查看: 13781|回復: 50
打印 上一主題 下一主題
收起左側

時光隧道可望成真

俄 羅 斯 數 學 家 作 出 驚 人 預 測 : 「 時 光 旅 行 」 可 能 在 三 個 月 後 成 真 , 因 為 科 學 家 準 備 今 年 5 月 在 瑞 士 地 底 舉 行 一 次 模 擬 宇 宙 大 爆 炸 的 實 驗 , 會 釋 出 超 強 能 量 , 可 能 在 空 間 撕 開 一 個 裂 口 , 成 為 通 向 未 來 的 「 時 光 隧 道 」 。

歐 洲 核 子 研 究 中 心 ( CERN ) 在 瑞 士 日 內 瓦 , 建 造 的 世 界 最 大 、 最 強 粒 子 加 速 器 「 大 型 強 子 對 撞 器 」 ( Large Hadron Collider , LHC ) , 5 月 會 做 實 驗 , 讓 質 子 以 近 乎 光 速 互 撞 , 模 擬 「 大 爆 炸 」 後 一 瞬 間 的 情 況 , 希 望 一 窺 宇 宙 誕 生 之 謎 。

模 擬 大 爆 炸 打 開 「 隧 道 」 出 口俄 羅 斯 莫 斯 科 的 斯 捷 克 洛 夫 數 學 研 究 所 ( Steklov Mathematical Institute ) 的 阿 列 菲 娃 ( Irina Aref'eva ) 和 沃 洛 維 奇 ( Igor Volovich ) 指 出 , 實 驗 讓 質 子 高 速 互 撞 , 就 像 大 爆 炸 , 會 產 生 強 大 能 量 , 有 可 能 打 開 「 時 光 隧 道 」 出 口 , 讓 未 來 人 類 到 訪 。
根 據 物 理 學 家 愛 因 斯 坦 ( Albert Einstein ) 的 《 相 對 論 》 , 大 量 物 質 或 能 量 會 扭 曲 周 圍 的 時 間 和 空 間 , 甚 至 令 時 間 「 倒 折 」 , 形 成 「 蟲 洞 」 ( wormhole ) , 也 就 是 通 往 過 去 的 時 光 隧 道 。

早前我也聽閒過
不是虛構的
不過我認為成功率較微
回復

地 底 舉 行 一 次 模 擬 宇 宙 大 爆 炸 的 實 驗 , 會 釋 出 超 強 能 量 <<<<<<<<<<
有咩差錯"就會俾人KO-.-"
回復 支持 反對

姐係今年5月會試?
回復 支持 反對

原帖由 billytsang 於 23-3-2008 11:35 發表
姐係今年5月會試?

係"唔知電視會唔會直播@_@"
回復 支持 反對

原帖由 to123ko123 於 23-3-2008 02:13 PM 發表

係"唔知電視會唔會直播@_@"

應該會
佢公佈左就唔會隱瞞
回復 支持 反對

我比較擔心會有咩危險=-=
回復 支持 反對

真係落確左我唸全球各地應該都有報導--...4月都黎緊依家
回復 支持 反對

咁大台機器/.\有d似粒子炮
失敗左就晒晒d錢@.@
回復 支持 反對

原帖由 煙火卍有別 於 25-3-2008 02:39 AM 發表
咁大台機器/.\有d似粒子炮
失敗左就晒晒d錢@.@

失敗了會繼續研究的!
回復 支持 反對

會唔會有D危險
會唔會就咁傷亡到D人呢[[onion_67]]
回復 支持 反對