查看: 10122|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [maimai PLUS] 附新功能、新曲

先說新曲

=== J-POP ===
つけまつける / きゃりーぱみゅぱみゅ
CANDY CANDY / きゃりーぱみゅぱみゅ
サブリナ / 家入レオ
SPELL MAGIC / Acid Black Cherry
Get Off of My Way / MAN WITH A MISSION

=== JOYPOLIS ===
We Gonna Party / Cranky
Lionheart / Masayoshi Minoshima
Streak / ARM (IOSYS)
Sprintrances / Taishi
air's gravity / zts
Acceleration / REDALiCE
Starlight Disco / loos feat. Meramipop
(SEGA表示這些只是第一彈的JOYPOLIS曲,換言之以後還有更多)

=== VARIETY ===
スイートマジック / ろん×Junky
ゴーゴー幽霊船 / 米津玄師
Sweetie×2 / Dixie Flatline
ダンシング☆サムライ / mathru(かにみそP)
おちゃめ機能 / ゴジマジP
BAD∞END∞NIGHT / ひとしずくP・やま△
腐れ外道とチョコレゐト / ピノキオP
ロミオとシンデレラ / doriko
千本桜 / 黒うさP

==========================================

接著是新功能

添加RANK SS與AA
AA(94%~96.99%)大致上就是舊版的A+與S之間,
而SS就是100%或以上。
舊代最盡只能上到100%,這次PLUS就能超過100%了,
原因後述。

另外也新增了一堆稱號和icon...嗯...

BREAK RING的判定將會再細分,(只限BREAK,普通的TAP或者HOLD等等都不受影響)
假若能夠按得更準,就能額外取得100分或以上,
要取得達成率100%或以上,BREAK的額外分數就成為了關鍵了。
與舊代的分別

雙人遊玩時,雙方也可以選擇不同的難易度,
例如自己選EASY,而對手選ADVANCED之類。

最後,
option裡面,可以容許玩家把樂曲movie關掉。
大致上就這麼多...待補充。
回復

莫講話SS,唔知點解我打極都係冇S,去到盡都係得A+

明明睇到條巴都就黎貼頂,都仲係A+,真係呢.....(拍桌

話說禁止影片顯示係咪都想防止有人以影片太花玩唔到為藉口呢

總的來說呢D更新都算係唔錯的設定
回復 支持 反對

說實
對我來說 目前影片未算花到會影響我玩果陣既情況
不過最大問題係 有部份PV我要「一邊望住一邊打」我真係接受唔到
回復 支持 反對

我FD試下玩都會話,我都唔知睇PV定打機
呢個option都唔錯

對戰有得set不同難度呢個實在太好....
回復 支持 反對

幾時先正式更新?
同女友玩個陣要就佢玩easy好悶...
回復 支持 反對

我都唔清楚
不過聽講今日有大更新
多左好多歌咁
又千本櫻又乜又剩
回復 支持 反對

幾時先正式更新?
同女友玩個陣要就佢玩easy好悶...
怪盜kid 發表於 13-12-2012 23:40

未更新咩HK
回復 支持 反對

未更新咩HK
jimmg12 發表於 2012-12-13 11:59 PM

星期日去玩都係要同lv
回復 支持 反對

星期日去玩都係要同lv
怪盜kid 發表於 14-12-2012 00:19

呢個功能封測得日本有,正式果個尋日出,但我唔知hk尋日有冇更新到@@
回復 支持 反對

呢個功能封測得日本有,正式果個尋日出,但我唔知hk尋日有冇更新到@@
jimmg12 發表於 2012/12/14 15:51

我剩係知香港琴日已經有得玩新歌
我見荃金d跟機銀多到orz
假如上面d新功能係連埋d新歌一齊出
咁下次雪冰大照道理就應該有得同女朋友分難度玩

當然唔排除有d地方係冇更新到(交涉不成?
回復 支持 反對