查看: 4673|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新劇本.高深謙遜的扳主請進

依幾日我諗左好多辨法寫game,但係發現完全唔得=_=

之後我去t-time問請唔請人 我想寫game 佢唔請

咁我就打電話去問人 佢地話 你寫個劇本 比game公司做係最好既方法

偉大和極高智慧的扳主 我地不如寫個新劇本遊戲 內容 風格..等 拎比game司做

我手頭上有幾個自己做既劇本 例如 新木馬屠城 引用佢攻城戰術改為我地三國戰事

遊戲為:你為剛出生的baby,出世之後選擇自己既路向進而踏入新三國志世界

你可以去抓魚為生做平凡人,也可以當兵報為,讀書也是文官必先條件吧?

遊戲中 你可以選擇自己工作(抓藥??打鐵??)大量工作 也可以跟npc收集任務(剛剛的傢伙還未結帳xyz殺掉他??)

還可以做教師(孔子你老了,我神扳主做教師吧)各種工作技能踏出新三國世界第一件決定

例如:我現在當兵了,當然死掉是會game over的。上到戰場就要靠你自己能力囉~~打仗場面大約跟Mount&Blade差不多。

好了,我在死神面前逃走這麼多次你們還不升我官?喔~,~升官就有自己手下 你可以鞭打他們

也可以叫他們去做事(昨晚的小偷跟神扳主的手下樣子真像)<- [[m52]]

現在夠了,我不想打仗了。我要做平民,遊戲王wason1成全你,去做公牛吧!~你假如選擇打鐵,我想打把神兵利器啵~!_!

打鐵中..突然萬馬成起,麻煩了(我神扳主累了,都說不打仗=_=)敵兵快沖進城內了!!(沒法子,神扳主接著去拼了,三國時代是這樣-_-)

真麻煩..曹操又要我去做武官..(我和神老婆商量過,我都係唔做官啦)。過兩天,有幾位刺客話要殺左我(神扳主),我突然醒來,

「一定是曹操派來..」(佢件甲度咁大隻曹字鬼唔知咩)。我把刺客殺光..慘了我可能要踏入暗殺小組(遊戲中,是可以當刺客)

還是不好了 我只想平安淡過..

兩年後,@@神兵現世,快點拿去賣吧~~發死!!到達市場,@@肥董卓仲想打劫我,我打999先。(三國時代還未發明電話,你手提收唔到架)

大檸樂,咁點搞阿~_~!偉大加上智慧雙全的神扳主手汁神兵,腳穿草鞋,氣姿叱吒的恐嚇董卓軍,結果被董卓五馬分屍.............game over

扳主我有冇興趣我地成班人組織個編寫三國小組(現實) 順便改寫你結局都好嘛[[m40]]
回復

"扳主我有冇興趣我地成班人組織個編寫三國小組(現實) 順便改寫你結局都好嘛"
唔係好明.....
不過講真...如果只係作劇情,都幾有興趣....
(在下係某全港作文比賽冠軍....)

不過如果跟你咁做
一定會用好多錢開發
有冇公司肯比錢你博.....

回復 支持 反對

原帖由 wason1 於 25-10-2008 21:31 發表
依幾日我諗左好多辨法寫game,但係發現完全唔得=_=

之後我去t-time問請唔請人 我想寫game 佢唔請

咁我就打電話去問人 佢地話 你寫個劇本 比game公司做係最好既方法

偉大和極高智慧的扳主 我地不如寫個新劇本 ...

小弟多口問句.雖然我唔係版主。

你o既故事係咪應該完全小小.無啦啦加999好似有d離譜..
回復 支持 反對

原帖由 [H]神之判官 於 25-10-2008 23:47 發表
"扳主我有冇興趣我地成班人組織個編寫三國小組(現實) 順便改寫你結局都好嘛"
唔係好明.....

不過如果跟你咁做
一定會用好多錢開 ...

你係全港作文比賽冠軍....咩組...中/小學??睇唔出[[yoyo_163]] (唔好話我串)
回復 支持 反對

原帖由 [H]神之判官 於 25-10-2008 23:47 發表
""
唔係好明.....

不過如果跟你咁做
一定會用好多錢開 ...

扳主我有冇興趣我地成班人組織個編寫三國小組(現實) 順便改寫你結局都好嘛

個我字打多左 琴晚太攰眼花

如果真係做 我地要先有個劇本 角色樣 圖..等等

我地玩三國既份子 再創一隻game出黎 我相信一定會成功 但係當然成功背後係要付出

回:小弟多口問句.雖然我唔係版主。

你o既故事係咪應該完全小小.無啦啦加999好似有d離譜..

咁係現代套用三國角色扮演 999就係現代證明 而三國時代未發明電話 就係古代

咁事實我真係太馬虎 因為打果時好急同好攰 結局都好草率
回復 支持 反對

原帖由 wason1 於 26-10-2008 21:46 發表

扳主我有冇興趣我地成班人組織個編寫三國小組(現實) 順便改寫你結局都好嘛

個我字打多左 琴晚太攰眼花

如果真係做 我地要先有個劇本 角色樣 圖..等等

我地玩三國既份子 再創一隻game出黎 我相信一 ...

你咁講到....如果冇人支持你我no.1 走出泥支持你啦[[yoyo_134]]
回復 支持 反對

我地搵日組織個時間 地點 開個茶會

至於帶領者 我地係度推薦 一個會長 同副會長

咁我當然要推薦神主帶領 周老要種草

睇下神主息怒 再作出決定

唔好話我長氣,我地依度全部都係三國老份子,對三國都要一定認知
只要有恆心,一定會成功!
回復 支持 反對

原帖由 ※華仔※ 於 26-10-2008 21:21 發表

你係全港作文比賽冠軍....咩組...中/小學??睇唔出[[yoyo_163]] (唔好話我串)

.............
初中組
一個小型比實而已....
不洗咁驚訝= ="

原帖由 wason1 於 26-10-2008 22:07 發表
我地搵日組織個時間 地點 開個茶會

至於帶領者 我地係度推薦 一個會長 同副會長

咁我當然要推薦神主帶領 周老要種草

睇下神主息怒 再作出決定

唔好話我長氣,我地依度全部都係三國老份子,對三國都要一定認 ...

好認真....搞到好大= ="
回復 支持 反對

自由度愈高會愈難開發隻game同時間愈耐金錢愈多
同埋係咩野模式架...
RPG/ARPG/動作/策略??
回復 支持 反對

策略主題 戰場改為3d動作Mount&Blade類似 加入大量任務

引用個人戰鬥 部下 軍隊全AT代控 引用天下霸圖 拜師學戰場技能 計策 政治

城池全部分種 有賊營 兵營 流浪營 水軍營..等等 大量不同兵營

地型全分種 山,河,泥地..等等 大量戰場改動 例:

水攻火攻土龍攻 仲有點打城? 分別插入大量古代戰鬥方針 木馬送進城計之屠城

防衛軍引用方型陣?武器打造改為人手3D制作 正常槍長度 棍子長度 都能改動

防衛軍可靠地型,天氣 300勇士守城??也可只派將軍在Mount&Blade相似動作下進行PK

不過係依度所有講出來要極為長時間 等神主約個茶會我地先再作決定應該點做
回復 支持 反對