ka
最起碼要諗定乜野職業係有興趣

我成日話 有目標先會成功
冇目標 做人還有甚麼意義

由今日開始 改變自己牙
回復 支持 反對

你話讀ive會好~
係既~有d工作經驗ar ma
你話讀ive讀建築~一出黎做工程主管~<---可能咋~邊有咁易
就算得~最多都係比你做到"工程主管"
但係如果大學畢業既人~可以繼續再做高層d~because有實力
好多人讀完ive~都繼續進修~唔係讀完拎左張證就得
回復 支持 反對

Originally posted by *STYA* at 2006-4-8 10:11:
你話讀ive會好~
係既~有d工作經驗ar ma
你話讀ive讀建築~一出黎做工程主管~<---可能咋~邊有咁易
就算得~最多都係比你做到"工程主管"
但係如果大學畢業既人~可以繼續再做高層d~because有實力
好 ...

ive18萬4年 搵份工程主管 6-7千
再上大學3年 一年4萬2 都係得萬2

還債都還半世
回復 支持 反對

家陣f.3~到時都會考慮下你既意見
回復 支持 反對

我 E + F 1 = =

拉 屎 一 屇 會 考 = =
回復 支持 反對

我先F.1大長遠了.- -+
回復 支持 反對