查看: 14861|回復: 57
打印 上一主題 下一主題
收起左側

八字?!其實唔難

根據維基百科Wikipedia上記載:
八字源自古代的中國,是一種利用天干和地支來準確記錄年、月、日、時的方式,由「年干,年支」、「月干,月支」、「日干,日支」、「時干,時支」,共八個干支所組成(共八個字),年、月、日、時的干支組合稱為「柱」,形成「年柱」、「月柱」、「日柱」、「時柱」,故八字又稱為「四柱」或「四柱八字」。

上面所講到既「柱」,其實即係「六十甲子」其中一個組合;「六十甲子」亦係就係由十天干同十二地支組成,如下圖示:

冷知識: 由於十天干同十二地支既組合一共有60個(10同12既最小公倍數),所以稱為「六十甲子」;另外亦有「一甲子」相當於六十年既意思~

其實八字只係一個日期,由十天干同十二地支所組成既一個日期~
十天干: 甲、乙、丙、丁、戊、己、庚、辛、壬、癸
讀 音: 夾、月、炳、叮、冒、幾、羹、新、任、貴
十二地支: 子、丑、寅、卯、辰、巳、午、未、申、酉、戌、亥
讀  音: 止、醜、人、牡、臣、自、五、味、新、有、恤、害
對應生肖: 鼠、牛、虎、兔、龍、蛇、馬、羊、猴、雞、狗、豬

冷知識: 今年(2013年)係癸巳年,亦即係蛇年;而下年(2014年)就會係甲午年,亦即係馬年,如此類推~

八子算命除左要運用十天干、十二地支、六十甲子之外,當然仲有好多野啦,而其中一樣,就係「五行」

根據維基百科Wikipedia上記載:
五行是中國古代的一種物質觀。廣泛地用於哲學、中醫學和占卜方面。五行指:金、水、木、火、土。認為大自然由五種要素所構成,隨著這五個要素的盛衰,而使得大自然產生變化,不但影響到人的命運,同時也使宇宙萬物循環不已。
五行學說認為宇宙萬物,都由金水木火土五種基本物質的運行(運動)和變化所構成。它強調整體概念,描繪了事物的結構關係和運動形式。如果說陰陽是一種古代的對立統一學說,則五行可以說是一種原始樸素五元分形集的普通系統論。
五行相剋:金剋木,木剋土,土剋水,水剋火,火剋金。
五行相生:金生水,水生木,木生火,火生土,土生金。
如下圖
*注: 綠色線為相生,黃色線為相剋*

冷知識: 常人所講既「五行」順序多為「金木水火土」,甚至倉頡碼順序亦係咁。但係根據「五行相生」,其順序應為「金水木火土」

而五行其實亦係十天干同十二地支之中,如下圖

冷知識: 由於8(八字)除唔盡5(五行),所以冇人可以擁有平衡既五行,甚至有人會欠缺某種或多種五行,俗語為「五行欠X」,另外亦都延伸至另一種俗語「五行欠打」

另外五行亦代表方向(東南西北中),如下圖

冷知識: 承上既五行順序說法,「木火土金水」亦係其一,因為同時係「五行順生」亦代表住「東南中西北」,亦係小弟比較鍾意用既順序。
:o 冷知識: 古代中國一向以坐北向南為主,所以有不少建築物同埋神像佛像都係坐北向南。
:o 冷知識: 「東西」一詞意指「物品」的由來,其實源自五行。
說理學家朱熹去會他的朋友盛溫和 , 盛正提一個籃子準備上街 , 朱熹問道: 「你上哪去?」「去買東西 。」朱熹又問: 「為何不買南北?」盛溫和說:「東方屬木 , 西方屬金 , 凡屬金類、木類的我這個籃子就裝得;南方屬火 , 北方屬水 ,  水類、火類這個籃子就裝不得 。所以只能買東西 ,  不能買南北 。」

~分享住咁多先啦,有意見既不妨係下面講~

評分

參與人數 3樂點 +200 Bravo! +4 收起 理由
愛玩樂 + 50 + 1 追加
chiuandy123 + 50 + 1 內容精彩
RoyLo + 100 + 2 精品文章

查看全部評分

回復

我喜歡測名(?)
周易算名很準的說!
回復 支持 反對

出現了
回復 支持 反對

我喜歡測名(?)
周易算名很準的說!
翾欞 發表於 23-2-2013 15:18

同感XDD
我倆都感受過
回復 支持 反對

係囉唔難姐-_-
回復 支持 反對

我喜歡測名(?)
周易算名很準的說!
翾欞 發表於 23-2-2013 15:18

我唔識測名,但係有接觸少少,真係好皮毛...
所以未有可能同大家分享...
回復 支持 反對

係囉唔難姐-_-
無名小卒=] 發表於 23-2-2013 15:20

其實學左之後先覺得真係唔難...
未接觸過既當然會覺得係迷信或者撞彩,其實咁諗係錯...
舉個例,同學校上堂一樣,數學堂,你明左條數點計,咩上底加下底乘高除以二,之後既梯形你都會識得點計面積,其實唔難~
回復 支持 反對

其實學左之後先覺得真係唔難...
未接觸過既當然會覺得係迷信或者撞彩,其實咁諗係錯...
舉個例,同學校上堂 ...
~蛇仔~ 發表於 23-2-2013 15:36

但有咩根據呢- -
回復 支持 反對

但有咩根據呢- -
無名小卒=] 發表於 23-2-2013 15:41

學左就會明,呢度唔方便透露...
回復 支持 反對

學左就會明,呢度唔方便透露...
~蛇仔~ 發表於 23-2-2013 15:44

我既意思係- -
姐係呢個時段D人就可能大方D <--
純粹係本書話咁定點-_-
回復 支持 反對