打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 【糾結之心】第十一回:吉祥天

關閉 [複製鏈接]

歡迎各位參與本活動

活動期限:直至31-12-2012 00:00

版主會定期出題目
會員請以吉祥天為題 論述其所有戰鬥方面
包括無想轉生、配點方面、獨特性等等
任意發揮 只要關於戰鬥方面 均可討論

本活動沒有標準答案 歡迎會員任意發揮
單次回覆可獲0樂點-100樂點 只要言之成理即可
反駁對方論點、補充己方論點亦可獲得評分
版主會抽取當中較為優良的回覆集結 供各會員詳細瀏覽

討論內容需有證據理由支持 欠者將扣10樂點
會員在此活動不能評加Bravo!
回復

吉祥天
戰風
消耗法力 不介紹52網有
戰風   敏捷影響戰風傷害  
戰風頂風傷害最高,戰風中間都有傷害一般

範圍中小
因為範圍中小,難以做到快速清怪

而巨商玩家可使用的中港日台的2轉,
只有吉祥天的戰風是無視抗性,就成這最大特色

無視抗性就是使用主拍清音/虛榮甲胄/朱雀怒吼都不會影響傷害,
所以敏捷影響傷害高低和鬼魂彈短時間影響傷害

另外因為戰風出現時間短
一定要近身使用才可以發動最大殺傷害力

熊猫召喚
召喚熊猫  當熊猫死後 有機會分身其他種類的熊猫
如攻擊力高, 血量高 , 命中高的熊貓

很可惜熊貓因為熊貓分身出來的抗性比較低,所以很容易死去
不過可利用來熊貓存在時,變換陣容
如過去的  細地圖 入洞封冰 影響怪物一段小時間再攻擊

如可配合轉生,好裝,配合,更上一層樓,獨當一面的二轉

配點
戰鬥 有裝備 800-2000法力  全敏捷
使用熊貓血盾 有裝備 全體力
--------------------------------------
過去放過的影片
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4365150&extra=&page=1

評分

參與人數 1樂點 +80 收起 理由
Hellkite + 80

查看全部評分

回復 支持 反對

吉祥天
戰風
戰風   敏捷影響戰風傷害  
戰風頂風傷害最高,戰風中間都有傷害一般
...
kafu1234 發表於 15-12-2012 22:39

當場上有熊貓果陣唔可以再召
仲有熊貓死後 只係有『機會』召再多血D高攻D GA熊貓出場 唔係咁穩定
所以做肉盾黎講 吉祥天相比其他現有肉盾黎講(獨角鬼、權2、台柱、莫莫) 比較 雞肋

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
Hellkite + 30

查看全部評分

回復 支持 反對

吉祥天
忽視抗性 其唯一長處
但狂風範圍細 即使上神裝 攻擊亦未見特別高
要放風眼位最出現最高傷害 風眼位必需要有 兵做被放既目標(只有權和獨鬼吧大概)
加上風未能做到極遠程放 容易比怪秒殺 當專注攻擊(全敏程況下)

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
Hellkite + 40

查看全部評分

回復 支持 反對

當場上有熊貓果陣唔可以再召
仲有熊貓死後 只係有『機會』召再多血D高攻D GA熊貓出場 唔係咁穩定
所以做肉 ...
choi生 發表於 21-12-2012 18:31

其實我想講…從來無人講過熊貓有抗性呢回事,個個血吉以為好好頂,其實隻野我質疑係咪0抗性(可能有抗性,不過低到見唔到,而且吉既裝備唔會影響到熊貓,如果影響到真係好屈機…唔排除分裂後會提高少少既…),只係一隻全血識得分裂既挑夫。
如果要拎隻全血挑夫同有抗性既獨鬼/忠魂比較,根本係天同地比。

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
Hellkite + 30

查看全部評分

回復 支持 反對

其實我想講…從來無人講過熊貓有抗性呢回事,個個血吉以為好好頂,其實隻野我質疑係咪0抗性(可能有抗性, ...
Rebellion.KLC 發表於 27-12-2012 19:37

所以未話佢雞肋囉,頂又唔係好頂- -,想頂耐少少就要靠機率變多幾隻出黎- -

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
Hellkite + 10

查看全部評分

回復 支持 反對

所以未話佢雞肋囉,頂又唔係好頂- -,想頂耐少少就要靠機率變多幾隻出黎- - ...
choi生 發表於 27-12-2012 20:19

一隻識分裂既全血挑夫點頂…坦白講,如果有睇過韓巨神人玩吉既片,好多都係全敏吉,靠200SET(或其他神裝)吉、祖2、台男柱、金同巨黎頂。

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
Hellkite + 10

查看全部評分

回復 支持 反對

我只要放一段片上來,就可以解釋到吉祥天點玩
片尾打破奧/破滅者
http://v.youku.com/v_show/id_XNDIxMzc2MjU2.html

吉祥天打王專用
完全無視高抗怪
打王能力絕不下於許2,青龍,破鎖車
而且愈高lv愈變態
在2轉能力來說,可謂超哂班

如果驚易死,我建議加到3千血
驚唔夠魔用,我建議加到3千魔
之後全敏

配合她的兵:台男/明女/祖2

缺點:清怪能力差,難控
招技範圍細,出技要點怪

評分