打印 上一主題 下一主題
收起左側

[討論] [每周一問] 世紀大難題--指派之謎 (答案已揭曉)

答依條問題,就首先要解釋何為物件面積and質點

所謂質點,即是把一件物件代替為一個無限小的點作表示
物件的質點就在物件的中心
平日玩AOC時,每一個士兵同建築物都有一定大小的範圍
但用個AOKTS的人都知道,用AOKTS來看一個劇有何物件時,他們的位置都是以(X,Y)來表示
即是說,劇情開始時,物件的質點(即中心點)就在座標(X,Y)的位置
(所以才有疊兵同建築重疊的存在)

每一個物件都有一定的物件面積(除了投射物是0外)
一件物件的物件範圍在另一件物件的範圍內(即兩者重疊),
即視為兩者接觸(觸發事件:條件: 將指定物件帶到指定物件 達成,近戰兵開始攻擊)
遠攻兵的投射物接觸到物件範圍內,就視作成功攻擊
可移動物件範圍(eg:士兵)面積是以質點為中心的圓形
不可移動物件範圍(eg:建築物)的面積即以質點為中心的正方形

說回正題,點解觸法唔能夠移動至空格的中間
因為在劇情的觸法,只要物件的物件範圍(不是質點)接觸到指定地區,條件/效果就視作完成
所以,你隻民兵(無論係唔係用觸法產生的)的物件範圍一到(X,Y)point,

AOC系統會視 效果-指派物件 完成 , 隻民兵就會停低
所以
民兵一定唔會100%在區域(X,Y)內

回復 支持 反對

回復 11# chunhimlai
其實有100%的方法...
回復 支持 反對

回復 11# chunhimlai

閣下對 AOC 的理解十分深入,
內容亦沒有錯漏,
很好地闡述了指派物件的原理,
及其不能到達中心點的原因所在。

然而,100%準確的方法是存在的,
觸發中亦只需要用到指派物件。

請容我稍後我把原理及檔案發佈於#1,
同時樂點將會給予 閣下 及 jsnjsn761 各50。

(問句: 點比樂點人@@?  唔通要版主扣我再加比你地?)
回復 支持 反對

回復  chunhimlai

閣下對 AOC 的理解十分深入,
內容亦沒有錯漏,
很好地闡述了指派物件的原理,
及其不 ...
chickenpie 發表於 22-3-2011 18:33

係唔係用aokts張定點設係(X.5,Y.5)?
回復 支持 反對

回復 14# chunhimlai

唔係,
#1講左

1)放置一個 1P 的民兵及 2P 的民兵。
  (2P必須為敵對)

2)運用觸發事件把 1P 民兵指派至 2P 民兵。

3)使用 AoKTS 把 2P 民兵變成自我進駐。
回復 支持 反對

回復 15# chickenpie

w0w 個方法係那位大提供  定係雞比自己諗到出黎?
我又發問一下-.-  負10樂點, 雞比兄既rpg角色都係姓林 5通有內情~
回復 支持 反對

回復 16# Viscount

唔係我諗出黎架,
我邊有咁勁 -V-
熱心人士不願名字被發布 =]

冇內情…
Srpg2主角係姓柳嫁 =]
想知詳情入Srpg1 post 傾 xdd
回復 支持 反對

回復 17# chickenpie
既然係咁...係唔係順便呃下post????
回復 支持 反對

回復 18# jsnjsn761

唔係 /_____\
我邊有咁衰,
只不過係唔想依度離題, 傾 Srpg2 既野 @v@
回復 支持 反對

回復 19# chickenpie
仲有前傳lo 7.7(透露左a_a)
回復 支持 反對