查看: 4684|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手影相 長洲之旅

自己對dc毫無認識
買在部f100fd去長洲影(當然唔係為去長洲而買)
唔知點解影完事後睇番有好多相都係因為對焦唔到
同埋始終自己成日手震
特別遠野,同埋好多都好暗,都用在ev+1/3了
所以都唔敢拎d唔清楚既相上黎比大家睇
又覺得自己影野太個平,,點樣改善下呢?
由f100fd所影下的相片

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
§SpyShadow + 4

查看全部評分

回復

唔夠光係正常喎~例如沙灘果張~明顯係有少少under左~
一般而言~dc仔應該會係全畫面測光,即係會根據整個畫面的光暗分佈來決定快門與光圈,在一情況下,均不會有太嚴重的under或over的情況,但有些情況~明明相機顯示正常曝,但最後都會under或over的情況~
例如影維港夜景或演唱會~如果用正常曝,一定會出現over的情況,原因是畫面的大部份是黑暗,而在全畫面測光的情況下,會被測為唔夠光,於是把快門變慢,變成整體夠光,誰知這情況下,使主體反而變成over~或整張夜景相讓人覺得影得太光,天空不夠黑等。於是,在這情況下,我們應把ev降低0.7級至1級左右~這時,相片的主體反而會有正常曝光的拍攝而不會over
另一個情況,就是畫面有太多反光的東西,而使拍攝後的照片變得under,原因是相片含有太多反射光線的事物,讓測光系統誤會現場極光,於是調節至正常曝光數值,於是便出現under的情況~例如沙灘環境、雪地,有大片天空等,均會容易出現此情況~在這情況下,反而會調高ev值,一般是一級左右,因應不同情況再作加減~
回復 支持 反對

多謝你的指導
識是陽光較充足都會令快門快d啦可- -?
其實真係快門唔夠我會手震得好利害...
如果真係夜晚影相唔夠光,咁有冇計仔可以令快門快少少?
同埋普通夜晚例如影維港咁,,,大約用ev幾多比較好
有時又覺得太光冇在果種feel
有時又覺得太暗咩都睇唔到
回復 支持 反對

現時你的相片出現較暗的情況~正正就是由於陽光足夠加上太多反光物,使快門變得太快,而沒有足夠時間"入光"。

至於夜景~每部機也不同,建議多作嘗試~我自己一般會用iso200,而ev多數會調較至-0.7ev~-1.3ev,因應情況而定~
回復 支持 反對

如果夜景用iso200
而我部機係以1/3一格一格調節的
如果以你所說調節得咁低
咁影出黎未好暗睇唔清楚??
有空既話我想睇你影既夜景@o@
回復 支持 反對

選用低iso原因有兩個
第一:減低相機的感光能力,把夜空的光害因素減少,使天空部份能夠黑
第二:減低nosie,高iso會有nosie外,在長時間曝光的情況下,亦會有nosie的出現,所以建議盡量使用低iso

exposuretime曝光時間2.5 sec
fnumber光圈(F)值f 9
exposureprogram曝光程序Aperature Priority
isospeedratingsISO值(感光度)200
datetimeoriginal原始成像時間2006:07:31 20:07:27
datetimedigitized相機存檔時間2006:07:31 20:07:27
exposurebiasvalue曝光偏移Ev(APEX)-0.7 EV

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
§SpyShadow + 5 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

但dc ev咁低會唔會好似你地d dslr影得咁好哦- -
成日都係影完係mon睇會好靚,,但係電腦睇番先知道張相唔掂
點解你唔用iso100既@o@?
唔係應該更加正咩
iso100同iso200應該感光應該差唔多?
回復 支持 反對

其實你想帶出咩主題??~___~
回復 支持 反對

冇嫁
周圍影之麻
二日一夜唔通專登設定一個主題去影相咩- -
回復 支持 反對

唔用iso100的原因是......我部相機最低iso只有200
影夜景~一定要用腳架~不過由於dc仔輕,而我估你都唔會用我地果d大腳,所以就算用腳,都好易會郁,所以建議你不要曝光時間長過一秒~
回復 支持 反對